zevensprong in ruurlo

Wandelen bij de wegwijzer en het kasteel uit de Zevensprong

Nu verjaardagsvisite of bowlen er vanwege de strengere maatregelen niet in zaten, zochten we iets leuks om te gaan doen op de verjaardag van onze jongste – liefst op een rustige plek buiten. Nu hadden we al meerdere keren samen naar de serie De Zevensprong gekeken. Toen ik ontdekte dat je het Trappenhuis en de wegwijzer op de Zevensprong niet zo ver van ons huis (net in Gelderland) in het echt kunt bekijken, was de keuze snel gemaakt. We gingen wandelen bij de Zevensprong!

Over de serie en het boek

De Zevensprong is in de eerste plaats natuurlijk een boek van Tonke Dragt. Het verhaal gaat over Frans van der Steg, een leraar op de basisschool die aan het einde van de dag graag spannende verhalen vertelt. Maar wat is waar, en wat niet?

Op een dag krijgt Frans van der Steg een brief die het begin vormt van een spannend avontuur. Frans van der Steg wordt de privéleraar van Geert-Jan Grisenstijn, die met zijn oom, graaf Grisenstijn, nogal geïsoleerd in het Trappenhuis woont. Het gerucht gaat dat in het kasteel een schat begraven ligt. De schat zou door de eerste graaf, Grimbold, zijn meegenomen van een kruistocht. Graaf Gregorius heeft een raadselachtig rijm geschreven over de precieze plek van de schat.

In 1981 werd het boek verfilmd tot een serie en in 1982 werd deze serie uitgezonden op televisie. In 13 afleveringen van een half uur volgen we de avonturen van meester Frans van der Steg en Geert-Jan Grisenstijn.

zevensprong in ruurlo

Waar is de Zevensprong gefilmd?

De serie de Zevensprong is gefilmd in de Achterhoek:

  • Het Trappenhuis is Kasteel Ruurlo
  • De Zevensprong ligt ook bij Ruurlo (in het Rijkenbargse bos), die in beeld is aan het begin en aan het einde van elke aflevering van de serie.
  • Het huis van mejuffrouw Rosmarijn staat in Gelselaar
  • De school van Frans van der Steg staat in Markvelde
  • Frans van der Steg en ’tante’ Willemijn wonen in Lochem
  • Café Het Dorstige Hert staat in Hengelo (Gld)
  • Het huis van Thomtidom staat in Holten

Nog veel meer details over de serie en de filmlocaties vind je op deze website over de Zevensprong. Daar kun je ook lezen dat Tonke Dragt zich oorspronkelijk liet inspireren voor haar verhaal door een zessprong bij Gorssel, waar nu een restaurant staat dat De Zevensprong heet.

zevensprong in ruurlo

Wandelen van het Trappenhuis naar de Zevensprong

Op de verjaardag van onze jongste wilden we graag niet al te lang wandelen, maar toch zowel het Trappenhuis als de Zevensprong in het echt zien. Eerst parkeerden we de auto bij Kasteel Ruurlo en liepen een rondje om het kasteel.

het trappenhuis kasteel ruurlo

Daarna liepen we gewoon de snelste weg volgens Google Maps van het kasteel naar de Zevensprong (die ook gewoon onder die naam te vinden is in Google Maps). Deze route loopt door het centrum van Ruurlo en is volgens Google Maps 2,8 km lang. Onderweg kochten we in Ruurlo een paar lekkere broodjes, die we op een bankje bij de Zevensprong opaten.

zevensprong in ruurlo

Toen alle broodjes op waren en we uitgebreid foto’s hadden gemaakt van de Zevensprong, kozen we voor de terugweg de alternatieve route van Google Maps, die 3,1 km lang is. Hiervoor loop je vanaf de Zevensprong over Het Rijkenbargh en dan de Koskampweg in. Daarna weken we iets van de aangegeven route af: via de Stationsstraat en de voetgangersbrug van treinstation Ruurlo kwamen we weer uit bij het kasteel.

Wij vonden het een heel leuk uitje! Ben jij wel eens bij de Zevensprong geweest?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.