stedentrip Enschede

Stedentrip Enschede: Roombeek, Twentse Welle, Rijksmuseum Twenthe en Het Paradijs

Als nieuwkomer uit de Randstad valt er voor mij nog steeds van alles te ontdekken in Enschede en omstreken. Dat bleek wel toen ik een paar weken geleden in twee dagen vijf musea in de Nederlands-Duitse grensstreek bezocht, waarvan ik er maar één kende: Rijksmuseum Twenthe. Ik vond het helemaal niet erg om er nog eens heen te gaan, want Rijksmuseum Twenthe is echt de moeite waard – net als de omgeving eromheen.

Roombeek na de vuurwerkramp

Een bezoek aan Rijksmuseum Twente laat zich goed combineren met een kort uitstapje naar het monument voor de slachtoffers van de vuurwerkramp. Ik woonde nog niet in Enschede toen de vuurwerkramp plaatsvond, maar ik kan me nog goed herinneren hoeveel indruk de berichtgeving op me maakte. Toen ik in 2006 in Enschede kwam wonen, werd het nieuwe Roombeek mijn eerste favoriete plek in Enschede.

Het Grote Verhaal van museum Twentse Welle

Dat kwam onder andere door een ander museum dat hier vlakbij staat: Twentse Welle. Daar wordt het Grote Verhaal verteld: de ontwikkeling van deze regio van de tijd dat hier palmbomen groeiden en de tijd dat hier mammoeten rondliepen tot de tijd van de textielindustrie en de moderne tijd van de solarauto’s van de Universiteit Twente. Tussen de twee musea is een bijzondere woonwijk ontstaan, waar bewoners veel vrijheid hadden wat betreft het uiterlijk van de woningen. Het resultaat is een afwisseling van woningen in allerlei stijlen, die een wandelingetje van museum Twentse Welle naar Rijksmuseum Twenthe erg de moeite waard maakt.

Roombeek Enschede

Kinder-doe-paradijs

Dan is het echt tijd om Rijksmuseum Twenthe binnen te stappen. Toen de kinderen nog wat kleiner waren, gingen ze graag naar het Kinder-doe-paradijs van het museum. Daar ligt allemaal knutselmateriaal klaar, zodat kinderen voortbordurend op wat ze in het museum hebben gezien hun eigen kunstwerken kunnen maken. Hun kunstwerken kunnen ze net als die van beroemde kunstenaars ophangen in het museum, of mee naar huis nemen natuurlijk. Ook hebben we wel eens de gratis museumkoffer geleend, aan de hand waarvan kinderen Rijksmuseum Twenthe kunnen verkennen.

Rijksmuseum Twenthe gevel

Kunst in de context

Kort na de periode waarin ik vaak met de kinderen in dit museum te vinden was, kwam Rijksmuseum Twenthe financieel in zwaar weer. Er moest iets veranderen en er werd besloten om voortaan het verhaal achter de kunst te vertellen en kunst voor de bezoekers in de context te plaatsen. Dit idee van storytelling is zo goed doorgevoerd, dat ik een voor mijn gevoel nieuw Rijksmuseum Twenthe aantrof.

Rijksmuseum Twenthe Paden naar het Paradijs

Bij de context waarin het museum kunst wil plaatsen, hoort trouwens ook de regio Twente. Daarom zijn er regelmatig kunstvoorwerpen te zien van verzamelaars uit de regio en worden er drukbezochte vriendenavonden georganiseerd. Rijksmuseum Twenthe is goed geworteld en dat is precies zoals textielbaron Van Heek het bedoelde toen hij het initiatief voor dit museum nam.

Zweeds voorbeeld: Alexander Roslin

Een voorbeeld van de storytelling van Rijksmuseum Twenthe is de expositie over de Zweedse portretschilder Roslin, die in de jaren voor de Franse revolutie naar Frankrijk ging om de allerrijksten te schilderen. Als niet-kunstkenner kon ik wel zien dat hij er goed in slaagde om de weelde van de adel van het doek te laten druipen. Maar het verhaal dat achter die doeken schuilging, vond ik pas echt fascinerend. Ik had het gemist als Rijksmusem Twenthe het niet zo beeldend had verteld door middel van de tentoonstelling.

Waar ik bijvoorbeeld niet bij stil had gestaan, is dat Roslin natuurlijk niet meteen een gewild portretschilder was. De in Malmö geboren Zweed begon met het schilderen van familie en vrienden en werkte zich langzaam op tot de Franse adel. De Franse koning schilderen was zijn grootste droom. Die kwam niet in vervulling, maar hij schilderde wel de Zweedse koning en de dochter van Lodewijk XV.

Rijksmuseum Twenthe Alexander Roslin

Een ander verhaal is dat van de Franse revolutie. Als geen ander kon Roslin de rijkdom van de Franse adel van het doek laten spatten. Maar de geportretteerden hadden niet in de gaten dat hun rijkdom kwaad bloed zette. Veel van hen eindigden na de Franse revolutie onder de guillotine en het is dat Roslin op tijd een natuurlijke dood stierf, anders had hij er misschien ook aan moeten geloven.

Magazine

Wat ik ook nog niet wist, is dat Rijksmuseum Twenthe prachtige magazines uitgeeft bij exposities. In het magazine dat in het teken staat van Alexander Roslin wordt op een leuke en luchtige manier nog meer context meegegeven. Zo staat er een ‘interview’ in met de vrouw van Roslin, geeft een tijdgenoot etiquette-adviezen over omgaan met losbandige echtgenoten en ongemanierde vorsten en is er een quiz: Hoe decadent bent u? Ook erg leuk vond ik de vergelijking van de weelderig ingerichte paleisvertrekken van toen en trends van nu, zoals slapen in een ijshotel, dineren in een aquarium-koepel of het luxueuze ‘glamping’.

Extra bonus

Rijksmuseum Twenthe heeft een mooie binnenplaats met daaraan een goed museumcafé. Maar zorg ervoor dat je nog wel trek hebt als je het museum verlaat, want ik heb nog een extra bonustip. Vlak bij Rijksmuseum Twente zit Het Paradijs, een restaurant dat zo avontuurlijk is ingericht dat er zelfs een speurtocht langs de bijzondere objecten is. Als je je hebt kunnen losrukken van alles wat het Paradijs te bieden heeft, loop je zo via de mooie Blijdensteinlaan naar het treinstation of het centrum van Enschede.

Kijk voor je bezoek even op de websites van museum Twentse Welle en Rijksmuseum Twenthe voor actuele exposities en openingstijden.

Ik werd uitgenodigd om musea in de Nederlands-Duitse grensstreek te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.