wandelen in het waterloopbos

De havenroute wandelen in het Waterloopbos in Flevoland

Een van de redenen waarom ik graag nog een keer terug wilde naar Flevoland, is omdat ik graag wilde gaan wandelen in het Waterloopbos. Dit was dan ook een van de eerste dingen die we deden tijdens onze midweek op Landal Waterparc Veluwemeer. En ik werd niet teleurgesteld. Wat een mooie combinatie van natuur, geschiedenis en wetenschap is dit Rijksmonument!

Over het Waterloopbos

Het Waterloopbos is een bijzondere plek. Vanaf ongeveer 1950 werkte het Waterloopkundig Laboratorium hier aan de Deltawerken en havens van steden als Rotterdam, IJmuiden, Bangkok, Istanbul en Lagos. Daarvoor werden waterloopkundige modellen gebouwd om naar hartenlust te kunnen testen met water, stuwen, dammen en golfslagmachines.

wandelen in het waterloopbos

Die waterloopkundige modellen staan er nog steeds, maar tegelijkertijd is het gebied teruggegeven aan de natuur. Die unieke combinatie van natuur en mensenwerk zorgt voor een uniek sfeertje. De watergoten, stuwen en sluizen van toen zijn nu deels overwoekerd door het groen en in het water groeien inmiddels wilgen. De waterrijke omgeving heeft ook allerlei dieren aangetrokken, zoals ijsvogels en libellen.

De Havenroute wandelen in het Waterloopbos

Wij kozen er tijdens ons bezoek aan het Waterloopbos voor om de 3,5 km lange havenroute te lopen. Deze begint bij Paviljoen Het ProefLab en wordt aangegeven door witte pijlen. Onderweg kom je schaalmodellen tegen van zo’n dertig grote waterwerken van over de hele wereld.

wandelen in het waterloopbos

Kunstwerk Deltawerk//

Meteen tegenover Het Proeflab (waar ook een informatiepunt van Natuurmonumenten gevestigd is) staat het kunstwerk Deltawerk//. Dit is een van de land art-objecten in Flevoland en een eerbetoon aan de waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn uitgevoerd. Het is gemaakt door kunstenaarscollectief RAAAF en Atelier de Lyon, op basis van de Deltagoot, die vanaf het einde van de jaren zeventig op schaal werd gebouwd om onderzoek te doen voor het ontwerpen van de stormvloedkering in de Oosterschelde. Later, tot 2016, is er onder andere nog onderzoek gedaan naar manieren hoe we de kustlijn en dijken in Nederland kunnen beschermen tegen erosie.

wandelen in het waterloopbos

De Deltagoot was in de tijd van de waterloopkundige tests een strakke betonnen lijn, verzonken in de grond. Maar voor dit kunstwerk is het golfbassin uitgegraven, zodat het nu over een lengte van 250 meter zo’n zeven meter hoog boven de grond uit steekt. Bovendien zijn er panelen uit de wanden gezaagd en vervolgens gedraaid en gekanteld. Dat zorgt voor een mooie lichtval en leuke doorkijkjes wanneer je er als bezoeker om- en doorheen loopt om het van alle kanten te bekijken. Ook zorgen de gekantelde panelen voor een suggestie van vallen. Dit past goed bij de vraag of de dijken en dammen in Nederland bij een voortdurend stijgende zeespiegel wel stand zullen kunnen houden.

(Als je van land art houdt, kun je trouwens vlak bij het Waterloopbos nog een land art-object bezoeken: PIER + HORIZON. En er is nog meer land art in Flevoland.)

Andere schaalmodellen in het Waterloopbos

Andere waterloopkundige modellen die je in het Waterloopbos tegenkomt, zijn bijvoorbeeld gebruikt voor:

  • de havendammen en -hoofden in de haven van IJmuiden
  • de haven van Scheveningen
  • de Eemshaven
  • de Willemstunnel in Rotterdam en de Maasvlakte
  • de Libische oliehaven Marsha-el-Brega
  • de haven van Bangkok (waarvoor zelfs een enorme zoutwatersilo werd aangelegd)
wandelen in het waterloopbos
Oliehaven in Libië in het klein

Ook wandelen in het Waterloopbos?

Op deze website kun je alles lezen over de Havenroute wandelen in het Waterloopbos. De Havenroute is niet zo lang, dus misschien wil je na je wandeling door het Waterloopbos nog wel iets anders gaan doen. Mooie plekken in de buurt zijn bijvoorbeeld de voormalige eilanden Schokland en Urk, en Giethoorn.

Vanaf de vakantiewoning waar wij verbleven, op Landal Waterparc Veluwemeer, was het ongeveer 50 minuten rijden naar het Waterloopbos.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.