wandelen in limburg langs de rode beek

Wandelen in Limburg: van landwinkel naar kasteel

Vanuit onze boomhut in Limburg gingen we lekker een middagje wandelen in Limburg. Alleen het startpunt was al leuk: een landwinkel met streekproducten, een terras en een VVV. Daarna wandelden we langs de langs de Roer naar kasteel Daelenbroeck. We deden het rustig aan en namen onderweg de tijd om op een bankje te zitten, in bomen te klimmen en het paard dat we tegenkwamen te aaien. Ga je binnenkort ook wandelen in Limburg? Dan is deze wandeling er zeker eentje om te onthouden.

Start bij landwinkel Schurenhof

De tip die we van een local kregen, namelijk starten bij landwinkel Schurenhof, bleek een gouden greep. We konden hier makkelijk parkeren en vonden meteen alle informatie die we nodig hadden. Landwinkel Schurenhof is namelijk ook een VVV. Al gauw hadden we dus praktisch advies gekregen over een wandeling die paste bij onze wensen. We hadden zelfs een duidelijke wandelkaart op zak. Toch bleven we, voordat we startten met onze wandeling, eerst nog even plakken.

Landwinkel Schurenhof verkoopt allerlei streekproducten, van groente en fruit, boter, kaas en eieren, en kaas, honing en jam tot koekjes en het populaire Roerdaler Gagelbier. Een voordeel van hier starten met een wandeling is dus dat je niet alleen een wandelkaart, maar ook alle ingrediënten voor een lekkere picknick kunt meenemen.

wandelen in limburg langs de rode beek
Volop keuze bij landwinkel Schurenhof

Wat je hier eigenlijk in elk geval moet proeven, zijn de huisgemaakte sappen waar de landwinkel om bekendstaat. Je kunt ze opdrinken op het gezellige terras, waar de kippen om je heen scharrelen. Bij slecht weer zijn er ook overdekte zitplaatsen in het ‘kippenhok’. En als je er een stukje Limburgse vlaai bij wilt, kan dat natuurlijk ook.

wandelen in limburg langs de rode beek
Terras van Landwinkel Schurenhof

Landwinkel Schurenhof is ook een startpunt van het fietsroutenetwerk Noord- en Midden-Limburg en je kunt er terecht voor kanoverhuur. Maar wij gingen nu echt beginnen aan onze wandeling!

Aan de wandel

De wandeling ‘Rode Beek’ die we uitgekozen hadden, liep niet direct langs de landwinkel. Maar we kregen wel een goede uitleg over hoe we het korte stukje tussen de landwinkel (in Vlodrop) en de route konden overbruggen. Als je zelf ook hier gaat wandelen, vraag dan zeker ook nog even of ze je in de landwinkel de weg willen wijzen naar de route. Maar kort gezegd kwam het erop neer dat we de brug over de Roer over gingen en doorliepen tot aan de rotonde. Daar kwamen we vanzelf (linksaf) de wandelbordjes van de Water.Wandel.Wereld. tegen.

wandelen in limburg langs de rode beek
Brug over de Roer

Een rijkdom aan appels

Een van de eerste dingen die we op de route tegenkwamen, was een prachtige appelboomgaard, die echt boordevol rode appels hing. Wat een mooi beeld!

wandelen in limburg langs de rode beek

Wandelen langs de Roer

Daarna kwamen we op het wandelpad langs de Roer te lopen. Ik heb gelezen dat dit wandelpad in natte periodes wel wat slecht begaanbaar kan zijn. Maar dat was nu zeker niet het geval. Waar het eerder de appels waren die ervoor zorgden dat we niet meteen doorliepen maar even blijven hangen, was dat nu een boom die over het pad heen gebogen stond. Ideaal voor de kinderen om even lekker in te klimmen en zelfs even op te liggen.

wandelen in limburg langs de rode beek

Het pad kwam steeds dichter bij de Roer en op een gegeven moment kwamen we zelfs een waarschuwend bordje tegen: pas op, hier kan de waterkant afbrokkelen.

wandelen in limburg langs de rode beek
Wandelen langs de Roer

Onderweg wezen de wandelbordjes ons steeds duidelijk de weg.

wandelen in limburg langs de rode beek
De bordjes van wandelroute ‘Rode Beek’

Kasteel Daelenbroeck

Al snel kwam kasteel Daelenbroeck in beeld. Dit kasteel was al in 1311 een jacht- en woonslot. Later raakte het in verval en het huidige uiterlijk van het kasteel is in 1999 ontstaan, toen het hoofddeel werd gerestaureerd aan de hand van tekeningen uit de 18e eeuw. Vandaag was het druk op de parkeerplaats, en al gauw bleek waarom. Maar liefst twee bruiloften waren hier deze middag gaande. We bekeken het kasteel dan ook alleen van de buitenkant en zagen nog net de bruid van een van de bruiloften arriveren. Wat een mooie locatie om te trouwen!

wandelen in limburg langs de rode beek

Terug naar landwinkel Schurenhof

Eigenlijk is de wandeling ‘Rode Beek’ 11,5 km lang. Je loopt dan ook langs de rand van nationaal park De Meinweg en een stukje door Duitsland. Maar wij wilden deze keer graag wat korter wandelen. We liepen vanaf het kasteel dan ook via de kortste route terug naar Landwinkel Schurenhof en waren daarmee in totaal naar schatting zo’n 4,5 km onderweg. Wie weet komen we nog een keer terug om de hele wandeling af te maken, want mooi is het hier zeker.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze wandeling in Limburg? Je ziet er ook beelden van in deze video.

Wij werden uitgenodigd om deze bestemming te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.