yachtcenter langweer

Weekend in Zuidoost-Friesland: varen, wandelen, turen en smullen

Het was een bijzonder weekendje weg, ons weekend in Zuidoost-Friesland. Het was anders dan anders (want we hielden rekening met de 1,5 meter afstand) én vanwege de grote weersomslag anders dan gepland. Maar anders is lang niet altijd verkeerd, want wat hebben we veel mooie plekjes in Zuidoost-Friesland gezien!

jachthaven drijfveer tusken de marren

Startpunt: jachthaven Drijfveer & Tusken de Marren

Na een drukke week parkeerden we vrijdagavond bij jachthaven Drijfveer & Tusken de Marren. Het zonnetje scheen nog net laag over het water, de lijnen tikten rustig tegen de masten van de boten en we kregen meteen een vakantiegevoel. Vanuit deze jachthaven in Akkrum zouden we per boot Zuidoost-Friesland gaan verkennen. We hadden er zin in!

jachthaven drijfveer tusken de marren

Eten bij De Koken

Maar eerst gingen we een hapje eten. Jachthaven Drijfveer & Tusken de Marren heeft een heel leuk restaurant: De Koken. Met mooi weer kun je er lekker buiten zitten, maar op deze avond was het toch aangenamer om voor een plaatsje binnen te kiezen. Daar kijk je dan wel niet uit over de bootjes, maar is het wel gezellig ingericht.

eten bij de koken akkrum

De Koken heeft een leuke kaart met onder andere burgers, Flammkuchen, pizza, falafel, nacho’s en American pancakes. Voor elk wat wils dus en het smaakte allemaal prima.

eten bij de koken

Ook de desserts zijn erg verleidelijk.

eten bij jachthaven drijfveer tusken de marren

Je zou zelfs kunnen zeggen dat ons weekend na dit etentje eigenlijk al geslaagd was.

Slapen op een boot

Met volle magen gingen we maar eens kennismaken met de huurboot waarmee we dit weekend op pad zouden gaan. Voor deze elektrische boot van Yachtcenter Langweer heb je geen vaarbewijs nodig, maar we kregen wel een vaarinstructie van schipper Hein. Hij legde geduldig alles uit en vertelde er meteen bij dat de boot niet snel gaat: zo’n 5 km per uur. De ultieme vorm van slow travel dus! Lekker langzaam door het Friese landschap glijden en af en toe ergens aanleggen om iets te bekijken.

yachtcenter langweer

De binnenkant van de boot deed wel wat denken aan onze vertrouwde caravan, met een keuken, een kachel, douche en toilet, televisie, een stapelbed en een eettafel waarvan je een tweepersoonsbed kunt maken.

Denk aan de bruggen en sluizen

Voordat we gingen slapen, downloadden we nog even de app Watersport om een beter beeld te krijgen van de route die we zouden varen en de bruggen en sluizen die we onderweg zouden tegenkomen. Je moet er bij het plannen van je route namelijk wel rekening mee houden dat bruggen en sluizen niet altijd in werking zijn. Dat moesten we dus wel even goed nakijken. Ook controleerden we hoe lang we met de maximumsnelheid van de boot over de geplande afstanden zouden doen. Toen waren we er helemaal klaar voor.

Andere plannen

Maar het weer had andere plannen met ons. De volgende ochtend bleek het zo hard te waaien, dat we de boot uiteindelijk in Akkrum lieten liggen en de plekken die we met de boot hadden willen aandoen per auto opzochten. Dat ging gelukkig ook prima. Hier kun je lezen wat we dit weekend allemaal deden:

Zo kreeg het weekend een andere invulling dan we van tevoren hadden verwacht. Het werd geen weekendje over het water glijden, van de zon genieten en af en toe voor wat verkoeling in het water duiken. Maar het werd wel een weekend waarin we veel verschillende gezichten van ‘het andere Friesland‘ leerden kennen. En dat varen, dat moeten we nog maar een keer inhalen 🙂

Had je de video van ons weekendje Zuidoost-Friesland al gezien?

Wij werden uitgenodigd om deze bestemming te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.