fietsen sallandse heuvelrug

Fietsen en wandelen met kinderen op de Sallandse Heuvelrug

Tijdens ons verblijf op Landal Twenhaarsveld zaten we zo dicht bij de Sallandse Heuvelrug, dat we eigenlijk alleen maar uitstapjes naar dit nationale park maakten. Na een leuke dag op de Holterberg besloten we de volgende dag een stukje verder de Sallandse Heuvelrug op te gaan. Het zou een flinke fietstocht worden, maar dat zag mijn zoontje wel zitten. Bikkel!

Bos en heide

Via de achteringang van ons vakantiepark reden we al snel in het bos. Het bleek dat de paden flink nat waren geworden door alle regen die de afgelopen nacht was gevallen. We reden soms langs enorme plassen, maar de fietspaden waren goed begaanbaar.

Fietsen over de Sallandse Heuvelrug

Bij de receptie had ik een wandel- en fietskaart gekocht, waarop alle fiets- en wandelknooppunten op de Sallandse Heuvelrug aangegeven stonden. Zo konden we onze route onderweg makkelijk aanpassen en steeds kiezen naar welk knooppunt we nu eens zouden gaan fietsen. Af en toe kwamen we tijdens onze fietstochten leuke verrassingen tegen, zoals dit muziekinstrument bij de Holterberg.

Fietsen over de Sallandse Heuvelrug

Na een tijdje door het bos fietsen, langs de buitenrand van de Sallandse Heuvelrug, sloegen we af. We reden nu dwars over de heuvelrug – en dat was te voelen! Af en toe was het flink klimmen en ook werden de paden hier modderiger. Soms liepen we een stukje. En toen waren we er: op de heide!

Fietsen over de Sallandse Heuvelrug

Als beloning kregen we aan de andere kant van de heuvel natuurlijk ook afdalingen. En… het zonnetje kwam door!

Fietsen over de Sallandse Heuvelrug

In de verte zagen we al het torentje van ons eerste doel: Huis De Sprengenberg, dat ook wel de Palthetoren of simpelweg de Villa wordt genoemd. Dit huis op de Sprengenberg kun je niet bezoeken, maar het is wel mooi zichtbaar vanaf de Van Heekweg tussen fietsknooppunt 5 en 61.

De naam Sprengenberg komt van de ‘sprengen’ (bronnen) in dit gebied. Onder aan de witte toren staat een achtkantige jachtkoepel. Het hoge torentje, dat ramen op verschillende hoogtes heeft, is gebruikt als sterrenwacht. De windwijzer op het dak heeft de vorm van een korhoen, een erg zeldzame vogelsoort die leeft op de Sallandse Heuvelrug.

Palthetoren

Kinderboerderij Dondertman

Onze fietstocht naar de Sprengenberg had door de modderige paden en het klimmen en soms stukjes lopen onderweg wel flink langer geduurd dan de 34 minuten die Google had aangekondigd. We hadden er trek van gekregen! Langs de andere kant van de Sallandse Heuvelrug fietsten we weer richting Holten, maar nu naar Kinderboerderij Dondertman. Behalve diertjes kijken kun je daar ook heerlijk spelen en toen wij er waren, was er ook een workshop vogelhuisjes maken aan de gang. Eerst wilden we wat eten en drinken – en dat kon gelukkig ook.

Kinderboerderij Dondertman

We hadden wel weer even genoeg gefietst en gelukkig was het niet zo ver terug naar Landal Twenhaarsveld.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

De volgende dag had niet iedereen zin om eropuit te gaan. Eigenlijk vond de rest van het gezin het meer een dag om lekker te relaxen in ons huisje. Behalve ik dus. Ik moest en zou nog een keer op pad op de Sallandse Heuvelrug. Doel: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

Deze keer fietste ik naar een nog hoger punt en ik moet eerlijk zeggen: dat viel me niet mee. Maar eenmaal boven had ik een prachtig uitzicht.

Fietsen over de Sallandse Heuvelrug

Dit uitkijkpunt ligt aan de Nijverdalse Bergweg niet ver van Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Daar kwam ik meer te weten over de Sallandse Heuvelrug, zoals:

  • De Sallandse Heuvelrug heeft een van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa.
  • Het hoogste punt van de Sallandse Heuvelrug is de Grote Koningsbelt op 75 meter boven NAP.
  • De Sallandse Heuvelrug is ongeveer 150.000 jaar geleden als stuwwal ontstaan in de voorlaatste ijstijd. De laatste ijstijd vormde het gebied verder en toen het weer warmer werd, groeiden er bossen. Toen Nederland vanaf de Middeleeuwen dichter bevolkt raakte, werd er bos gekapt, er werden plaggen gestoken en mensen lieten er schapen en geiten grazen. Zo ontstonden grote stukken heide en zandverstuivingen.
  • Later werden nieuwe bossen aangeplant en nog later werd het heidelandschap voor een deel hersteld.
  • Sinds 2004 is de Sallandse Heuvelrug een nationaal park.

In Buitencentrum Sallandse Heuvelrug is ook een sterrenwacht gevestigd. Er is informatie over dit gebied voor kinderen en volwassenen en je vindt er een winkel en een restaurant. Buiten is een speelbos en beginnen allerlei wandelingen – ook voor kinderen.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Zij kunnen bijvoorbeeld de kabouterpaaltjes volgen.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Toch was het goed dat ik de kinderen ’thuis’ had gelaten, want het was inmiddels flink gaan regenen. Echt leuk was het niet om buiten te lopen en zodra er een gat in de bewolking viel, fietste ik weer terug naar onze vakantiewoning aan de andere kant van de Sallandse Heuvelrug om lekker bij de houtkachel te kruipen.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug en Natuurdiorama Holterberg zijn allebei ook goed met de auto te bereiken en zijn mooie beginpunten als je wilt gaan wandelen. Best kans dus dat we er binnenkort nog eens naartoe rijden voor een wandeling over de Sallandse Heuvelrug. Want wat is dat een mooi stukje Nederland!

Bekijk prijzen en beschikbaarheid op Landal Twenhaarsveld

Wij werden uitgenodigd om Landal Twenhaarsveld te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.