wandelen in de Kraanlannen

Wandelen in Zuidoost-Friesland: De Kraanlânnen en meer

Tijdens ons weekendje in Zuidoost-Friesland wilden we natuurlijk ook wandelen – dat doen we nu eenmaal graag. De eerste plek die in me opkwam, was nationaal park de Alde Feanen, maar uiteindelijk werd het een minder bekende plek: Petgatten de Feanhoop aan de rand van nationaal park de Alde Feanen. Dat bleek een mooie keuze. Maar ik heb nog meer tips voor je als je wilt wandelen in Zuidoost-Friesland – je vindt ze hieronder.

wandelen in de Kraanlannen

Over Petgatten de Feanhoop

Petgatten de Feanhoop is een gebied met een oppervlakte van ruim 200 hectare, dat bestaat uit drie natuurgebieden:

 • De Kraanlânnen
 • De Bonnebuskepetten
 • De Noarderkrite

Petgatten zijn ontstaan doordat er veen werd uitgebaggerd om turf te verkrijgen, zoals we dat hebben gezien in openluchtmuseum It Damshus. Tussen de natte stukken lagen stroken land waar het veen te drogen werd gelegd. Dat zie je ook goed op bijvoorbeeld luchtfoto’s of kaarten van zulke gebieden. Het landschap dat zo ontstond, is tegenwoordig vaak natuurgebied.

Wij kozen ervoor om te gaan wandelen in de Kraanlânnen. Toch zagen we ook iets van de Noarderkrite, namelijk de Amerikaanse windmolen die daar staat.

wandelen in de Kraanlannen

Startpunt: Camping Stoker

Het startpunt voor onze wandeling was Camping Stoker, een kleinschalige camping waar je in alle rust kunt kamperen om Zuidoost-Friesland uitgebreid te verkennen. Wat deze camping extra leuk maakt, zijn de kano’s die gasten mogen gebruiken. Je kunt er ook zwemmen en je eigen boot aanleggen in het Polderhoofdkanaal. Wij dronken even een kopje thee in de overdekte theetuin van de camping, waar ook een ruime kookgelegenheid is voor als je zelf geen kookspullen bij je hebt. Al met al leek het ons een fijne plek om te verblijven.

Camping Stoker

Volg de rode paaltjes

Maar deze keer kwamen we alleen om te wandelen, dus al gauw lieten we ons het punt vlak bij de camping aanwijzen waar we de rondwandeling door de Kraanlânnen konden oppakken. De weg kwijt raken was schier onmogelijk: we hoefden alleen maar de rode paaltjes te volgen. Binnen de kortste keren liepen we in een landschap vol water, riet en moerasbos.

wandelen in de Kraanlannen

Vogels spotten

De Kraanlânnen vormen ook een mooie bestemming als je houdt van vogels kijken. Op het waterlandschap komen veel watervogels af. Ook is er een vogelkijkhut neergezet, waar je beschut kunt zitten kijken welke vogels hier zoal komen. Neem dus zeker je verrekijker mee.

wandelen in de Kraanlannen

Als je veel geluk hebt, kun je zelfs een zeearend zien overvliegen. De kraanvogels waarnaar het gebied genoemd is, leven hier op dit moment helaas niet. Dat was in de 16e eeuw wel het geval en natuurlijk bestaat de hoop dat ze op een dag weer terugkeren. In het Fochteloërveen broeden wel alweer kraanvogels, dus het kan!

wandelen in de Kraanlannen

Otters

Niet alleen vogels voelen zich trouwens prettig in Zuidoost-Friesland: in heel Friesland komen ook steeds meer otters voor. Sinds 2014 worden ze gesignaleerd in de Kraanlânnen. Om te voorkomen dat de otters aangereden worden terwijl ze oversteken tussen de Kraanlânnen en nationaal park de Alde Feanen, is een speciale tunnel onder de weg aangelegd.

wandelen in de Kraanlannen

Paarden, schapen en kikkers

Otters zagen we niet tijdens onze wandeling rondom de Kraanlânnen, vogels wel. En nog meer dieren: zo kwamen we paarden, schapen en kikkers tegen.

wandelen in de Kraanlannen

Vreemde vogels

We kwamen ook nog een stel vreemde vogels tegen, die waarschijnlijk horen bij de WOODlandart die je in dit deel van Friesland op verschillende plekken kunt tegenkomen. Deze kunstwerken in de natuur worden gemaakt van natuurlijke kweekwilgen en restmateriaal van boerenbedrijven. Ze zijn dus vergankelijk, maar het is de bedoeling dat ze minimaal 1 jaar blijven staan. Ze worden gemaakt door de bewoners van de deelnemende dorpen, in samenwerking met kunstenaars. Meer vormen van outdoor art in Zuidoost-Friesland vind je hier.

wandelen in de Kraanlannen

Praktisch over wandelen in de Kraanlannen

Wil je ook komen wandelen in de Kraanlânnen of een ander gedeelte van Petgatten de Feanhoop? Dan is het volgende goed om te weten:

 • Op deze kaart vind je meerdere wandelroutes door natuurgebied Petgatten de Feanhoop. Wij liepen de rode route rondom de Kraanlânnen.
 • Het natuurgebied is het hele jaar toegankelijk, maar er is een wandelroute die tijdens het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juli) is afgesloten (de bruine stippen op de kaart)
 • De auto parkeren kan op de parkeerplaats tegenover restaurant It Polderhûs (aan de Kraenlânswei in De Veenhoop), waar je ook erg lekker kunt eten.
 • Ben je met de fiets? Ook die kun je neerzetten bij restaurant It Polderhûs, of op de Drachtster Heawei bij de picknickplek ter hoogte van de Krûme Gat. Op het fietspad van de Smalle Ee naar De Veenhoop heb je een goed uitzicht over de Noarderkrite en de Bonnebuskepetten.
 • Ben je met de boot? Bij de Noarderkrite zijn aanlegsteigers en vanaf daar kun je gaan wandelen door de Bonnebuskepetten. Een wandeling door de Kraanlânnen is perfect te combineren met een verblijf aan een van de steigers van Camping Stoker.
 • Kom je met het openbaar vervoer? Bushalte De Veenhoop ligt vlak bij de start van de wandelroute.
 • In natuurgebied Petgatten de Feanhoop staan drie informatiepanelen over het gebied – ook die vind je op de kaart.
 • Je kunt ook gaan wandelen met een natuurgids. Bekijk hiervoor de activiteitenkalender van It Fryske Gea.
wandelen in de Kraanlannen

Meer wandelen in Zuidoost-Friesland

Heb je deze wandeling gemaakt en wil je nog meer wandelen in Zuidoost-Friesland? Dan heb ik nog de volgende tips voor je:

Wandelen in nationaal park de Alde Feanen

Vlak bij Petgatten de Feanhoop ligt dus het bekendere nationale park de Alde Feanen. Hier kun je natuurlijk ook schitterend wandelen. Hier vind je de wandelfolder voor dit gebied van It Fryske Gea.

Wandelen in Bakkeveen

In en om het Friese plaatsje Bakkeveen zijn volop mogelijkheden om te wandelen. Parkeer bijvoorbeeld bij slotplaats Bakkeveen, waar je behalve meerdere wandelroutes ook een natuurspeelplaats en een theehuis vindt.

Slotplaats Bakkeveen

Of parkeer bij de uitkijktoren van Bakkeveen en loop zo het duingebied in.

wandelen Bakkeveen

Hier vind je wandelroutes in Bakkeveen.

Wandelen bij het Fochteloërveen

Ook het Fochteloërveen is een mooi wandelgebied. Hier vind je een route door dit gebied.

Fochteloerveen

En als je daar toch bent, mag je de bijzondere uitkijktoren Zeven (ook wel de Periscoop) niet missen. Je loopt er zo door het bos naartoe.

wandelen Fochteloerveen

Wandelen in het Drents-Friese Wold

Het grote natuurgebied Drents-Friese Wold ligt op de grens van Friesland en Drenthe. Een van de toegangspoorten is Appelscha, waar wij de Bosbergtoren bezochten. Door het Drents-Friese Wold loopt maar liefst 130 km aan wandelroutes.

Er valt dus genoeg te wandelen in Zuidoost-Friesland!

Had je de korte video over ons weekendje Zuidoost-Friesland al gezien?

Wij werden uitgenodigd om deze bestemming te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.