wandelgids twente

Wandelgids netwerkwandelingen Twente: al mijn favorieten en veel meer

Vlak voor mijn zomervakantie viel hier de reisgids De mooiste netwerkwandelingen: Twente op de mat. Omdat we in de inpakchaos zaten, belandde hij als eerste op het stapeltje vakantiepost. Maar na een snelle blik op de achterkant, waarop in één oogopslag te zien is waar de Twentse wandelroutes zich bevinden, vond ik het bijna jammer dat we eerst op vakantie gingen. Ik moest nog een paar weken geduld hebben voordat ik deze wandelingen kon gaan ontdekken. Maar ik zag wel al dat bijna al mijn favoriete wandelplekken in Twente erin staan – en dat belooft veel goed voor de wandelingen die ik nog niet ken.

15 wandelingen van 6-14 km

De gids bevat 15 wandelingen met een lengte van 6-14 km. Dat is iets langer dan ik gewend ben, want ik loop vaak wandelingen van zo’n 5 km, maar dan wel ‘even gauw’ aan het begin of einde van een werkdag. Als ik er echt de tijd voor neem om te gaan wandelen, mogen ze best wat langer.

Ik herkende in de gids meteen enkele van mijn favoriete plekjes in Twente, waar ik ook al eerder over heb geschreven:

 • Het Springendal (een wandeling van 9 km, 90% onverhard)
 • Het Buurserzand (9,5 km, 90% onverhard)
 • De Kuiperberg bij Ootmarsum (6,5 km, 60% onverhard)
 • De Paasberg bij De Lutte (9 km, 55% onverhard)
 • Vasseroute over de Manderheide en langs de watermolens van Frans en Bels (11,5 km, 70% onverhard)

In veel gevallen zijn de wandelingen in het boekje net iets anders en vaak ook wat langer dan de wandelingen die ik tot nu toe heb gemaakt. Of het zijn wandelingen op plekken waar ik tot nu toe juist meestal heb gefietst, zoals op het Buurserzand. Ik kijk er dus naar uit om mijn favoriete plekjes in Twente aan de hand van deze wandelgids op een nieuwe manier te ontdekken.

Andere wandelingen in Twente

Verder staan er wandelingen in de gids op plekken waarvan ik als inwoner van Twente natuurlijk wel heb gehoord, maar waar ik tot nu toe nog niet heb gewandeld. Deze voor mij nieuwe wandelingen ga ik de komende tijd zeker uitproberen:

 • Engbertsdijkvenenroute bij Vriezenveen (11 km, 75% onverhard)
 • Markgravenroute bij Tubbergen (9 km, 65% onverhard)
 • Dinkelroute bij Denekamp (6 km, 60% onverhard)
 • Meden- en matenroute bij Deurningen (9 km, 50% onverhard))
 • Bornsebeekroute bij Borne (7,5 km, 90% onverhard)
 • Doorbraakroute bij Almelo (7,5 km, 60% onverhard)
 • Dinkeldalroute bij Losser (6 km, maar 15% onverhard en daarmee een buitenbeentje in deze gids)
 • Twekkeloroute bij Enschede (11 km, 85% onverhard)
 • Lankheetroute bij Haaksbergen (7 km, 90% onverhard)
 • Haaksbergerveenroute bij Haaksbergen (14 km en daarmee de langste wandeling in de gids, 65% onverhard)

In de inhoudsopgave van de wandelgids staat per wandeling duidelijk vermeld hoe lang de wandeling is en hoeveel procent daarvan over onverharde paden gaat. Het kaartje achter op de gids maakt meteen duidelijk waar de wandelingen zich bevinden.

Makkelijk te volgen

Wat het lopen van deze wandelingen nog makkelijker maakt, is dat de gids gebruikmaakt van de markeringen van wandelnetwerk Twente. Hierbij volg je gekleurde pijlen van keuzepunt naar keuzepunt. Je hoeft dus alleen te letten op de nummers van de keuzepunten (net als bij de nummers van knooppunten bij het fietsknooppuntennetwerk) en tussen de knooppunten op de kleur van de route die je op dat moment volgt. Aan het begin van elke rondwandeling staat een infopaneel waarop je alle routes en hun kleuren ziet.

wandelgids twente

Op de keuzepunten kun je routes combineren om je wandeling bijvoorbeeld langer of korter te maken.

wandelnetwerk twente

Routebeschrijvingen bevat de gids dus niet – daarvoor hoef je alleen maar de pijlen te volgen. Voor extra oriëntatie zijn wel topografische routekaartjes opgenomen. Ze hebben een retro-uitstraling, want de makers hebben zich voor de kleurstellingen en lettertypes laten inspireren door stafkaarten van rond 1900. Ook kun je gps-tracks downloaden, iets wat ik misschien ook maar eens moet gaan proberen. Deze staan op de website van uitgeverij Elmar.

Ook praktisch: bij elke wandeling staat aangegeven waar je kunt parkeren, hoe je met het openbaar vervoer bij het beginpunt komt (als dat mogelijk is) en of en waar er horeca is onderweg.

Klein maar fijn

Wat ik ook fijn vind aan deze wandelgids, is dat hij klein en dun is en dus makkelijk mee te nemen is op je wandeling. Hij bevat namelijk ook informatie over dingen die je onderweg tegenkomt. Extra leuk zijn de landschapsfoto’s en historische illustraties, waardoor je voor je wandeling al een gevoel krijgt van wat je onderweg zult aantreffen.

Hier vind je deze wandelgids Twente

Kortom: ik ga de komende maanden lekker veel van deze wandelingen maken. Misschien wel allemaal. Natuurlijk zal ik hier vertellen hoe de wandeling was, met wat foto’s erbij. Kun je daar niet op wachten, dan kun je ook alvast de foto’s en informatie in de wandelgids bekijken.

De gids De mooiste netwerkwandelingen: Twente (ISBN 978 90389 26896) is samengesteld door Rob Wolfs en uitgekomen bij uitgeverij Elmar.

Ik kreeg deze gids van de uitgever.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

 1. Vandaag de de Haaksbergerveen route gelopen. Heel mooi weer en mooie omgeving. Helaas een fout ontdekt in de beschrijving. Bij paaltje Z72 staat dat je paars moet volgen en dat wijst naar links. Maar kijk je goed op het kaartje dan gaat de route naar rechts. Wij hebben toch maar paars gevolgd en kwamen bij een paaltje met een nummer dat niet vermeld staat in het boekje. Wij hebben door goed op het kaartje te kijken toch paaltje Z68 gevonden en zo de route vervolgd. Op een bord van het wandelroutenetwerk zagen we dat we bij paaltje Z72 toch naar rechts hadden moeten gaan en dat was niet de paarse route maar als ik het goed onthouden heb had het de oranje route ( maar dat weet ik niet helemaal zeker meer) moeten zijn.
  Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.