Weekendje Texel in de winter: perfect tegen een winterdip

Wat hoorde ik dit jaar veel mensen zeggen dat januari zo eindeloos duurde! Ik ken dat gevoel wel hoor, maar zelf had ik daar dit jaar helemaal geen last van. Volgens mij heeft ons heerlijke weekendje Texel daar zeker een rol in gespeeld. We waaiden flink uit, warmden op in gezellige restaurants en een fijn hotel en kwamen helemaal opgeladen weer thuis. Zie jij zo’n weekendje Texel in de winter ook wel zitten? Dan zet ik hier voor je op een rij hoe je dat regelt.

Het begint al op de boot

We hadden er wel al een aardig ritje op zitten toen we in Den Helder aankwamen, maar toch zou je kunnen zeggen dat het vakantiegevoel begint op de boot als je naar Texel gaat. Dat gevoel kennen we maar al te goed van onze vakanties in Scandinavië – en we houden ervan!

De veerverbinding van TESO vaart van ’s morgens vroeg tot in de avond om het uur – kijk op de website voor de actuele afvaarttijden. Reserveren is niet mogelijk, maar je kunt wel alvast online een retourticket kopen.

boot naar texel

In de wachtrij voor het aan boord gaan lazen we trouwens over het Texel e-vignet voor parkeren, dat zeker handig is om te regelen als je met de auto naar Texel gaat. Op veel plekken op Texel (bijvoorbeeld in de plaatsjes en bij de stranden) is het betaald parkeren en met zo’n vignet, dat je online kunt aanschaffen, hoef je niet steeds naar de automaat om voor elke keer parkeren apart te betalen.

Wandelen en fietsen

Eenmaal aangekomen op Texel ging de Scandinavië-vergelijking nog steeds op. Het was grijs en fris – maar hé, slecht weer bestaat niet! Dus kleedden we ons lekker warm aan en gingen op pad voor een mooie wandeling (de link leidt naar onze wandelroute en nog meer wandelroutes op Texel). Het was zo fijn om buiten te zijn (in de winter zitten we toch vaak eigenlijk te veel binnen) en na een tijdje brak de zon ook nog eens door de wolken. We kwamen trouwens geen enkele andere wandelaar tegen tijdens onze wandeling – ik vermoed dat dat in de zomer wel een beetje anders is. Nog een reden om ook eens in de winter naar Texel te gaan.

Na die fijne wandeling had ik alleen nog maar meer zin in ons plannetje voor de volgende dag: fietsen (onze fietsroute en andere fietsroutes op Texel vind je als je deze link volgt). Tijdens onze fietstocht waaide het wel flink. Maar dat deerde niet, want we hadden elektrische fietsen gehuurd. Als je van tevoren weet dat je wilt gaan fietsen, kun je de fietsen alvast reserveren bij Zegel.

Tip: ga je ook wandelen of fietsen op Texel? Sla deze uitkijkpunten dan niet over.

Lekker eten

Wat wel prettig was voor en na het wandelen en onderweg tijdens het fietsen, was af en toe even opwarmen bij een strandpaviljoen of andere gelegenheid waar je terechtkunt voor alles van een warme chocolademelk tot een Texelse kaasfondue en van een Texels biertje tot een diner voor fijnproevers. Hier vind je alle adresjes waar we onze handen en oren weer lekker warm lieten worden en ons buikje rond aten. En omdat alles zo goed smaakte, namen we ook nog wat Texelse streekproducten mee naar huis.

Fijn overnachten

Over warm gesproken: tussen onze wandel- en fietstocht in kropen we lekker onder de warme dekens in ons fijne hotel: De Lindeboom in Den Burg. Dit is de ‘hoofdstad’ van Texel en een mooie uitvalsbasis, omdat je hier behoorlijk centraal zit.

hotel de lindeboom op texel

Hotel De Lindeboom op Texel heeft verschillende soorten kamers. Wij hadden zelfs een hele mooie suite, waardoor het bijna jammer was dat we eigenlijk de hele tijd op pad waren.

hotel de lindeboom op texel

Het was heerlijk om hier na onze wandeling en het bijzondere diner bij Bosq ’thuis’ te komen en de volgende ochtend te ontbijten voordat we op pad gingen met de fiets. Ook handig: fietsverhuurder Zegel zat vlak bij het hotel en als gast van De Lindeboom kun je gebruikmaken van een overdekte & afgesloten fietsenstalling.

Tip: woolness

Eigenlijk was er maar één ding jammer tijdens ons weekendje Texel in de winter: we konden geen gebruikmaken van de woolness. Dit lijkt me zo’n lekkere manier van opwarmen na het uitwaaien, dat ik het toch even wil noemen. Woolness is een wolbad waarbij je voor een half uur in Texelse schapenwol wordt gewikkeld. Het gevoel van de wol om je heen werkt ontspannend, de lanoline in de wol maakt je huid zacht en de warmte is weldadig voor je spieren en gewrichten. Helaas was het hotel waar deze wellness-behandeling wordt aangeboden gesloten toen wij op Texel waren, maar ik ben echt heel erg benieuwd naar hoe dat voelt.

Niet dat ik ook maar iets tekort kwam op het gebied van warme wellness hoor: onze hotelkamer had een regendouche en een ligbad, waar ik uitgebreid van heb genoten.

hotel de lindeboom op texel

Daaaaaag, winterdip!

Zo, nu heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt om voor jezelf ook zo’n winters weekendje Texel te regelen. Wat ons betreft was het in ieder geval voor herhaling vatbaar. We hebben de gevreesde winterdip dit jaar gewoon laten wegwaaien op dit mooie Waddeneiland 🙂

Om alvast de sfeer van een weekendje Texel in de winter te proeven, kun je deze video bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.