wandeling steenhaarplassen

Wandelen over de vlonderpaden van de Steenhaarplassen in Twente

Wandelen over vlonderpaden is altijd leuk, vind ik. Daarom vind ik het ook zo leuk dat we een mooie route met vlonderpaden vlak bij huis hebben: bij de Steenhaarplassen. Als bonus komt deze route na de vlonderpaden ook nog langs mijn favoriete stukje op het Buurserzand. De laatste keer dat ik deze route liep, lag er nog een dun laagje ijs op het water. Frisjes! Maar wel mooi…

Starten bij De Wakel

Het makkelijkste als je gaat wandelen bij de Steenhaarplassen is om te parkeren op parkeerplaats Molenbelt, bij infopaneel Buurserzand. Hier vlakbij is ook De Wakel, waar je koffie kunt drinken of een ijsje kunt eten.

Het eerste stukje van de route volgen we groen/oranje/geel, langs De Wakel en ‘los hoes’ de Bommelas rechtdoor over het Buurserzand. Bij de splitsing bij Z 23 houden we rechts aan en gaan we de blauwe route volgen.

wandelen buurserzand en steenhaarplassen

De vlonderpaden van de Steenhaarplassen

Dan kom je al gauw bij het eerste vlonderpad. Zie je het flinterdunne laagje ijs op het water?

wandelen steenhaarplassen

We gaan altijd vroeg op pad en vaak is het aan het begin van onze wandeling nog koud, maar warmt het later al snel op. Dat was nu ook zo. Bij een volgend vlonderpad zie je dat er al stukjes blauwe lucht te zien zijn.

wandeling steenhaarplassen

We hebben hier trouwens ook al eens aan het einde van de zomer gewandeld en toen zag het er hier heel anders uit: het was helemaal drooggevallen! Het voelde toen een beetje alsof de vlonderpaden er voor niets lagen, maar nu konden we zien dat ze toch echt wel nodig zijn als je hier wilt wandelen.

wandelen steenhaarplassen

Verder over het Buurserzand

De blauwe route loopt verder via informatiebord Ronde Bulten en komt dan uit op een stukje van het Buurserzand waar ik ook heel vaak met de fiets kom: het Buursermeertje. Ook dit meertje kan in hele droge zomers (bijna) helemaal droogvallen, hoewel er een ondoordringbare laag onder zit waardoor er vrijwel altijd wel water in blijft staan. Ik ben na een droge periode altijd blij om te zien dat het meertje zich weer vult met water.

buursermeertje

Vanaf het Buursermeertje volg je blauw tot Z 23, waar je weer op bekend terrein bent en weer groen/oranje/geel gaat volgen. Je loopt dan weer langs ‘los hoes’ de Bommelas en De Wakel weer terug naar de parkeerplaats. Het was toen wij deze wandeling maakten nog te vroeg in het jaar om de Hereford-runderen tegen te komen. Die lopen van april tot en met november los rond op het Buurserzand.

Nog een wandeling op het Buurserzand

Als je de kans hebt, zou ik je aanraden om ook deze wandeling over het Buurserzand te maken. Die brengt je ook langs de Bommelas en De Wakel, maar ook langs de overblijfselen van een verdedigingsschans uit de Tachtigjarige Oorlog. Doe de ene wandeling ’s morgens, houd pauze bij De Wakel of neem je lunch mee en wandel ’s middags de andere wandeling. Of boek een overnachting in een natuurhuisje in Twente en maak er een minivakantie van. Het is hier echt schitterend!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.