wandelroute Lankheet Twente

Wandelen in Twente: de Lankheetroute vanuit Haaksbergen

Voor deze zondagochtend hadden we in onze gids met netwerkwandelingen in Twente de Lankheetroute uitgekozen. Toen we parkeerden bij de watermolen van Haaksbergen, hadden we nog geen idee wat we onderweg zouden tegenkomen. We hadden ons ontbijt in de rugzak zitten en we zouden een bijzondere plek vinden om daarvan te genieten – mede omdat we ‘verkeerd’ liepen. Ik wijs je de weg 🙂

Startpunt: de Oostendorper watermolen

Zoals gezegd begint de Lankheetroute bij de watermolen van Haaksbergen: de Oostendorper watermolen. De parkeerplaats die in de gids staat aangegeven, ligt hier vlakbij. Het is een prachtige plek waar ook een restaurant is voor als je de wandeling wilt beginnen of eindigen met een kopje koffie.

wandelroute Lankheet Twente
wandelroute Lankheet Twente

Sluizen bij de Botterbrug

Nog maar een klein stukje verderop passeer je bij de Botterbrug de reconstructies van kleine sluizen die het mogelijk maakten om over de Botterbeek goederen te vervoeren tussen Duitsland en Deventer.

wandelroute Lankheet Twente

Waterpark Het Lankheet

Toen kwam het punt waarop we verkeerd liepen – en gelukkig maar. Eigenlijk hadden we namelijk al voor deze brug linksaf gemoeten om langs de rand van waterpark Het Lankheet te lopen. Maar de brug nodigde uit tot oversteken en daarachter zagen we de toegangspoort tot het waterpark.

wandelroute Lankheet Twente

Inmiddels hadden we al door dat we verkeerd waren, maar we werden zo nieuwsgierig dat we toch het waterpark in liepen. Hier wordt het water dat door drie beken stroomt op natuurlijke wijze gefilterd door middel van riet. Maar dat is niet het enige. Er zijn meerdere landschapsobjecten aangelegd die een soort verbinding leggen tussen kunst en natuur.

We liepen over het Pieter Vereijken-pad door het klimaatbos en kwamen uit bij een tunneltje waar zich opeens een wonderlijke plek openbaarde: de Kidney Pools.

wandelroute Lankheet Twente

Dit is een idee van de Schotse landschapskunstenaar Jim Buchanan. Hij gaf de plek waar het gezuiverde water vanuit het zuiden en oosten bijeenkomt het uiterlijk van yin en yang: twee niervormige vijvers die perfect in elkaar passen en gescheiden worden (maar niet helemaal) door een pad van stapstenen. Op de stapstenen staan geometrische figuren die zuiverende kristallen symboliseren. Deze zijn ontworpen door de Engelse beeldende kunstenaar Emma Varley. Aan de overkant is een klein amfitheater aangelegd en dit was echt de perfecte plek om te ontbijten. Wat een rustgevende locatie!

wandelroute Lankheet Twente

Heide en bos

Na een tijdje genieten wilden we toch gaan doen waarvoor we eigenlijk gekomen waren: wandelen. We liepen terug over het bruggetje en pakten de netwerkroute uit de wandelgids weer op. Al gauw liepen we het heideveld de Lankheter Bulten op.

wandelroute Lankheet Twente

Het Lankheet is een afwisselend wandelgebied: nu eens loop je over de heide, dan weer tussen de varens en de bomen.

wandelroute Lankheet Twente

Ik moet toegeven dat ik de rest van de route geen zin meer had om steeds stil te staan om een foto te maken. We genoten enorm van deze zondagochtendwandeling en kwamen helemaal opgeladen weer aan op de parkeerplaats bij de watermolen.

Wil je meer zien van het tweede deel van deze route, dan heb ik maar één tip: ga hem zelf lopen! De volledige beschrijving had ik uit deze wandelgids met netwerkwandelingen in Twente.

wandelgids twente

Loop zeker even ‘verkeerd’, net als wij. Het waterpark is echt de moeite van een kleine omweg waard.

Wil je het gebied echt goed leren kennen? Dan kun je ook een rondleiding volgen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.