wandelen haaksbergerveen

Wandelen over het Haaksbergerveen – tussen vogels en kikkers

Een van de plekken in Twente waar wij graag gaan wandelen, is het Haaksbergerveen bij Haaksbergen (dicht bij de Duitse grens). Dit gebied wordt een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland genoemd en is ruim 600 hectare groot. Onderstaande wandeling van zo’n 7,5 km brengt je niet alleen over het hoogveen, maar ook langs heidevelden, bosjes en graslanden. Je bent onderweg niet alleen, want er zijn hier veel vogels, kikkers en andere dieren (waaronder adders) te vinden.

Startpunt Armenveen

Als wij gaan wandelen op het Haaksbergerveen parkeren we de auto altijd bij startpunt Armenveen aan de Niekerkerweg in Haaksbergen. Hier staat ook een handig bord met verschillende wandelroutes. Wij nemen meestal de oranje route van 7,5 km. Je loopt dan met de klok mee om het Haaksbergerveen heen.

wandelen haaksbergerveen

Drassig begin

Het eerste stuk vanaf het routebord kan behoorlijk drassig zijn. Houd hier dus rekening mee bij de keuze van de schoenen (of laarzen) die je aandoet. De laatste keer dat ik er was, had ik schoenen aan waarvan het profiel nogal was weggesleten en ik gleed toen regelmatig even weg in de modder.

Je merkt hier ook meteen hoeveel vogels er op het Haaksbergerveen leven. Tijdens het wandelen hoor je links en rechts van alles fladderen en snateren. Ook kun je in het water langs het pad kikkers zien zwemmen of gauw zien onderduiken als je ze probeert te spotten.

wandelen haaksbergerveen

Na een kleine hertenkamp volgt nog een mooi stuk over het Haaksbergerveen waar veel bankjes en ook enkele kijkhutten/-schotten te vinden zijn. Het enige nadeel van dit gedeelte is dat er regelmatig mountainbikers over hetzelfde pad rijden. Het is dus een beetje oppassen en ruimte maken voor elkaar.

Buiten het Haaksbergerveen

Je bereikt nu de rand van het Haaksbergerveen en loopt een stukje langs een sloot en weilanden. Maar al gauw ga je het Haaksbergerveen weer in.

wandelen haaksbergerveen

Je bent dan bij de parkeerplaats aan de Wennewickweg (ook op de kaart te zien). Ook hier staat een bord van wandelnetwerk Twente. Dit startpunt heet Siberië.

Dan laat je de bomen even helemaal achter je en loop je een stuk over de open vlakte van het veen. Bij winderig weer kan het hier best guur zijn, dus kleed je goed warm aan als het die tijd van het jaar is. Ook kan het pad hier weer wat drassig zijn.

wandelen haaksbergerveen

Het vlonderpad van het Haaksbergerveen

Aan de rechterkant van dit pad kom je nog een mooi vlonderpad tegen. Helaas is het afgesloten omdat het kapot is. Deels door vernielingen – daar kan ik toch zo kwaad van worden! Waarom moet je zoiets moois nou kapotmaken? Of en zo ja wanneer het vlonderpad weer in gebruik kan worden genomen, is een geldkwestie. Op dit moment zijn er geen financiële middelen om het pad te repareren. Treurig!

wandelen haaksbergerveen

Je laat het vlonderpad dus rechts liggen en loopt rechtdoor. Wanneer je weer een beetje tussen de bomen terechtkomt, loop je langs de rand van het Haaksbergerveen terug naar de parkeerplaats waar je bent begonnen.

Van het Haaksbergerveen naar het Aamsveen

Spreekt dit landschap je aan? Bekijk dan ook eens deze wandeling over het Aamsveen, ook niet ver van Enschede. Eventueel kun je de ene wandeling ’s morgens doen, en de andere ’s middags. Maar het Buurserzand en de Steenhaarplassen (hier vlakbij en ook op de routekaart op de parkeerplaats te zien) zijn ook heel mooi. En bij de Steenhaarplassen kun je wél over de vlonderpaden wandelen. Je kunt dus ook een overnachting in een natuurhuisje in Twente boeken en er een complete wandelvakantie in Twente van maken. Het is hier zo mooi!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.