wandelen witteveen haarmuhle

Wandelen op het Witte Veen in Twente + Haarmühle

Een van de mooiste wandelingen in Twente is wat mij betreft toch wel deze wandeling door natuurgebied het Witte Veen in Twente. Hij gaat een heel klein stukje door Duitsland – precies daar waar de watermolen van Haarmühle staat. Daar is in de zomer ook een groot terras en tijdens de lockdown kon je er – als je Duitsland tenminste in mocht – in het weekend lekkere Deutsche Kuchen afhalen. Het voelde een beetje als vakantie!

Startpunt van de wandeling

Als je wilt gaan wandelen over het Witte Veen, is het wel zo handig om net op dat stukje door Duitsland te parkeren: bij Landgasthof Haarmühle. Daar staat namelijk een routebord en zijn ruim voldoende parkeerplekken. Wij wandelden de paarse route van onderstaand bord.

wandelen witteveen haarmuhle

Haarmühle is een ontzettend gezellige plek om je wandeling te beginnen en eindigen. Als het terras geopend is, ziet het er heel uitnodigend uit. Als het warm weer is, is het hier goed nagenieten van je wandeling met een koud biertje voor je neus. Maar ook het brood en banket dat je in het weekend kunt kopen als de horeca alleen voor afhaal is geopend, is echt een aanrader. Je kunt er ook koffie, thee en chocolademelk bij bestellen.

Maar goed, we moeten nog beginnen met wandelen, dus we lopen eerst over de brug bij de watermolen.

wandelen witteveen haarmuhle

Opgroeien voor galg en rad

Even verderop staat een reconstructie van een galg met daarnaast een groot wiel. Dit is waar de uitdrukking ‘opgroeien voor galg en rad’ vandaan komt. Op een bord bij de galg staat uitgelegd dat behalve mensen ophangen ook het verscheuren van hun lichamen op een rad een populaire manier was om een voorbeeld te stellen voor anderen: niet de wet overtreden, anders eindig je zo.

wandelen witteveen haarmuhle

Vlonderpaden

Dan volgt een mooi stuk van deze wandeling: over de vlonderpaden. Ik vind het altijd leuk als een wandeling deels over vlonderpaden gaat. Als ik het me goed herinner, lopen de vlonderpaden ook nog deels tussen rododendronstruiken door, dus dat moet er erg mooi uitzien als die in bloei staan. Ik ga deze wandeling dan zeker nog een keer maken.

wandelen witteveen haarmuhle

Steeds opener landschap

Langzamerhand komt het Witte Veen in beeld: het landschap wordt steeds opener. Met een beetje geluk kun je hier ook de Schotse hooglanders zien die hier leven. Houd wel voldoende afstand!

wandelen witteveen haarmuhle

Mistig begin

Nu moet ik even een kleine toelichting geven op het verloop van de foto’s. Toen ik deze wandeling ging maken en fotograferen, parkeerden we namelijk niet bij Haarmühle, maar ergens langs een weggetje vlak bij knooppunt Z 40. We maakten de wandeling dus vanaf de andere kant van het Witte Veen, met Haarmühle als stop onderweg. Dat is ook een prima mogelijkheid, alleen is de parkeergelegenheid daar een stuk beperkter.

De dag waarop we dit deden, begon flink mistig. Vandaar dat de volgende foto’s een heel ander weerbeeld geven. Maar ook in de mist was het erg mooi!

wandelen witteveen haarmuhle

Het was ook nog behoorlijk fris die ochtend! Gelukkig hadden we zoals altijd een thermosfles thee meegenomen. Dat ging er wel in.

wandelen Haarmuhle

Die thee dronken we op bij dit uitkijkpunt, waar je niet alleen vaak Schotse hooglanders kunt zien, maar ook veel vogels. Je ziet het op de foto nog niet zo heel goed, maar de lucht begon toen al langzaam open te trekken.

En tegen de tijd dat we Haarmühle naderden, werd de lucht steeds blauwer.

wandelen witteveen haarmuhle

Terug bij Haarmühle

Dankzij dat afwisselende landschap vliegt deze wandeling voorbij vind ik. Voor je het weet, ben je weer terug bij Haarmühle. Ga je nog even op het terras zitten of neem je wat Duits gebak mee naar huis? Hier vind je de actuele openingstijden van Landgasthof Haarmühle.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.