bezienswaardigheden stedentrip rotterdam

Wandeling door Rotterdam langs mijn favoriete bezienswaardigheden

Ik heb het prima naar mijn zin in Twente, maar als ik in Rotterdam ben, voel ik me nog steeds een beetje thuis. Ik loop dan het liefst wat door de stad, langs mijn favoriete plekjes. Onderstaande wandeling brengt je naar bezienswaardigheden in Rotterdam, maar ook naar de winkelstraten. Veel plezier!

Katendrecht

Een tijdje geleden deden wij een weekendje Rotterdam. We sliepen toen op het stoomschip De Rotterdam. Vanaf het schip maakten we eerst een wandeling over Katendrecht, die uitkwam bij het centrum. Ik zal deze wandeling dus beginnen bij het legendarische cruiseschip, maar je kunt hem natuurlijk ook andersom maken (vanuit het centrum van Rotterdam).

Als je nu over Katendrecht loopt, is het nauwelijks voor te stellen dat bijna niemand hier aan het einde van de twintigste eeuw wilde wonen of werken. Waar nu gezellige pleintjes en groene woonwijken zijn verschenen, lag toen een achterbuurt.

Dorp aan de rivier

Het lijkt erop dat Katendrecht een manier heeft gevonden om de tijd terug te draaien. Tot 1895 was het namelijk een rivierdorp in de polder, waar rijke Rotterdammers de zomer kwamen doorbrengen. De pont naar de Veerhaven had het maar druk met al die mensen die naar Katendrecht wilden.

Opgeslokt door de haven

Maar toen ging het op in Rotterdam om uitbreiding van de Rotterdamse haven mogelijk te maken: de Rijnhaven en de Maashaven moesten worden gegraven. Hiervoor moesten 3500 mensen Katendrecht verlaten. Huizen, boerderijen en een kerk werden gesloopt en er bleef niets meer over van het rivierdorp. Katendrecht was nu een schiereiland tussen de Rijnhaven en Maashaven, vol met loodsen, silo’s, treinrails en goedkope arbeiderswoningen.

Rotterdam Katendrecht Ketelbinkie
Beeld van Ketelbinkie

Rosse buurt en China Town

Voor de zeelieden die hier aanmeerden, kwamen er kroegen en pensions waar ze konden slapen tot ze op een ander schip weer werk vonden. Ook ontstond hier de grootste Chinese gemeenschap in Europa en dat leverde Katendrecht de bijnaam China Town op. Katendrecht, ook wel de Kaap genoemd, veranderde in de rosse buurt van Rotterdam, waar volop werd gegokt, geheeld en opium werd gebruikt. Het was er zelfs zo vol met verleidingen, dat Duitse soldaten er in de Tweede Wereldoorlog niet mochten komen, wat natuurlijk gunstig was voor onderduikers.

De omslag

Tijdens ons verblijf aan boord van De Rotterdam kregen we een wandelroute langs dertien interessante punten tussen het ss Rotterdam en Hotel New York. Terwijl we in de stralende zon de route volgden, vroeg ik me af hoe het mogelijk was dat een voormalige probleemwijk nu zo populair is en zelfs een van de veiligste wijken van Rotterdam is geworden.

Daar is een grondige renovatie aan voorafgegaan. Oude huurwoningen zijn opgeknapt en verkocht. Havens zijn gedempt en de ruimte die daardoor is ontstaan, is gebruikt om Katendrecht ruimer en groener te maken. Er is een wandelpromenade aangelegd, waar je de Erasmusbrug en Hotel New York tegemoet kunt wandelen.

Rotterdam Katendrecht Roeiers
De roeiers met op de achtergrond de Erasmusbrug en Hotel New York

Aan het Deliplein zijn restaurants met terrasjes en een theater gekomen en overdag is het een gezellige ontmoetings- en speelplek. Er is zelfs een strandje en sinds 2008 ligt het statige stoomschip Rotterdam dus aan de Kop van Katendrecht. 

De geschiedenis helemaal van zich afschudden lukt zelfs Katendrecht niet. Na een wandeling langs beelden van Ketelbinkie, zeg maar de jongste loopjongen aan boord, en de roeiers, die de trossen van grote schepen ophaalden en naar de wal brachten, kwamen we bij de loop- en fietsbrug van Katendrecht naar de Kop van Zuid. Deze brug mag dan officieel de Rijnhavenbrug heten, maar de Rotterdammers noemen hem ‘de Hoerenloper’, met in het achterhoofd het verleden van de Kaap.

Voor ons was de Kaap van Rotterdam een onverwachte bonus boven op ons verblijf op het stoomschip Rotterdam en onze lunch bij Hotel New York (klik op de links om de prijzen en beschikbaarheid van de hotels te bekijken). Verblijf je binnenkort in een van deze hotels? Vergeet dan niet de wandelkaart op te halen bij de receptie om het nieuwe Katendrecht ook beter te leren kennen.

Bezienswaardigheden in het centrum van Rotterdam

Na het oversteken van de Erasmusbrug liepen we eerst naar de Veerhaven.

Rotterdam Veerhaven

Je zou toch niet zeggen dat deze jachthaven zich vlak bij het centrum bevindt?

Rotterdam Veerhaven 2

Daarna liepen we eerst naar de Witte de Withstraat om te eten bij hotel/restaurant Bazar. Na een lekkere lunch liepen we verder richting het Maritiem Museum en het Havenmuseum.

Rotterdam havenmuseum winkelboot

Hier waren allerlei bijzondere boten toegankelijk voor het publiek, onder andere deze blusboot:

Rotterdam Havenmuseum blusboot

Langs het water liepen we naar de Oude Haven bij Blaak, een van de gezelligste plekjes van Rotterdam.

Rotterdam Willemsbrug Witte Huis

Hier zie je het Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Europa. Daarnaast ligt de Willemsbrug.

Rotterdam kubuswoningen

Bij Blaak vind je ook de Kubuswoningen. Een van de woningen is ook van binnen te bezichtigen en je kunt zelfs overnachten in een Kubuswoning. Maar er staan nog meer opvallende gebouwen in de buurt – de Markthal kun je bijvoorbeeld niet over het hoofd zien.

Rotterdam Bibliotheek Potlood


In de centrale bibliotheek van Rotterdam, met de gele buizen, heb ik heel wat uurtjes zitten leren voor mijn examens. Daarnaast staat de Blaaktoren, beter bekend als het Potlood.

Vanaf dit verzamelpunt van bijzondere architectuur loop je zo langs de Laurenskerk door de winkelstraten naar de Koopgoot (eigenlijk heet hij de Beurstraverse) en verder via het Schouwburgplein naar het nieuwe Centraal Station.

Varen door Rotterdam

Wil je niet zoveel lopen of Rotterdam gewoon ook eens van een andere kant bekijken? Dan is het erg leuk om de waterstad ook eens vanaf het water te bekijken. Dat kan op verschillende manieren.

Watertaxi

Watertaxi in Rotterdam

Dit zijn snelle bootjes die je in spetterende vaart vervoeren tussen zo’n 50 haltes. Een leuk tochtje is bijvoorbeeld van het stoomschip De Rotterdam naar de Veerhaven (vlak bij het centrum). Door de hoge snelheid is je tochtje meestal snel voorbij, maar wat een gevoel om zo over de Maas te sjezen! Om een taxi te laten komen, kun je het nummer op het bordje bij een van de aanlegplaatsen bellen. .

Waterbus

Wil je verder varen, dan kun je de waterbus pakken. Die vertrekt aan de centrumzijde van de Erasmusbrug en je kunt er gewoon met je ov-chipkaart van gebruikmaken. De snelle boten varen op verschillende lijnen. Wij gingen er ooit mee naarDordrecht, maar je kunt met de waterbus bijvoorbeeld ook naar de molens van Kinderdijk.

Waterbus in Rotterdam

Spido

Rotterdam is niet alleen een waterstad, maar natuurlijk ook een havenstad. Daarom maakten we ook een rondvaart met de Spido. Na een lusje onder de Erasmusbrug door voeren we langs de Schiedamse molen, zagen we hoe containers worden gekraand en hoe er in een droogdok aan grote schepen wordt gewerkt. Op de terugweg voeren we recht op de skyline van Rotterdam af en maakten we nog even een rondje langs ‘ons’ ss Rotterdam. De kinderen hadden nog een kleur- en leesboekje gekregen, maar hebben vooral hun ogen uitgekeken.

Spido in Rotterdam

Splashtours

Tijdens onze wandeling van ons hotel op het water naar Hotel New York zagen we opeens een gele bus zomaar het water in rijden. Ik had al eens gelezen over de amfibiebussen van Splashtours, die een rondrit combineren met een stukje varen. Leuk om te zien! Dat lijkt me een heel bijzondere manier om het water op te gaan.

Splash Tours in Rotterdam

Fietsen door Rotterdam

Blijf je toch liever aan land? Dan kun je er ook voor kiezen om Rotterdam op de fiets te verkennen. Bij BajaBikes regel je online heel makkelijk:

  • Een fietstour langs de hoogtepunten van Rotterdam
  • Een stadswandeling met gids van 2 uur
  • Fietsen door Rotterdam met kinderen
  • Een wandeling door Rotterdam voor het hele gezin
  • Fietsen door Rotterdam met een privégids
  • Een gecombineerde fiets- en bootocht in de haven van Rotterdam

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.