wandelen in de Schoorlse duinen

Fijn vakantiehuis om te wandelen in de Schoorlse duinen

De beste weekendjes weg zijn de weekendjes die voelen als een complete vakantie. Laatst hadden wij zo’n weekend bij de Schoorlse duinen, waar we verbleven bij Landal Residence Berger Duinen. Dit kleine vakantieparkje met maar 15 vakantiewoningen bleek ideaal voor een wandelweekend, want vanuit onze achtertuin liepen we in een paar minuten naar Buitencentrum Schoorlse Duinen, waar prachtige wandelroutes door bossen en duinen en over heide en strand begonnen. De vakantiewoning bij de Schoorlse duinen bleek ook nog eens een heerlijke uitvalsbasis om voor en na het wandelen samen te relaxen. Echt een plekje om te onthouden dus!

Aankomst op Landal Residence Berger Duinen

Het zou een kort weekendje weg worden: we konden vrijdag pas om 17.00 uur weg van huis en omdat er maandagochtend vroeg weer gewerkt moest worden, zouden we zondag in de namiddag alweer vertrekken. Dit betekende dat we vrijdag pas tegen een uur of acht aankwamen op Landal Residence Berger Duinen. Dit kleine Landal-park heeft geen receptie, maar die hadden we ook niet nodig. We konden de slagboom en de voordeur van onze vakantievilla namelijk heel makkelijk openen met de sleutel in de Landal-app. (Als je toch iets nodig hebt, kun je terecht bij de receptie van het nabijgelegen grotere park Landal Berger Duinen.)

Bij binnenkomst waren er eerst een boel oooohs en aaaaahs te horen, want wat een mooie vakantiewoning is dit zeg! Het was een 6EL (extra luxe) met een gezellige woonkamer met een haardkachel, beneden één slaapkamer met een inloopbadkamer en in de hal een toilet, en boven twee slaapkamers die één badkamer deelden. Terwijl de kinderen boven de slaapkamers verdeelden, zetten wij wat hapjes op de tafel in de zithoek. Zo zaten we binnen een mum van tijd gezellig met elkaar een aflevering van onze favoriete serie op dit moment (Succession) te kijken met allerlei lekkers erbij. Ik had een instant vakantiegevoel: zo ontspannen had ik me lange tijd niet meer gevoeld.

Zalige zaterdagochtend

Al vrij vroeg kropen we in bed en de volgende ochtend liet ik iedereen eerst maar eens lekker uitslapen. Zo had ik mooi de tijd om lekker te lezen. Aangezien januari de maand van de Scandinavische thriller is, had ik namelijk een heel stapeltje nieuwe boeken liggen en die had ik maar meegenomen. Haardkachel aan, kopje thee erbij en lezen maar. Over die thee gesproken: we konden eindelijk uitproberen hoe zo’n kraan waar ook kokend water uit kan komen ons zou bevallen. We hebben hier thuis al een tijdje discussie over: Maarten vindt het razend handig, ik ben bang dat ik mijn vingers eraan zou branden. Maar ik moet toegeven: het lukte me zonder ongelukken om razendsnel een kopje thee te maken.

Na een tijdje lezen dekte ik de tafel in een poging de rest uit bed te krijgen. Dat lukte en onder het genot van een broodje en een kopje thee bespraken we wat we die dag zouden gaan doen.

Wandeling Duin & Dorp

We kozen voor wandelroute Rondje duin & dorp. een familieroute van 4,4 km. En het fijne was dus: we konden deze wandeling direct vanuit onze achtertuin beginnen. We hoefden alleen maar het hekje door en het pad uit te lopen, en we stonden al op de parkeerplaats van Buitencentrum Schoorlse Duinen. Daar konden we in het centrum eerst wat meer te weten komen over het landschap en de natuur in dit gebied, en daarna op het bord zien welke kleur we moesten volgen – in dit geval geel.

Schoorl heeft de hoogste duinen van Nederland en dat was meteen aan het begin van de wandeling te merken.

Het was even klimmen, maar het uitzicht boven was een mooie beloning. Aan de ene kant keken we terug naar het bezoekerscentrum en aan de andere kant konden we in de verte de zee zien.

De grote klim hadden we gehad. (Er was trouwens ook een omleiding op de gele route waarbij je trappen vermijdt, zodat je deze familieroute bijvoorbeeld ook met de kinderwagen kunt lopen.) Nu volgde er een stuk door het bos en de duinen van Schoorl.

Af en toe zat er natuurlijk nog wel een klimmetje in – dat kan niet anders in zo’n duingebied. En opeens stonden we boven aan de klimduin van Schoorl. Ik had nog nooit een duin gezien die uitkomt op een dorpsplein. Dit is echt een hele grappige plek vind ik.

Wat deze plek nog extra leuk maak, zijn de gezellige terrasjes en restaurantjes. Wij namen plaats bij Zilte Zoen voor warme choco (vooruit, een glühwein voor mij) met Apfelstrudel. Nu was het vakantiegevoel echt compleet.

We haalden bij de supermarkt in Schoorl nog even wat boodschappen en liepen daarna het laatste kleine stukje van de wandeling door Schoorl terug naar onze vakantiewoning. Het dorpje ligt dus ook op loopafstand van deze vakantievilla. Dat is ook wel zo handig als je bijvoorbeeld boodschappen wilt halen of een hapje wilt gaan eten. Ja, ik vind de locatie van Landal Residence Berger Duinen echt perfect.

Helemaal voldaan kwamen we ’thuis’. Daar sloten we de dag af met een bezoekje aan de sauna in onze vakantievilla. Want wat is er nou lekkerder dan een warme sauna na een frisse wandeling? ’s Avons gooiden we het ritueel met de hapjes bij de televisie nog een keer in de herhaling. Alleen was het een zaterdag in januari en dat betekent voor ons: gezellig samen Wie is de mol kijken!

Zondag: Noordzeewandeling

Toen we zondag wakker werden, wisten we natuurlijk dat we die namiddag alweer naar huis moesten. Maar daar wilden we nog niet aan denken: we bleven nog even lekker in de vakantiestemming. En omdat gisteren zo’n fijne dag was, hielden we hetzelfde patroon aan: eerst ontbijten, dan een wandeling. Deze keer kozen we voor de Noordzeewandeling van 10 km. We liepen weer het hekje in de achtertuin uit en het pad af naar het buitencentrum en volgden deze keer de blauwe paaltjes.

Het eerste deel van de wandeling was hetzelfde: we liepen weer de trappen op en het beboste duingebied in. Maar al snel kwamen we erachter dat sommige wandelpaden iets verder van het Buitencentrum volledig onder water waren gelopen door de vele regen de afgelopen weken. Soms waren we echt gedwongen om een alternatieve route te zoeken en op een gegeven moment wisten we niet meer goed hoe we nu eigenlijk verder moesten. Uiteindelijk zagen we de Schoorlse Zeeweg lopen en die zijn we toen maar gaan volgen. Zo bereikten we toch nog de Noordzee.

Ook voor de terugweg kozen we er voor de zekerheid maar voor om de Schoorlse Zeeweg te volgen in plaats van de paden die de blauwe paaltjes aanwezen. Zo kwamen we wel mooi langs uitkijkpunt de Zwarte blink, en langs restaurant de Berenkuil, waar we opwarmden met een lekkere lunch. Het was heel fijn dat na zoveel grijze dagen de regenwolken eindelijk verdreven werden door steeds meer stukjes blauwe lucht. Maar wat was het opeens koud geworden!

Na thuiskomst was het dan ook hoog tijd voor een warme chocolademelk bij de haardkachel op het overdekte terras van onze vakantiewoning. Heerlijk!

Landal Residence Berger Duinen

Ook doken we nog een keer de sauna in. Daarna het helaas echt tijd om in te pakken en terug naar huis te rijden. We hadden genoten!

Ook wandelen in de Schoorlse duinen?

Lijkt zo’n wandelweekend in de duinen van Schoorl jou ook wel wat? Je regelt het 1-2-3:

  1. Hier vind je de vakantiewoningen van Landal Residence Berger Duinen
  2. Hier vind je familieroute Duin & Dorp
  3. Hier Hier vind je de Noordzeewandeling

En als je het daar net zo fijn vindt als wij, wil je vast nog wel een keertje terugkomen voor de andere wandelingen, of om een bezoekje te brengen aan het gezellige Bergen of de stad Alkmaar. Veel plezier alvast!

Wij werden uitgenodigd om Landal Residence Berger Duinen te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.