stedentrip Nijmegen

Ons weekendje Nijmegen met kinderen

Het enige dat ik tot afgelopen weekend wist over Nijmegen, is dat je er lekkere vlaaitjes kon kopen op het station. Tijdens mijn studie liep ik stage bij het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen en doordat ik lange dagen maakte, liep ik al die tijd het centrum mis. Ik kende alleen het treinstation en de bus richting het Radboudziekenhuis. Toen al nam ik me voor Nijmegen op een dag eens beter te gaan bekijken. Afgelopen weekend, achttien jaar later, werd dat voornemen eindelijk werkelijkheid. En omdat ik allang geen student meer ben, maar moeder, werd het een heerlijk weekendje Nijmegen met kinderen.

Inchecken en wegwezen

Na een beetje googelen was het ons al snel duidelijk geworden dat één dag in Nijmegen niet genoeg zou zijn. We bleven dus een nachtje slapen. Mercure Hotel Nijmegen Centre, vlak bij het station en het centrum van Nijmegen, leek ons een prima uitvalsbasis.

Met zijn vijven hadden we twee ongelofelijk ruime kamers. Het waren dan ook privilegekamers, waarbij niet alleen heel veel ruimte was inbegrepen, maar ook het gebruik van de minibar, het Nespresso-apparaat en de betaal-tv. De kinderen vonden het toch al chic om een nachtje in een hotel te slapen, maar een zakje borrelnootjes en een blikje sinaasappelsap uit zo’n schattig koelkastje maakten het nog leuker. Als een echte diva ging onze middelste in de mooie stoel zitten, alsof ze zich helemaal op haar plek voelde en nooit meer weg wilde.

Hotel Mercure Nijmegen

Sinterklaas in Nijmegen

Maar hoe mooi de kamers ook waren, we waren toch echt naar Nijmegen gekomen om wat dingen in de stad te bekijken. Dus trokken we de deuren achter ons dicht en liepen we de stad in. Als eerste stond een lunch bij Sid en Liv op het programma. Daarna liepen we door het centrum naar Museum Het Valkhof. Beide waren erg de moeite waard en daarom lees je er meer over in een aparte blogpost over Sid en Liv en Museum Het Valkhof.

Ook leuk: boek een huurfiets of fietstour Nijmegen

Dat het zo leuk was bij Sid en Liv en Museum Het Valkhof had maar één nadeel: het werd laat. We bleven tot sluitingstijd in het museum plakken en stonden pas weer buiten toen het donker was. Jammer genoeg voor onze jongste was het Huis van Sinterklaas toen al dicht. Hetzelfde gold voor de Pieten Dansschool en de Pieten Kleurschool. Nog erger: de volgende dag zouden de winkels in Nijmegen (zoals elke zondag) wel open zijn, maar het Huis van Sinterklaas en de twee ‘dependances’ niet. Dat had ik niet verwacht en daardoor ook niet goed nagekeken. Oeps! Dat was, vooral voor onze jongste, wel even slikken. Een klein gelukje voor hem: we kwamen nog wel twee Pieten tegen. Het laatste weekend voor pakjesavond is het Huis van Sinterklaas trouwens wel beide dagen open.

Smullen in het Vlaams Arsenaal

Nog meer troost was gauw gevonden in de vorm van een flesje chocomel met een rietje in Vlaams Arsenaal. In het Grand Café werd live gezongen en ons jongste dametje vertelde me glunderend dat ze alle liedjes wel kende. Daarna gingen we naar de Brasserie aan de overkant.

Vlaams Arsenaal Nijmegen

Daar keken we op de kaart, die op dat moment in het teken stond van Vlaamse proeverijen van vis, vlees, wild, vegetarische gerechten of een mengeling van vis, vlees en wild. We kozen voor:

Vleesproeverij: boerderijeend met een jus van lavas; krokant gebakken rundersukade en een crème van kweepeer; en langzaam gegaarde diamanthaas op truffelrisotto.

Wildproeverij: hazenpeper en gegrilde koningsboleet; gebraden hertenbiefstuk geserveerd met hete bliksem; en wildzwijnhaas met gebakken bospaddestoelen.

Bij dit alles verschenen puntzakken met Vlaamse frites op tafel en de keuken was zo vriendelijk om voor onze twee jongsten een pannenkoek te bakken 🙂

Wildproeverij in Vlaams Arsenaal Nijmegen

Maar de echte klapper kwam nog. Tot slot kwam er een grand dessert van zoete lekkernijen: ganache van witte chocolade en yoghurt; madagaskar dark chocolate mousse; broodpudding met amarene-kers; panna cotta van zoethout; en een stoofpeertje.

Grand dessert in Vlaams Arsenaal Nijmegen

Beddendans in het hotel

Eenmaal weer ’thuis’ op onze hotelkamers – één voor ons en één met een extra bed voor de kinderen – was het niet meteen rustig. Er werd wat heen en weer gelopen en daarbij was het handig dat we een extra pasje hadden gekregen voor de kamer van de kinderen, zodat het geen ramp was als ze naar buiten liepen met het pasje nog in de kamer. En tja, ook onze kinderen zijn wel eens bang of boos… Nadat er op de kinderkamer was gekeken naar het Eurovisiesongfestival Junior en op de grotemensenkamer naar de Kwis, werden de twee kamers uiteindelijk omgetoverd in een meidenkamer en een mannenkamer. Ook gezellig!

Ontbijten met poffertjes

We hadden de kinderen op het hart gedrukt dat we het rustig aan wilden doen die zondagochtend en pas om negen uur wilden gaan ontbijten. Maar… ze hadden net zo naar hun zin op de kamers dat het zelfs later werd! De dames wilden alle toiletartikelen op de kamer wel uitproberen en ik nam alvast lekker een kopje ‘What else?’.

Om half tien liepen we de ontbijtzaal in en hotelontbijtjes zijn wat ons betreft altijd leuk. Zo vaak naar het ontbijtbuffet lopen als je wilt, zelf je sinaasappelsap persen en dan ook nog ontdekken dat er poffertjes zijn! Toen ik later aan onze 9-jarige jus d’orange-fan vroeg wat ze het leukste vond in Nijmegen, noemde ze als eerste het hotel en daar heeft het ontbijt zeker een rol bij gespeeld.

Ontbijt in Hotel Mercure Nijmegen

Ogen dicht en mond open

Na het ontbijt stonden ons nog twee bijzondere ervaringen te wachten. Op enkele minuten van ons hotel vonden we het muZIEum, waar we konden ervaren hoe het is om als blinde je weg door de wereld te vinden. En geloof me, daar waren we van onder de indruk. Gelukkig konden we daarna heerlijk bijkomen met een Zweedse lunch bij FIKA. Hierover lees je meer in deze blogpost over muZIEum en deze blogpost over FIKA.

De laatste ronde

Met zo’n fijn hotel, de leuke musea en al dat lekkere eten en drinken zou je bijna vergeten dat Nijmegen ook buiten veel te bieden heeft. Na de lunch maakten we nog een laatste ronde door Nijmegen. Het was een beetje koud en regenachtig, maar toch werd het een mooie wandeling waar we elke keer nog een klein stukje aan toevoegden omdat we verderop weer iets zagen dat we beter wilden bekijken.

Ons beginpunt was het Valkhofpark bij Museum Het Valkhof. Dit is de plek waar eerst de Romeinen een vesting bouwden en later Karel de Grote een paleis liet neerzetten.

Valkhofpark in Nijmegen

Hier staan de Barbarossaruïne, de Valkhofkapel (het oudste stenen gebouw van Nederland) en, even verderop in het Hunnerpark, Belvedère.

Belvedere in Nijmegen

Verder kun je er mooi uitkijken over de Waal.

Uitkijken op de Waal in Nijmegen

Via de Marikenstraat, een winkelstraat van twee niveaus met heel veel gezellige lichtjes in deze tijd van het jaar, kwamen we weer uit bij de Mariënburgkapel (waar het Huis van Sinterklaas gevestigd is) en het Vlaams Arsenaal. Het voelde bijna al alsof we de stad een beetje kenden! Na een klein winkeluitstapje in winkelcentrum Molenpoort liepen we via de Grote Markt terug naar ons hotel bij het station.

Plein 1944 in Nijmegen

Ik nam me weer iets voor. Ik kom terug om de ‘buitenkant’ van Nijmegen te leren kennen. En daar ga ik niet weer 18 jaar mee wachten. Misschien maken we binnenkort wel een fietstour door Nijmegen.

Als je wilt weten wat wij dit weekend verder met de kinderen deden in Nijmegen, lees dan:

Lees ook even deze blogpost van Gezin op reis over Nijmegen en deze blogpost van Kids Eropuit over Nijmegen. Ze staan boordevol informatie over restaurants, musea en andere bezienswaardigheden in Nijmegen.

Wij werden uitgenodigd om Nijmegen te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

14 reacties

 1. Wat een leuke blog over Nijmegen.
  Na het lezen ben ik nieuwsgieirig geraakt om ook es Nijmegen te gaa bezichtigen.
  Vooral de ruine en de kapel spreken mij aan, omdat ik op zondagen mooie plekjes in Nederland op zoek. En in Nijmegen zijn er, na het lezen van jou blog, GENOEG !!

  1 Tip voor jullie met Merel, Lotte en Bas. Ga es in het voorjaar naar Fort Sabina bij Willemstad.
  Niet op Curacao, maar in het o-zo-mooie Nederland

  Groetjes Inge

 2. Nog nooit in Nijmegen geweest, maar lijkt me een hele mooie stad! Veel musea die ik wel eens zou willen bezoeken. Vooral Museum Het Valkhof lijkt me erg de moeite waard. Dus ik doe mee met je win-actie, leuk! 🙂

 3. Ik ken Nijmegen een klein beetje. Van toen uit eten betekende dat je bij Pinocchio de meest voordelige pizza nam. En later nog een paar keer lafjes naar de stad en verder de hele dag bubbelen in de Sanadome. Time voor een bezoek 2.0. Ik heb de foto’s op Insta even aangestipt 🙂

 4. Wat een heerlijk weekend met leuke activiteiten en lekker eten (krijg een beetje trek van de foto’s en wat een feest: poffertjes bij het ontbijt) Ik ben alleen een aantal keer in Nijmegen geweest tijdens de Vierdaagse (feesten) en om te winkelen, verder weinig van de stad gezien. Hoog tijd dus om Nijmegen eens echt te gaan ontdekken. Ik doe dus graag mee aan je winactie.

 5. Ik ben nog nooit in Nijmegen geweest, maar je maakt me echt heel nieuwsgierig Sandra. Het MuZIEum klinkt heel interessant, en wat heb je lekker gegeten! Wat een sfeervolle stad, ik maak graag kans op je te gekke prijs!

 6. Het is wonderlijk hoe een weekendje Nederland je ook gewoon goed kunt doen. Ik heb over twee weken een weekendje Breda geboekt met de carnaval! Eventje “ontspannen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.