wandelen hof espelo

Wandelen in Twente: 6 kilometer lopen over Hof Espelo

Toen op eerste paasdag precies aan het einde van onze paasbrunch de zon doorbrak, wilden we daar meteen van profiteren. Naar buiten dus, even lekker wandelen. Omdat het al niet zo heel vroeg meer was, kozen we voor een wandelroute die voor ons heel dicht bij huis was: een wandeling over Hof Espelo.

Parkeren en bezoekerscentrum

We parkeerden aan de Weerseloseweg 259 en kozen in de app Wandelen in Overijssel voor wandelroute ‘Gabriel Davina Hof Espelo‘ van Landschap Overijssel (genoemd naar een van de pachters en later eigenaar van het landgoed). De parkeerplaats ligt vlak bij het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel, waar ook routes verkrijgbaar zijn maar dat op deze eerste paasdag gesloten was. Het bezoekerscentrum is gevestigd in een van de twee koetshuizen van het landgoed. Dit koetshuis diende vooral voor de auto van een van de latere eigenaren van het landgoed: de heer Cromhoff. Het andere koetshuis is ouder en heeft nog ringen waaraan de paarden konden worden vastgebonden.

Wandelen Hof Espelo

Over Hof Espelo

Het leuke aan de wandel-app Wandelen in Overijssel vind ik dat je onderweg ook informatie krijgt over waar je loopt. Steeds als je bij een interessant punt bent aangekomen, krijg je een melding en kun je erover lezen. Zo kwam ik erachter dat Hof Espelo al in 1215 werd genoemd door Paus Innocentius III. Het is dus al meer dan 800 jaar oud. Ook is er een kaart van het landgoed uit 1759 waarop plekken langs deze wandeling te herkennen zijn.

Wandelen Hof Espelo

Een voorbeeld daarvan is de Eschbeek, vlak achter het koetshuis/bezoekerscentrum. Dit is een van de vijf beekjes die hier door het landschap stromen. Vroeger was hier ook een watermolen, vandaar dat op de oude kaart ‘Mullencamp’ te lezen is. Tegenwoordig kun je hier met een beetje geluk een ijsvogel zien.

Tip: deze wandelgids met 12 wandelingen in Twente

Aan de andere kant van de Eschbeek, iets hoger gelegen, staat boerderij Hof Espelo. De oude boerderij, waarvan alleen nog de fundamenten bewaard zijn gebleven, is in de 17e eeuw gebruikt als katholieke schuilkerk en na de grote brand in Enschede (in 1862) werd hij als noodkerk gebruikt. Op de oude fundamenten is later een nieuwe boerderij gebouwd.

Visvijver en villa

Iets verderop wees de wandel-app me op een vijver tussen de akkers. Vroeger was dit een kweekvijver voor karpers om te voorzien in de katholieke gewoonte om op vrijdag vis te eten. Nu profiteren vooral vogels, kikkers en padden van het water.

Wandelen Hof Espelo

De villa die uitkijkt over de visvijver is in 1927 gebouwd voor de familie Cromhoff. Het is een gebouw in de stijl van de Amsterdamse school. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als casino.

Wandelen Hof Espelo

Stukje door het bos

Na de villa liepen we het bos in. De app geeft meer informatie over de bevloeiing van de akkers, de herenwallen rondom Hof Espelo die de akkers beschermden en de ontstaansgeschiedenis van dit bos.

Vliegveld Twente en WOII

Opeens zagen we in de verte het wit en blauw van een KLM-vliegtuig dat ontmanteld wordt op vliegveld Twente.

Wandelen Hof Espelo

In het bos waar we nu stonden, is in de Tweede Wereldoorlog een rolbaan aangelegd voor het starten en landen van vliegtuigen. Het landgoed maakte toen deel uit van het vliegveld en de bossen en wallen die rondom de rolbaan werden aangelegd (splitterboxes) zorgden voor camouflage.

Veel te gezellig

Eerlijk gezegd verslapte mijn aandacht voor de wetenswaardigheden over de route daarna. Het was zo heerlijk om buiten te zijn en we waren zo gezellig aan het kletsen. We liepen nog een stukje langs oude akkers, die vroeger werden bemest met heideplaggen, waardoor ze iets hoger zijn komen te liggen.  Van de zeven boerderijen die Hof Espelo vroeger telde, zijn er nog twee in bedrijf. Verderop kom je nog het Sterrebos tegen, dat in de 19e eeuw voor de familie Van Heek is aangelegd door de landschapsarchitect die ook verantwoordelijk is voor het Van Heekpark in Enschede. Via een oud bos en langs een stukje heide waren we voordat we het wisten weer terug bij ons beginpunt.

Wandelen Hof Espelo

Deze route was 6 kilometer lang en was een ideale afsluiting van onze paasbrunch – met dank aan de app Wandelen in Overijssel! Het was een leuke combinatie van verschillende soorten landschappen (bos, heide, akkers en water), architectuur en geschiedenis (het koetshuis, de villa en de boerderijen). Ik denk dat we het rondje nog maar een keer moeten lopen nu het landschap door het mooie weer inmiddels groen is gekleurd!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.