Keampke De Lutte

Wandelen in Twente: wandeling Kiek Twente vanuit De Lutte!

Tijdens ons weekend op ’t Keampke in De Lutte was het zaterdag schitterend weer. Lekker naar buiten dus! Margret had wel een mooie wandeling voor ons: Kiek Twente Wandelen in de Lutte.

Wandeling in blik

Deze wandeling van natuurmonumenten over landgoed Egheria en door het gebied Elfterheurne zit in een blik. Toen we het blik openmaakten, vonden we een routebeschrijving, een wandelkaart, kortingsbonnen voor Pannenkoekhoes de Stroper, Eetcafé Plexat, Landgoedhotel de Wilmersberg en een code om gratis de wandeling voor in de wandelapp te kunnen downloaden. (Heb je deze wandeling niet? Deze wandeling van wandelnetwerk Twente komt vrijwel langs dezelfde plekken.)

inhoud-wandeling-de-lutte

Dat deden we en met wat broodjes en alle info over de wandeling in de rugzak konden we op pad. Eerst liepen we naar Pannenkoekshoes De Stroper, waar we de avond daarvoor gezellig met zijn allen hadden gegeten. Dit begin- en eindpunt van de wandeling ligt op loopafstand van ’t Keampke, maar er is ook een ruime parkeerplaats.

De wandel-app had meteen in de gaten dat we op de route waren aangekomen en begon signalen te geven als we ergens moesten afslaan en als we een van de ‘kiekpunten’ tegenkwamen. Op het scherm van mijn smartphone kon ik precies zien waar we op dat moment liepen.

Volgens de routebeschrijving is de wandeling ruim 9 kilometer lang. De app, die onderweg ook keurig laat zien hoeveel kilometer je nog te gaan hebt, gaf iets minder aan.

Fototips en mindful wandelen

Het leuke aan deze wandeling is, dat de routebeschrijving bij elk kiekpunt verschillende soorten tips gaf. Tips om mooie foto’s te maken bijvoorbeeld, en dan vooral door eens anders te kijken.

Ook werd, behalve het algemene advies om de waneling met volle aandacht te maken en te genieten van het moment, bij alle kiekpunten een tip gegeven om ze bewuster te ervaren of om verschillende soorten energieën waar te nemen.

Behalve de foto- en mindfulness-tips werd bij de kiekpunten ook info over het landschap, de cultuurhistorie en de flora en fauna gegeven.

Tip: er staat ook een wandeling in dit gebied in deze gids met 15 netwerkwandelingen in Twente. Voor meer wandelen in Twente kan ik je deze gids met gids met 12 wandelingen in Twente aanraden.

Het eerste kiekpunt

Al gauw waren we aangekomen bij het eerste kiekpunt: De Preekstoel. Vanaf deze oriëntatiesteen (gemaakt van Bentheimer zandsteen) kun je bij helder weer kasteel Bad Bentheim zien liggen. Een steen in De Preekstoel gaf aan waar Bad Bentheim moest liggen, 13,2 kilometer in de verte. Helaas zagen we het kasteel niet, daarvoor was het toch nog te nevelig.

Mariakapel Missie van de Scheut

Toevallig waren we tijdens het wandelen in een gesprek terechtgekomen over wat moeilijke dingen in het leven. Iedereen heeft tenslotte wel eens verdriet, ook al is dat niet altijd even makkelijk uit te leggen aan de mensen om je heen. En toen stonden we opeens voor deze kapel…

Wandeling De Lutte

met daarin dit gedicht:

Wandeling De Lutte

Dat ontroerde me. Het verdriet had een plekje en de rest van de wandeling voelde ik me steeds lichter en opgewekter.

Landgoed De Wilmersberg en Scholtenhaer

Via landgoed De Wilmersberg kwamen we in het beekdal. Daar merkten we dat het de afgelopen tijd flink had geregend. Hier en daar waren de paden flink modderig en het was af en toe zoeken naar de droogste plek om zo’n modderplek over te steken.

Verderop bereikten we landgoed Scholtenhaer. Op dit door een rijke textielfamilie aangelegde landgoed konden we geveltekens en Schotse hooglanders bewonderen.

Wandeling De Lutte

Eenmaal weer ’thuis’ op ’t Keampke wees onze dochter ons erop dat we die Schotse hooglanders daar ook gewoon als buren hadden.

Keampke De Lutte

Eenzame zwerfkei

Bij Damink Es gingen we even op een bankje zitten, maar dit keer om even van het uitzicht op de Es te genieten. Dit heuvellandschap is ontstaan in de voorlaatste ijstijd en midden in het veld ligt een grote zwerfkei die hier toen is achtergebleven.

De bronnen van Voorde

Hier werd het weer modderig. Dat kwam behalve de regen in de weken voor onze wandeling ook door de bronnen in dit gebied. Het water komt hier niet alleen uit de lucht, maar borrelt ook op uit de grond.

Wandeling De Lutte

Toppunt: de Tankenberg

Ik had helemaal niet zo het idee dat we aan het klimmen waren, maar opeens stonden we op de Tankenberg. Vanaf de plek waar het koepeltje staat heb je een prachtig uitzicht. Het schijnt dat hier een tempel voor de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Tanfana (de naamgeefster van de berg) heeft gestaan, met de zwerfkei die nu in Oldenzaal ligt als offersteen. Daarvoor zou de steen wel eens onderdeel van een hunebed kunnen zijn geweest. Volgens de Romeinse schrijver Tacitus zou de tempel in 14 na Christus (klein foutje in de routebeschrijving: daar staat de 14e eeuw na Christus) door Julius Caesar zijn vernietigd.

Wandeling De Lutte

De laatste loodjes
Wandeling De Lutte

Ik moet toegeven dat mijn aandacht voor de kiekpunten een beetje begon te verslappen. Het begon een beetje af te koelen en ik begon te verlangen naar onze gezellige vakantiewoning en de sauna die we daar hadden. Gelukkig vertelde de app ons dat het niet zo ver meer was. Deze beukenlaan was wel erg mooi om doorheen te lopen.

Dat gold ook voor het oude Twentse boerenerf Erve Middelkamp.

wandelen bij De Lutte

In de buurt van de Domineesberg, die als spiraalheuvel die door de Kelten is aangelegd met de bedoeling de energie van deze ‘krachtplaats’ nog verder te versterken, troffen we nog een kapelletje.

Wandeling De Lutte

Eindoordeel: aanrader!

De wandeling verbindt al deze kiekpunten met een prachtige route en ik vond het zeker een aanrader om de routebeschrijving met tips en de app te gebruiken. Klein minpuntje vond ik de manier waarop de routebeschrijving en tips bij de kiekpunten zijn gebundeld. Ze zitten in een waaier, die ik niet handig vond bladeren. Ik had het fijner gevonden als ik de wandeling steeds had kunnen omslaan en opengeslagen had kunnen houden op het punt waar ik me op dat moment bevond.

De wandeling Kiek Twente Wandelen in De Lutte is verkrijgbaar bij de receptie van ’t Keampke. Behalve groepsaccommodaties heeft ’t Keampke trouwens ook twee 2-persoonsappartementen die een ideale uitvalsbasis vormen als je hier wilt komen wandelen. Op verzoek kan ook een arrangement worden samengesteld waarbij je bagage terwijl jij wandelt voor je naar de volgende accommodatie wordt gebracht.

Wij werden uitgenodigd om ’t Keampke te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.