wandelen dal van de mosbeek

Wandelen in Twente: het dal van de Mosbeek en Manderheide (8 km)

In maart waren wij 12,5 jaar samen en dat vierden we met een fijne wandeling met zijn tweeën. Via de app Wandelen in Overijssel kozen we de wandeling Manderheide en we hadden een heerlijke middag. Voor iedereen die op zoek is naar een wandeling met afwisselende natuur, historische bezienswaardigheden en een plek om van te voren of na afloop iets te eten of te drinken geef ik hier een indruk van onze wandeling.

Bezoekerscentrum IJs en Es

We parkeerden de auto bij bezoekerscentrum IJs en Es (Bergweg 8 in Mander). In dit onbemande bezoekerscentrum vind je informatie over het landschap waarin je gaat wandelen. In de voorlaatste ijstijd is hier een stuwwal ontstaan, waardoor er ‘bergen’ te vinden zijn. Daarnaast liggen in het bezoekerscentrum wandelroutes voor je klaar en is er een toilet.

Wandeling Dal van de Mosbeek

Watermolen Bels

Tegenover het bezoekerscentrum staat een rustiek restaurant met een terras en een speeltuin: Watermolen Bels. Behalve een restaurant is dit van oorsprong een watermolen in de Mosbeek.

Wandeling Dal van de Mosbeek

Watermolen Frans

Via het paadje achter het restaurant liepen we naar een andere watermolen in dezelfde beek: Watermolen Frans (anno 1711). Op zondagmiddagen kun je de molen ook van binnen bekijken. Naast de molen ligt een waterreservoir dat is aangelegd zodat de molen ook in droge periodes gewoon kon blijven draaien.

Wandeling Dal van de Mosbeek

Commiezenhut

We passeerden een reconstructie van een schuilhut voor commiezen (grenswachters), die in de Tweede Wereldoorlog de smokkel van boter, kaas en vee moesten inperken. Het is een in een kuil neergezet geraamte van eikenhout, met daaroverheen heide- en grasplaggen. Zo waren ze ook voor geallieerde luchtaanvallen en Duitse zoeklichten op de grens moeilijk te zien.  

Wandeling Dal van de Mosbeek

Galgenberg

Nu was het tijd om de Galgenberg te beklimmen, met 70 meter boven NAP het hoogste punt van de Manderheide. Heel lang geleden werden opgepakte smokkelaars hier opgehangen. Zo kon iedereen ze zien hangen en werd er een voorbeeld gesteld voor anderen. Nu is de Galgenberg vooral een leuk punt om uit te kijken.

Wandeling Dal van de Mosbeek

Onze telefoons begonnen inmiddels aan te geven dat we in Duitsland waren, maar we liepen toch echt nog net in Nederland. 

Wandeling Dal van de Mosbeek

Grafheuvels

De heideheuveltjes die je op de foto hieronder ziet, zijn grafheuvels. Ze komen uit de jonge Steentijd (4400 tot 1700 voor Christus) en zijn gemaakt door de eerste landbouwers, die zich vanaf 5000 voor Christus hier vestigden in plaats van rond te trekken als jagers/verzamelaars. 

Wandeling Dal van de Mosbeek

Hunebed

Iets verderop heeft het zuidelijkste hunebed van Nederland en het enige hunebed van Overijssel gestaan. Het graf dat is opgegraven was 13 bij 5 meter, maar helaas zijn de stenen verdwenen. Wel zijn er pijlen, speerpunten, bijlen, urnen en schedels gevonden, plus een silhouet van een man uit 1500 voor Christus: de Man van Mander. Zijn voeten waren zoals toen gebruikelijk afgehakt, uit angst dat de doden anders konden opstaan en de levenden zouden meenemen naar het dodenrijk. 

Wandeling Dal van de Mosbeek

De Mandercirkels

Duidelijk op de kaart te zien zijn de Mandercirkels. Textielfabrikant en grootgrondbezitter Gerhard Jannink liet ze aanleggen nadat hij in Noord-Amerika had gezien dat landbouwmachines op ronde akkers vanuit het midden steeds grotere rondjes konden rijden en zo niet hoefden te keren. Het schijnt dat piloten de twee cirkels, die ook vanuit de lucht duidelijk zichtbaar zijn, de bh van Mander noemen. 

Wandeling Dal van de Mosbeek

Tijd voor pannenkoeken

Het weer betrok een beetje, maar gelukkig waren we ook alweer bijna bij ons beginpunt. Daar zaten we nog een tijdje bij Watermolen Bels, waar het terras inmiddels leeg was en de haard binnen brandde. De pannenkoeken smaakten er heerlijk! Al met al vond ik het een heerlijke middag en een erg leuke wandeling. Niet alleen omdat we samen iets te vieren hadden, maar ook omdat er onderweg zoveel te zien was. Dit was de eerste keer dat we de app Wandelen in Overijssel gebruikten, maar dat zullen we in de toekomst zeker vaker gaan doen! 

Tip: er staat ook een wandeling in dit gebied in deze gids met 15 netwerkwandelingen in Twente. Voor meer wandelen in Twente kan ik je deze gids met gids met 12 wandelingen in Twente aanraden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

  1. Vandaag deze wandeling gedaan in het van Mosbeek en Mandetheide. Het was een bv erg mooi uit e route met verschillende landschap typen en bijzondere plekken.

    Groeten van Appie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.