wandelen millingerwaard

Wandelen in de Millingerwaard vanuit Berg en Dal: struinroute Bevers als Bouwers

Zelf denk ik bij Gelderland vooral aan bos en heide. Maar in de aanloop naar ons weekend Berg en Dal stuitte ik op een folder met de slogan: Gelderland: de mooiste waterkant van Nederland. Volgens de folder kun je in Gelderland heerlijk struinen in de uiterwaarden langs de rivieren de IJssel, de Rijn, de Waal en de Maas. Zeker niet het eerste waar ik aan dacht bij deze provincie, maar ik wilde het wel eens proberen. Dus kozen we een van de struinroutes en reden we naar de Millingerwaard.

Wandelen in de Millingerwaard

Struinroute Bevers als bouwers in de Millingerwaard (9,8 km)

Startpunt

Als startpunt van de struinroute Bevers als bouwers in de Millingerwaard stond in de folder Wilderniscafé De Waard van Kekerdom (Weverstraat 94 in Kekerdom) aangegeven. Daar was op de zondagmiddag dat wij kwamen wandelen net een evenement gaande en het stond er helemaal vol. Gelukkig is verderop nog een parkeerplaats, die in de struin-app (waarover later meer) stond aangegeven als startpunt: de Lange Paol aan de Botsestraat 100 in Kekerdom. Daar was volop plek en we liepen vanaf die parkeerplaats zo het struingebied in.

Struinen moet!

We zagen meteen dat dit gebied nog volop in ontwikkeling is en liepen het eerste stuk met aan onze linkerhand natuur en aan onze rechterhand een afgezet terrein met grote graafmachines.  Al snel bogen we af naar links en liepen we helemaal tussen de natuur. Maar de graafmachines waren wel meteen een duidelijke hint dat je in dit gebied niet alleen kunt struinen (in plaats van een vaste route volgen), maar dat eigenlijk ook wel moet.

Wandelen in de Millingerwaard

Op de route die wij wilden lopen naar de Millinger Theetuin stuitten we op een gegeven moment namelijk op het water, terwijl we er volgens de kaart en de struin-app gewoon zouden moeten kunnen lopen. Het bleek niet aan ons te liggen: twee fietsers die hier in de buurt wonen, vertelden ons dat je hier vorig jaar inderdaad nog kon lopen. Maar omdat het gebied nog volop in ontwikkeling is, was dat inmiddels niet meer mogelijk. Des te meer reden dus om niet zo zeer een vaste route te willen lopen, maar vooral wat rond te struinen.

Wandelen in de Millingerwaard

De vriendelijke fietsers uit de buurt wezen ons ook nog hoe we dan wel bij de theetuin konden komen. Dat ging voor ons helaas te lang duren, maar als we weer eens in de buurt zijn, wil ik er heel graag naartoe. Aan de website van de Millinger Theetuin te zien is het een geweldig plekje aan de Waal.

Galloway-runderen en nieuwe natuur

Wie we wel aan de overkant zagen staan, waren de Galloway-runderen die rondlopen in dit 700 hectare grote natuurgebied.

Wandelen in de Millingerwaard

Behalve deze runderen kun je hier Konikpaarden tegenkomen en sporen van bevers (afgeknaagde boomstammen dus) zien. Ook vogels voelen zich hier thuis en we kwamen tijdens onze wandeling dan ook meerdere vogelspotters met verrekijkers tegen. Al die natuur is extra bijzonder omdat de Millingerwaard (onderdeel van Nationaal Landschap de Gelderse Poort) twintig jaar geleden nog een gebied vol weilanden en akkers met bieten en mais was.

Wandelen in de Millingerwaard

Andere struinroutes en struingebieden

Mocht je de smaak van het struinen te pakken krijgen, dan zijn er nog meer struinroutes in de buurt die je kunt uitproberen, zoals:

  • Wildernis aan de Waalkade (4,7 km) in de Stadswaard Nijmegen
  • Moeder Natuur (6,5 km) rondom de Bisonbaai

Speciale struin-app

De routes staan aangegeven met paaltjes en je kunt er de struin-app voor gebruiken. HIervoor installeer je de AbelLife-app en zoek je in de gratis routes naar Wildernis aan de Waal en Struinen langs de Maas. Als je ze thuis alvast downloadt, heb je onderweg geen internetverbinding meer nodig. Je kunt dan steeds op de kaart zien waar je je bevindt. Hier en daar kom je pictogrammen tegen met informatie over de omgeving.

Let op: omdat de struinroutes door de uiterwaarden langs de rivieren lopen, zijn ze bij hoog water niet toegankelijk.

Had je de video van ons weekendje Berg en Dal al gezien? 

Wij bezochten Berg en Dal in samenwerking met Regio Arnhem-Nijmegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.