wandelen landal waterparc veluwemeer

Wandelen vanaf Waterparc Veluwemeer: Harderbos en Harderstrand

Ik hield altijd al van wandelen, maar het afgelopen jaar is het echt iets dagelijks geworden. Een dag voelt eigenlijk niet compleet zonder rondje wandelen – tenzij ik in plaats daarvan een rondje ga hardlopen. Toen we ons verblijf op Landal Waterparc Veluwemeer hadden geboekt, ging ik dan ook meteen op zoek naar de wandelmogelijkheden in de buurt. Ik hoefde niet ver te zoeken, want er bleek een natuurgebied te grenzen aan het park: het Harderbos. Daar hebben we tijdens ons verblijf veel plezier van gehad.

Routes in het Harderbos

Meteen na aankomst staken we voor ons dagelijkse wandelrondje de weg bij de ingang van het park over. Aan de overkant staat een bord met routes door het Harderbos. De routes die het dichtst bij dit punt langs komen, zijn de Avonturenroute (geel) en de Beverroute (rood). We begonnen maar eens met de Avonturenroute.

Avonturenroute

De Avonturenroute is zo’n 5 km lang. Vanaf het park ben je iets langer bezig, omdat je er eerst nog naartoe moet lopen. Op de Avonturenroute kom je verschillende speelmogelijkheden tegen, zoals een wiebelbrug, een trekpont en een klimtoren.

wandelen landal waterparc veluwemeer

Maar het leukste vonden wij wel de beversporen, die ik eerlijk gezegd nog nooit ergens zo overduidelijk heb gezien. Borden langs de route vertellen waar je op moet letten – anders hadden we dit soort ‘beverglijbanen’ waarschijnlijk gemist of in ieder geval niet geweten wat het waren.

wandelen landal waterparc veluwemeer

En dan komen ze in beeld: afgeknaagde boomstammen die laten zien wat een enorm scherpe tanden en krachtige kaken bevers hebben.

wandelen landal waterparc veluwemeer

Al met al vonden we dit zo leuk om te zien dat we de wandeling later nog een keer hebben gemaakt met de kinderen erbij. Ook haalden we de meegenomen mountainbikes van de auto om hier nog een keer te komen fietsen. Handig, zo dicht bij ons tijdelijke thuis!

Beverroute

De volgende dag was voor mij een hardloopdag en daarvoor koos ik de Beverroute. Deze route, die in het rood is aangegeven, is 8,5 km lang. Ook een mooie route – ook al heb ik vanwege het hardlopen geen foto’s gemaakt. Ik kwam wel wat obstakels tegen: eerst blokkeerden een paar Schotse hooglanders mijn pad op een manier die het onmogelijk maakte om ze te passeren en tegelijkertijd de aangegeven veilige afstand te bewaren. Machtige beesten om te zien, dus daar loop ik graag een stukje voor om!

Verderop liep ik tegen een stel dranghekken aan, omdat er blijkbaar werkzaamheden gaande waren in het gebied. Hierdoor was het best wel even zoeken om weer op mijn weg naar huis terecht te komen. Dat resulteerde er wel in dat ik vroeg in de ochtend al ruimschoots aan mijn stappen voor die dag zat 🙂

Pannenkoekenhuis Hans & Grietje

Wat ook leuk is om te weten, is dat er een route staat aangegeven van Waterparc Veluwemeer naar pannenkoekenhuis Hans & Grietje en weer terug. Op de heenweg volg je de plaatjes van Hans en Grietje, op de terugweg de plaatjes van Bollo.

wandelen landal waterparc veluwemeer

Toen ik erlangs liep, was het gesloten en we zijn er uiteindelijk niet naartoe gegaan (het was wel geopend voor afhalen). Maar dit pannenkoekenhuis lijkt me echt heel leuk met kleine kinderen. Er is echt een sprookjeservaring van gemaakt zo te zien.

wandelen landal waterparc veluwemeer

Bij het pannenkoekenhuis kun je ook nog twee korte wandelingen maken: de Kiezelstenenroute en de Broodkruimeltjesroute (allebei 1-1,5 km).

wandelen landal waterparc veluwemeer

Harderstrand Noord

Behalve naar het Harderbos loop je vanaf Waterparc Veluwemeer ook nog eens zo langs de boten in de jachthaven naar Harderstrand Noord. Dat is echt maar een paar minuten – afhankelijk van waar je precies verblijft op het park natuurlijk. Op Harderstrand Noord was het nu nog heel stil, maar ik kan me voorstellen dat hier bij warm weer meer mensen verkoeling komen zoeken bij het water.

wandelen landal waterparc veluwemeer

Actief zonder auto

Hoewel wij wel met de auto op vakantie waren in Flevoland, vind ik het altijd erg fijn als er ook genoeg te doen is op een park waar je geen auto voor nodig hebt. En dan heb ik het inmiddels niet zozeer meer over speeltuinen en zwemparadijzen, maar meer over wandelen, fietsen, suppen en andere manieren om lekker actief te zijn. Wat dat betreft hadden we op Waterparc Veluwemeer dus genoeg mogelijkheden waarvoor we de auto niet nodig hadden. En dat beviel uitstekend.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.