Thermaalbad Arcen

Wellness met kinderen in Thermaalbad Arcen

Naar het zwembad willen onze kinderen altijd wel. Maar het zwembad waar we tijdens ons weekendje Noord-Limburg waren, was wel extra spannend. We gingen niet zomaar zwemmen, maar kuren in thermaalbad Arcen.

Kuren voor iedereen

Thermaalbaden Arcen

Het water in de thermaalbaden van Arcen is thermaal-mineraalwater uit een 892 meter diepe bron. Dat bronwater heeft een temperatuur van 35-36 ºC en bevat mineralen zoals ijzer, jodide en fluoride. Door die samenstelling, en door de warmte en de rust die je tijdens een bezoek aan de thermaalbaden neemt, kan een bezoek aan de thermaalbaden van Arcen een weldadige werking hebben bij spier- en gewrichtsklachten, huidklachten, chronische pijn en vermoeidheid. Er is zelfs een fysiotherapiepraktijk verbonden aan de thermaalbaden en mensen met bijvoorbeeld reuma, fibromyalgie of artrose kunnen er een speciaal voor hen samengestelde kuur van 1-3 weken volgen. Maar ook als je helemaal gezond bent, mag je ervan komen genieten.

Wellness met kinderen

Thermaalbad Arcen is ook toegankelijk voor kinderen. In de thermaalbaden wordt gezwommen met badkleding aan. In het saunagedeelte is badkleding niet toegestaan en daar worden geen kinderen toegelaten.

Omdat het toch een beetje anders dan anders is, zijn onze kinderen bij aankomst best zenuwachtig. We krijgen bij de kassa allemaal een plastic muntje waarmee we door de poortjes bij de in- en uitgang kunnen. Bij de kluisjes klem je je muntje in een armbandje, zodat je het de hele tijd bij je kunt dragen. Uitgaven tijdens je bezoek, bijvoorbeeld in de brasserie, worden op dat muntje geregistreerd en kun je bij vertrek afrekenen.

De thermaalbaden

De kleedhokjes zijn in ieder geval vertrouwd. Ieder heeft zijn eigen hokje om zich in om te kleden. Je kleedt je dus niet in één open ruimte om, zoals ik dat in de sauna gewend ben. Dat was alvast een opluchting voor de kinderen.

Een beetje zoekende lopen we richting de baden. Het eerste water dat we zien, zijn de warme en koude Kneippbaden: voetenbaden van 36-38 graden om in te zitten en voetenbaden van 12-14 graden om door te lopen. De temperatuurswisseling is goed voor de weerstand, stimuleert de bloedsomloop en geeft een fris gevoel.

Dan vinden we de douches, die gelukkig goed warm zijn, en komen we uit bij de zwembaden met thermaal-mineraalwater. Het is prachtig weer en we lopen meteen naar een van de drie buitenbaden. De baden liggen dampend in de frisse ochtendlucht en er zijn al flink wat mensen aan het baden. Onze jongste vind het allemaal een beetje raar. Hij wil liever naar het binnenbad, dus dat doen we.

Het geeft hem de tijd om even te wennen aan de toch wat andere sfeer die in deze zwembaden hangt. En dan staan ook nog eens overal bordjes met een plaatje dat lijkt te zeggen: “Verboden te kussen”. Dat zou ik ook héél raar vinden als ik een kind was. Toch gaat ook onze jongste even later weer mee naar buiten en dan heeft hij de smaak helemaal te pakken. Met een gelukzalige glimlach op zijn gezicht ligt hij op een van de ‘bubbelbedden’, zijn gezicht stralend in het voorjaarszonnetje. Een onvergetelijk moment wat mij betreft.

Zo dobberen we lekker rond. Letterlijk, want in een van de baden is een stroming waarop je heerlijk rondjes kunt drijven. Op allerlei plekken kunnen we zittend, staand of liggend bubbelen. Tussen de damp van het water zien we de bomen die om het bad heen staan en dat natuurlijke maakt de ervaring nog rustgevender.

Thermaalbad Arcen
Foto met dank aan Thermaalbad Arcen

Massagestralen en oefeningen

Ik heb snel last van ‘strakke’ schouders, dus ik ga even onder een van de waterstralen staan die je schouders masseren. Maar er is nog een systeem om je door het water te laten masseren. Helaas stond het niet duidelijk aangegeven, maar gelukkig legde een mevrouw het ons even uit.

Op verschillende plekken in de baden staan hekjes. Achter die hekjes bevinden zich onder water massagestralen op verschillende hoogtes tussen je enkels en je rug. Het is de bedoeling dat je aan de ene kant van het hekje aanschuift en dan steeds als je een piepje hoort een plekje opschuift. Als je goed om je heen kijkt als je zo’n piep hoort, zie je vanzelf mensen opschuiven en dan weet je meteen waar je kunt aanschuiven.

We schuiven met zijn vijven mee in zo’n rij, want ook de kinderen wilden graag alles zelf voelen. Terwijl we staan te wachten tot er plek is bij de eerste massagestraal, zien we ineens dat een mevrouw vanaf de kant fitnessles aan het geven is. In het buitenbad waar we staan doen best veel mensen mee. Al gauw wij ook: benen een voor een optillen, een loopbeweging maken in het water, schouders los draaien… Fijn hoor, en je vergeet helemaal dat je aan het wachten bent. Voor we het wisten, stonden we naast elkaar voor de onderwater-massagestralen achter het hekje. Hoe hard je gemasseerd wordt, bepaal je zelf door de afstand die je houdt tussen je benen en de straal. Mij bevalt het wel en ook de kinderen maken alle drie de hele reeks massagestralen af.

Rusten en behandelingen

Wat er niet van kwam met de kinderen, is uitrusten in de ruststoelen. Er wordt namelijk geadviseerd om na 25 à 30 minuten in het thermaalwater een rustpauze te nemen.

Tegen bijbetaling kun je rondom de thermaalbaden gebruikmaken van snelbruiner, massagestoelen, een infraroodcabine, Turks stoombad, eucalyptus-stoomcabine en een kruidenbad. Ook kun je behandelingen en massages boeken, zoals pakkingen en scrubs, een Thaise massage of hotstone-massage, gezichtsbehandelingen en een voetbehandeling in de Fish Spa.

Saunagedeelte: vanaf 16 jaar

Het saunagedeelte hebben we dus niet gezien: dat is alleen toegankelijk vanaf 16 jaar. Er zijn zes Finse sauna’s aanwezig: een alpenkruidensauna, een scrubsauna, een rozemarijnsauna, een limoensauna, een eucalyptussauna. een sauna van 80 ºC en een sauna van 90 ºC. Ook heeft het niet-geklede gedeelte eigen voetenbaden, dompelbaden, douches en een buitenbad met thermaal-mineraalwater.

Praktisch over Thermaalbad Arcen

Nog even voor de duidelijkheid: de thermaalbaden zijn dus voor alle leeftijden en alleen toegankelijk met badkleding. Het saunagedeelte is alleen toegankelijk zonder badkleding en boven de 16 jaar.

Voor een lekker dagje in Thermaalbad Arcen is het handig om badhanddoeken, een badjas, slippers en badkleding mee te nemen. Toch vergeten? Ze zijn ook te koop en te huur.

Bij de kassa betaal je voor 2,5 uur, 4 uur of een hele dag in Thermaalbad Arcen. Is één dag niet genoeg? Thermaalbad Arcen maakt deel uit van vakantiepark Klein Vink, waar je kunt verblijven in een vakantiewoning of op de camping. Parkhotel Bad Arcen heeft zelfs een directe verbinding met Thermaalbad Arcen en gasten van het hotel hebben onbeperkt toegang tot de baden.

Actuele openingstijden en prijzen vind je op de website van Thermaalbad Arcen.

Wij werden uitgenodigd om Noord-Limburg te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

5 reacties

  1. Wat fijn, een thermenbad waar kinderen welkom zijn. Onze kinderen houden erg van sauna en thermen, maar mogen er in Nederland bijna nergens in. En ook hier de sauna dus weer niet… Jammer…

  2. In Duitsland, Gochness bij Kleve (bij Nijmegen) zijn kinderen op zaterdag en maandag welkom. Heb er zelfs baby’s gezien. Ligt aan mooi meer en je hebt ook toegang tot zwembad met uitgebreide faciliteiten. We zijn er met onze kinderen heel wat keren geweest. Het zwembad kwam er meestal niet van, ze vermaakten zich veel te goed in het sauna gedeelte Heel fijn om zo een dagje echt samen te zijn met je gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.