elfhunebeddentocht Drenthe

Wandelen in Drenthe? Loop de Elfhunebeddentocht vanuit Borger!

Wie Drenthe zegt, zegt hunebedden. Tijdens eerdere vakanties in Drenthe kwamen we al fietsend de hunebedden tegen en zochten we ze op met de auto en zelfs met de huifkar. Tijdens onze meivakantie op Landal Orveltermarke besloten we het anders te doen: we gingen de Elfhunebeddentocht wandelen. Elf hunebedden in bijna 14 kilometer wandelen – we hadden er zin in!

Start bij Hunebedcentrum Borger

De start van de Elfhunebeddentocht was op een voor ons bekende plek: het Hunebedcentrum in Borger. Hier staat ook het grootste hunebed van Nederland. Je hoeft het Hunebedcentrum niet te bezoeken om dit hunebed te zien: je loopt gewoon langs de ingang naar de plek waar dit hunebed (nummer D27) staat. Een mooi begin van deze hunebeddenwandeling.

Hier vind je de routebeschrijving voor deze wandeling langs 11 hunebedden.

hunebedden in drenthe

Groepjes hunebedden

We wandelden over de personeelsparkeerplaats van het Hunebedcentrum naar de Bronnegerstraat en sloegen daar rechtsaf, op weg naar de andere 10 hunebedden. Al snel liepen we in de Drentse natuur.

elfhunebeddentocht Drenthe

Wat ik me van tevoren niet had gerealiseerd, is dat hunebedden vaak in groepjes bij elkaar staan. Na een tijdje wandelen kwamen we dan ook bij hunebed 2, 3 en 4 van deze route: D23, D24 en D25. Zo schoot het lekker op!

Toen we verder liepen, zag ik opeens dat we hier al eens eerder waren geweest. Toen we een weekend verbleven op Landal Land van Bartje, hadden we gepicknickt bij hunebed 5 en 6 van deze route, slechts 150 meter verderop. Dit zijn de hunebedden D21 en D22.

hunebed drenthe

Door Drouwen en weer door

We waren dus even op bekend terrein. We volgden een stukje van de route waarover we deze hunebedden destijds met de fiets hadden bereikt en kwamen uit in het plaatsje Drouwen.

Net buiten Drouwen liggen weer twee hunebedden bij elkaar: D19 en D20, oftewel hunebed 7 en 8 van deze wandeling. Hier is een parkeerplaatsje bij en er waren meerdere mensen die de hunebedden even kwamen bekijken.

elfhunebeddentocht Drenthe

Nog 3 te gaan

Het schoot dus lekker op zo en we waren nog lang niet moe. Maar op het volgende stukje van de route liepen we verkeerd, waardoor we de wandeling een flink stuk langer maakten voor onszelf. We gingen te vroeg linksaf op de weg die uiteindelijk richting het boomkroonpad loopt. Het duurde best lang voordat we hierachter kwamen, dus was het ook weer een flink stukje terug lopen.

Tegen de tijd dat we bij het negende hunebed (D26) kwamen, waren we dus wel even toe aan een pauze. Gelukkig was er een bankje 🙂

elfhunebeddentocht Drenthe

De laatste twee hunebedden

Met nog twee hunebedden op ons lijstje liepen we Borger weer in. Het was intussen een beetje gaan miezeren en best frisjes. Een ijsje was dan ook niet het eerste waaraan we dachten als lekker tussendoortje. Maar bij La Dolce in Borger hebben ze gelukkig ook lekkere warme chocolademelk – mét een klein ijsje erbij.

elfhunebeddentocht Drenthe

Wat ze wel eens zeggen over de laatste loodjes (dat die het zwaarst wegen) gold tijdens de Elfhunebeddentocht wat ons betreft zeker. We begonnen onze voeten te voelen en gingen uitkijken naar het einde van de wandeling. Waar oh waar waren die laatste twee hunebedden te vinden?

Ze lieten even op zich wachten. Wel kwamen we langs een heel stel schattig lammetjes.

elfhunebeddentocht Drenthe

En ja hoor daar waren ze: hunebed 10 en 11 oftewel D28 en D29.

elfhunebeddentocht Drenthe

Het laatste stuk van de route liep langs een sloot door een weiland en over een bruggetje bij een sluis in het kanaal. En toen we deze mammoeten zagen afsteken tegen de steeds grijzer wordende lucht, wisten we dat we bijna weer bij Hunebedcentrum Borger waren aangekomen.

elfhunebeddentocht Drenthe

Wij vonden het een mooie wandeling, maar we waren ook blij dat we nu ons fijne huisje op Landal Orveltermarke weer konden opzoeken. Lekker opwarmen in de sauna, een warme pyjama aantrekken en een avondje relaxen!

Hier vind je de routebeschrijving voor deze wandeling langs 11 hunebedden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.