arboretum poort bulten

Wandelen in Twente: Arboretum Poort Bulten

Het had even geduurd, maar laatst maakte ik weer eens een mooie wandeling in Twente. Deze keer fietste ik in een uurtje van Enschede naar De Lutte, om daar Arboretum Poort Bulten te bekijken. Een arboretum is een bomentuin, maar er waren ook volop wilde bloemen en dieren te zien in Arboretum Poort Bulten. Wat een mooie plek!

De geschiedenis van Arboretum Poort Bulten

De basis voor Arboretum Poort Bulten werd gelegd in 1912, toen de welgestelde textielfamilie Gelderman opdracht gaf om het aan te leggen. In het park staat een monument voor de opening van het park in 1917. Toen was het nog een pinetum: een naaldbomentuin. Het ontwerp is van tuinarchitect Leonard Spinger, die hield van Engelse tuinlandschappen met ronde vormen (bijvoorbeeld in de vorm van bochtige paadjes) en doorkijkjes. Inmiddels staan er meer dan 2500 bomen en heesters, verdeeld over 1000 soorten. Ook is er een poelenlandschap toegevoegd.

wandelen twente arboretum poort bulten

In Arboretum Poort Bulten liggen verder 20 soorten zwerfkeien die in de IJstijd (ongeveer 150.000 jaar geleden) uit Scandinavië hierheen zijn gebracht door het landijs. De keien hebben hier een plek gekregen toen ze in de weg lagen bij de aanleg van de A1. Van sommige stenen is zelfs vastgesteld uit welk deel van Scandinavië ze komen.

wandelen twente arboretum poort bulten

Het hele jaar door kleuren en geuren

Volgens natuurgids Marianne Oude Tijdhof mag je eigenlijk wel elke twee weken een wandeling door het arboretum komen maken. Door de grote variatie aan bloemen en planten in het park verandert het namelijk voortdurend. In de lente bloeien steeds weer andere bloemen. En wat denk je van de herfstkleuren en paddenstoelen? Ik denk dan ook dat ik hier nog wel vaker ga terugkomen.

wandelen twente arboretum poort bulten

Gefaseerd maaien

Er wordt in Arboretum Poort Bulten alles aan gedaan om de grote variatie in bloemen in stand te houden. Een imker zorgt voor een bijenvolk in de imkerij en er wordt gefaseerd gemaaid (dus nooit in één keer alles kort). Op de paden mag je natuurlijk lopen en ook op pasgemaaid gras mag je best eens een stapje zetten. Sommige bordjes staan namelijk zo dat je ze niet vanaf de paden kunt lezen. Maar blijf liever weg uit het hoge gras. Als je hierdoor gaat lopen, bestaat het risico dat je bijvoorbeeld jonge orchideeën vertrapt. Die zijn soms nog nauwelijks te zien als ze klein zijn, maar een paar weken later zorgen ze voor een prachtige paarse kleur in het park.

Dieren in het arboretum

Maar het arboretum is niet alleen een mooie plek om te wandelen als je van bloemen en bomen houdt. Er is ook een speciale vogelkijkhut waar je met een beetje geluk bijvoorbeeld een ijsvogel kunt zien. In het poelenlandschap was het tijdens mijn bezoek een gekwaak van jewelste tussen de waterlelies.

wandelen twente arboretum poort bulten

Ook wees de gids me nog op de libelle hierboven, die net is ‘uitgeslopen’. De larvehuid hangt er nog boven en de libelle moet nog even wachten tot haar vleugels droog zijn voordat ze kan uitvliegen. En wat denk je van de vlinders die op al die bloemen af komen, en de vleermuizen die hier hun buikje vol kunnen eten? Met een beetje geluk en geduld kun je hier heel veel mooie diertjes zien.

Je eigen bloementuin

Dat is het leuke van bloemen: ze trekken weer andere mooie dingen aan. Wist je dat je een gratis zakje bloemenzaadjes kunt aanvragen bij Natuurmonumenten? Zo kun je thuis je eigen bloemenparadijsje aanleggen en zorgen we samen voor meer wilde bloemen in Nederland.

wandelen twente arboretum poort bulten

3 wandelroutes

Je kunt prima door het park lopen zonder een vaste route te volgen. Dat deed ik in ieder geval tijdens mijn eerste bezoek. Wil je toch graag een route volgen, dan kun je kiezen uit deze 3 routes:

  • Blauw: de Springer-route van 1,5 kilometer. Hiermee kom je in het oudste deel van het park.
  • Rood: de boomtoppersroute van 1,8 kilometer waarmee je door het hele park loopt.
  • Geel: de mindervalidenroute van 1,8 kilometer. In principe zijn alle routes goed begaanbaar voor rolstoelen. Maar als het slecht weer is en de paden nat zijn, zit je met deze route in ieder geval goed als je niet goed ter been bent. Langs deze route staan ook regelmatig bankjes om even te zitten

Ritje per elektrokar

Is een wandeling door het park voor jou niet haalbaar? In de Schenkerij is een rolstoel aanwezig. Je kunt je ook op bepaalde tijdstippen aanmelden voor een rit van ongeveer een uur door het park per elektrokar, inclusief toelichting van een gids en een kop koffie in de Schenkerij.

wandelen twente arboretum poort bulten

De Schenkerij is sowieso een fijne plek om je wandeling af te sluiten met een warm of koel drankje.

wandelen twente arboretum poort bulten

Arboretum Poort Bulten is gratis toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Kom je ook een keer kijken?

Ik bezocht Arboretum Poort Bulten voor een Instameet van Natuurmonumenten.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.