mooiste uitzicht texel

In de winter wandelen op Texel: de Muy en andere wandeltips

Een van de dingen die ons tijdens onze winterse weekendje Texel opviel, was hoe gevarieerd het landschap daar is. Op Texel vind je strand en duinen, maar ook bos, hei, polder en opvallend veel binnenmeertjes en stroompjes. Je kunt op het eiland dan ook heel veel en heel verschillende wandelingen maken. Wij gingen zelf wandelen in De Muy en dat was een prachtig begin van onze kennismaking met Texel in de winter. Hieronder een verslag van onze wandeling, plus nog meer tips over wandelen op Texel.

Onze wandeling door De Muy

Omdat we de volgende dag zouden gaan fietsen door het zuidelijke deel van Texel, besloten we voor het wandelen een ander deel van het eiland te kiezen. Dat werd De Muy aan de noordkant van nationaal park Duinen van Texel. Dit nationale park beslaat zo’n 43 km² langs de westkust van Texel en omvat onder andere de natuurgebieden De Hors, De Slufter en dus ook De Muy. In Ecomare kun je het bezoekerscentrum van nationaal park Duinen van Texel bezoeken.

Handig om te weten: in het hele nationale park worden verschillende soorten wandelingen met de volgende kleuren aangegeven:

  • gele paaltjes = doorgaande route
  • blauwe paaltjes = rondwandeling
  • rode paaltjes = natuurpad
  • groene paaltjes = geen toegang tijdens het broedseizoen

Voor onze wandeling door De Muy parkeerden we vlak bij schapenboet De Nederlanden, op parkeerplaats Mienterglop. Wandelroute de Muy (die daar start) is 5,2 km lang en volgt de donkerblauwe paaltjes. Voor ons werd de wandeling iets langer, omdat we een afslag misten. Dat was trouwens geen ramp, want we kwamen vanzelf wel weer een informatiebord tegen en konden door middel van de met gekleurde paaltjes uitgezette routes uitstippelen hoe we weer terug op onze geplande route konden komen.

Denk eraan dat je op veel plekken op Texel moet betalen om te parkeren. Dat kun je per keer doen, maar wij kochten online een e-vignet waarbij je nummerbord wordt geregistreerd en je voor een dag, een week of het hele seizoen overal mag parkeren. Daarnaast mag je op sommige plekken maximaal 2 uur staan en moet je dus een parkeerschijf in je auto leggen.

Schapenboet De Nederlanden

Eerst kwamen we dus langs schapenboet De Nederlanden. Schapenboeten (schuren waar bijvoorbeeld hooi voor de schapen werd of wordt opgeslagen) kom je overal op Texel tegen en deze is zelfs een officiële trouwlocatie.

wandelen in De Muy op Texel

Lopen langs de stroom

Na de schapenboet liepen we een hele tijd langs een stroompje, dat je op een gegeven moment ook kon oversteken via een rij stenen. Onderweg kwamen we volop bankjes tegen, maar wij waren nog lang niet aan een pauze toe. We keken onze ogen uit en gingen zo op in het landschap dat we helemaal niet in de gaten hadden dat de blauwe route allang linksaf was gegaan…

wandelen in De Muy op Texel

Grote grazers

Uiteindelijk kwamen we een informatiebord tegen, waar we tot de conclusie kwamen dat we te ver rechtdoor waren gelopen. Geen nood: we konden een stuk de groene route volgen om weer bij de blauwe uit te komen. We liepen nu de duinen in, waar we deze grote grazers tegenkwamen. Dat kunnen op Texel Schotse Hooglanders zijn, maar ook wilde paarden.

wandelen in De Muy op Texel

Naar de Bertusnol

Na een tijdje sloeg de route weer linksaf en liepen we over een mooi beschut pad met aan de linkerhand weer een binnenwater en aan de rechterhand een hoge duin waarachter ergens de zee moest zijn. Die hadden we nog helemaal niet gezien tijdens deze wandeling! Intussen speurden we alvast de horizon af: als het goed is, waren we op weg naar de Bertusnol (nol = duin), een van de hoogste duinen van Texel.

Nog een keer linksaf en ja hoor, daar was hij. Als je er al een flinke wandeling op hebt zitten, moet je misschien even moed verzamelen onder aan de trap, maar laat je niet ontmoedigen. Het uitzicht boven is echt schitterend. Je kijkt hier uit over De Muy, de zee en natuurgebied De Slufter, een bijzonder kweldergebied waar de Noordzee vrij in en uit kan stromen. In de verte kun je (als het weer het toelaat) de vuurtoren op de noordpunt van Texel zien staan.

wandelen in De Muy op Texel

Vanaf de Bertusnol bleek het helemaal niet zo ver meer naar schapenboet De Nederlanden en onze auto. Het was een prachtige wandeling.

Uitkijken over De Slufter

Oorspronkelijk hadden we trouwens een ander wandeling op het oog, die zowel door De Muy als door De Slufter zou lopen. Deze wandeling Zoet & Zout, die 9,6 km lang is, kun je gratis aanvragen op de website van de VVV Texel. Uiteindelijk deden we het anders: we maakten bovenstaande wandeling door De Muy en reden daarna met de auto naar ‘De Slufter Viewpoint’. (Zo vond ik dit punt tenminste in Google Maps – je kunt ook Slufterweg 1 in De Cocksdorp aanhouden.)

Het is dat het al donker aan het worden was toen we daar aankwamen, anders hadden we daar misschien nog wel het Familiepad Slufter van 0,8 km gelopen. Maar ook vanaf het uitkijkpunt krijg je een goede indruk van dit bijzondere stukje Texel. Je ziet duidelijk de opening waardoor de Noordzee het gebied in en uit kan stromen. Dat gebeurt bij een storm van windkracht 9 of meer waarbij de wind uit het noordwesten waait. Door deze omstandigheden groeien hier plantensoorten die bestand zijn tegen het zoute water, zoals lamsoor, zeeaster en zeekraal. In de zomer bloeien hier paarse bloemen en in het najaar kleurt het landschap rood. Ook komen in dit gebied veel vogels broeden en een maaltje bij elkaar zoeken.

de slufter op texel

Even langs de vuurtoren

Tot slot reden we nog even naar de vuurtoren van Texel, die helemaal op het noordelijkste puntje van het eiland staat.

vuurtoren texel

Andere wandelingen op Texel

Wij waren erg tevreden met onze keuze voor deze wandeling. Maar er valt nog veel meer te wandelen op Texel. Toen we de volgende dag een fietstocht maakten, kwamen we onderweg meerdere startpunten van wandelingen tegen. Ook als je een week of langer op Texel bent, kun je volgens mij makkelijk elke dag een andere wandeling maken. Twee of drie weken lukt ook nog wel!

Strandwandeling

Ten eerste kun je natuurlijk heel goed op eigen houtje een strandwandeling maken op Texel. Met ruim dertig kilometer strand (aan de westkant van het eiland) kun je dan al even voort. Aan strandpaviljoens om bij te tanken is geen gebrek op Texel en de strandpalen helpen je bepalen waar je bent en hoe ver je al hebt gelopen of nog wilt lopen. Ze staan om de kilometer en hebben een uniek nummer dat oploopt van paal 6 in het zuiden tot en met paal 33 in het noorden.

Uitgestippelde wandelroutes op Texel

Wil je liever een uitgestippelde wandelroute volgen, dan heb je volop keuze. Ik bleef wandelingen op Texel tegenkomen toen ik online informatie aan het verzamelen was voor ons weekendje weg. Nadat we zelf onze keuze hadden gemaakt, heb ik de rest nog even hier bij elkaar gezet. Je kunt er makkelijk een complete wandelvakantie op Texel mee samenstellen.

Wandelen met kinderen

Als je wilt wandelen met kinderen op Texel, is het Sommeltjespad een aanrader. Dit is een natuurpad van 1,6 km waarlangs versteende aardmannetjes, kaboutertjes en dieren te vinden zijn.

Korte wandelingen naar uitkijkpunten doen het bij onze kinderen ook altijd wel goed. Zelf vonden we deze uitkijkpunten op Texel, maar er zijn er vast nog meer. Of wandel familiepad Slufter van 0,8 km, dat ik hierboven al noemde.

Geocaching op Texel

Een andere manier om wandelen (nog) leuker te maken voor alle leeftijden is geocaching: een soort schatzoeken met behulp van GPS. Er liggen meerdere schatten verstopt op Texel.

Een van de caches is De Mythe van Texel, een multi-cache met als thema een schipbreuk in 1610. Daarbij verdwenen acht Texelse mannen die in een sloep gingen halen spoorloos. Hun geesten schijnen af en toe naar het eiland terug te komen om mysterieuze reddingen te verrichten.

Je kunt ook met behulp van GPS de 6 favoriete plekken van boswachter Eckard Boot in het Texelse bos ontdekken.

Hier vind je informatie over geocaching op Texel.

Lange wandelingen op Texel

Wil je graag wat langer wandelen op Texel? Dan zou je een van deze wandelingen van 15 km of meer kunnen kiezen:

  • Wandelroute Duinen van Texel (15 km) van De Cocksdorp via De Slufter naar Ecomare
  • Het Texelse deel van het Noord-Hollandpad: een zuidroute en een noordroute van elk ongeveer 17 km. Je start bij de Texelse veerhaven en loopt helemaal naar de vuurtoren.
  • Wandeling van Pieter Kikkert (18 km) – de oudste gedocumenteerde wandelroute op Texel over het voormalige schiereiland Eierland
  • Wandelroute Moksloot (20 km)
  • Waddenwandelen: ongeveer 20 kilometer vanuit Den Hoorn via de waddendijk bij Oudeschild + ongeveer 20 km vanuit De Waal via Oosterend

Let op het broedseizoen

Het broedseizoen op Texel loopt van 1 maart tot 1 september. Dan broeden er vogels op het eiland en die willen we natuurlijk niet verstoren. De groene wandelpaden in nationaal park Duinen van Texel zijn daarom in deze periode afgesloten. Een goede reden om ook eens in de herfst of winter naar Texel te komen en deze groene routes te gaan lopen!

Wandelen met de hond op Texel

Kom je met de hond naar Texel? Houd er dan rekening mee dat honden tijdens het broedseizoen verplicht moeten worden aangelijnd in nationaal park Duinen van Texel. Dat is dus ongeveer de hele zuid- en westkant van Texel, inclusief het strand van De Hors. Op plekken waar schapen grazen of ander vee rondloopt, moeten honden het hele jaar door aangelijnd zijn. Dat geldt ook voor de speelweiden in de bossen van Texel. Waar de mens op de paden moet blijven, moet de hond dat ook en hondenpoep ruim je natuurlijk altijd op.

Deze video geeft een indruk van ons winterse weekendje Texel.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.