kaasmarkt woerden

Woerden: aanrader voor een stedentrip in Nederland

“Waarom maken we eigenlijk niet vaker een stedentrip in Nederland?” vraag ik me af als we Woerden in rijden. Wat ik zie, maakt me nieuwsgierig en ik weet dat er die dag ook een kaasmarkt, een boerenstreekmarkt en een straattheaterfestival in de stad is. Ik krijg er zin in en heb opeens een beetje een vakantiegevoel. Woerden, kom maar op!

De kaasmarkt van Woerden

We beginnen natuurlijk met de kaasmarkt van Woerden. Die vindt normaal gesproken plaats op het grote plein, maar is vanwege het straattheaterfestival verplaatst naar het zijstraatje waar ook de bel staat waarmee de kaasmarkt altijd officieel wordt geopend. Op een bordje onder de bel worden dan de actuele prijzen van de kaas genoteerd.

Kaasmarkt in Woerden

Lopend langs de karren met grote gele kazen zien we mannen in boerenkielen en mannen in lange, witte jassen: de kaasboeren en kaaskeurmeesters. Af en toe zien we ze handjeklap doen om een prijs overeen te komen.

Kaasmarkt in Woerden

Een van de kaaskeurmeesters, Jos van Riet, neemt ons mee over de kaasmarkt. Hij is een echte kaasdeskundige en schreef het boek Kaaspraet.

We gaan terug naar het allereerste begin: de wrongel. Die mogen we zelfs proeven.

Kaasmarkt in Woerden

Als die wrongel in een vorm gaat, kun je al zien dat het kaas gaat worden.

Kaasmarkt in Woerden

“Lust jij een stukje kaas?” klinkt het overal. Dat hoef je onze kinderen geen twee keer te vragen. Allemaal proeven we allerlei kazen: geitenkaas, kaas die een heel eigen smaak krijgt doordat hij rijpt in een grot,  gatenkaas, noem maar op…

Kaasmarkt in Woerden

Kaaskeurmeester Jos en de mensen die met de kaas op de markt staan, weten er van alles over te vertellen en zo voelen we ons na een rondje kaasmarkt ook een beetje kaaskenners.

Boerenstreekmarkt

Streekmarkt Woerden

Maar de kaasmeester neemt ons nog ergens anders mee naartoe. Er vindt namelijk in Woerden op zaterdag ook een streekmarkt plaats, met kleinschalig en zorgvuldig gemaakte producten uit de regio. Scharrelvlees, jam, appelsap, bloemen, groente en fruit – er is van alles te vinden. We kijken onze ogen uit, maar dat niet alleen. Ook hier is het proeven geblazen: een bekertje appelsap en een sappige kers bij fruitteeltbedrijf Smorenburg bijvoorbeeld.

Dankzij Bakkerij De Leeuw zijn er zelfs pannenkoeken verkrijgbaar op de markt. Lekker!

Streekmarkt Woerden

Elke marktkoopman en -vrouw vertelt vol trots over hoe de marktwaar met aandacht wordt geproduceerd. En over hoe leuk het is om die producten hier op de markt rechtstreeks aan de consument te verkopen, en te horen dat die echt het verschil proeft met bijvoorbeeld groente en fruit uit de supermarkt.

Straattheater in Woerden

Met al dat proeven vliegt de tijd – het straattheaterfestival van Woerden is begonnen! Nieuwsgierig lopen we richting het plein, maar nog voordat we daar zijn aangekomen, komen we de eerste artiesten al tegen. Sommige hebben een vaste plek waar ze op een bepaald tijdstip optreden, andere hebben een lopende act. We laten ons maar gewoon verrassen, maar er is ook een programmaboekje waarin je precies kunt zien wat je waar kunt tegenkomen.

We komen echt oren en ogen tekort en zien onder andere:

  • Bellenblaasduo Bubble on circus uit Kroatië
  • Bulstronk van Fabelgebroed: een reus met iemand op zijn schouders
  • Quasimodo (wel een beetje eng!)
  • Shopping Lady van Look & Smile uit België
  • Acrobaat Mr. Banana
  • Follower van Oreid: een reusachtig wiel dat automatisch achter een vrouw aan rijdt

Ze zijn allemaal te zien in deze video.

High tea in Kasteel Woerden

Steeds weer blijven we plakken bij de volgende straatartiesten die we tegenkomen. Maar dan moeten we ons toch echt even losmaken van het straattheater in de straten van Woerden. We zouden namelijk gaan high-tea-en in kasteel Woerden, dat vlak bij het centrum van Woerden ligt.

Kasteel Woerden

Via de brug over de slotgracht, de poort en de binnenplaats komen we bij onze tafel, die al snel vol staat met allerlei lekkers.

Kasteel Woerden

De kinderen gaan meteen aan de slag in hun kaas-doeboekje dat ze op de kaasmarkt hebben gekregen.

Kasteel Woerden

En wij genieten van het lekkers en van deze mooie plek.

Kasteel Woerden

Petrustoren

We hadden er wel uren kunnen zitten, maar om 15.00 uur wilden we bij de Petruskerk zijn om samen met een gids de toren te beklimmen. Onderweg naar de top passeren we het carillon en horen we het verhaal over het Wonder van Woerden, toen er tijdens een beleg opeens weer volop eten in de stad was omdat de rivier wemelde van de vissen.

Het was een hele klim, maar eenmaal boven bleek het echt de moeite waard. Er was zoveel om naar te kijken:

De kerkklok van heel dichtbij…

Petrustoren in Woerden

…het straattheater dat beneden nog in volle gang was…

Straattheater in Woerden

…molen de Windhond…

Molen de Windhond in Woerden

…en zelfs de weilanden, die eigenlijk heel dichtbij leken.

Petrustoren in Woerden

Later die dag bleken we inderdaad zo vanuit Woerden op het platteland terecht te komen. Lees hier waar we gingen kamperen bij de boer.

Wat er nog meer te beleven is in en om Woerden, vind je op BeleefWoerden.com

Wij werden uitgenodigd om Woerden te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.