fietsen buurserzand haaksbergen

Wandelen op mijn lievelingsplek in Twente: het Buurserzand

Het Buurserzand is toch wel echt mijn lievelingsplek hier in Twente. Dat komt deels omdat ik er niet zo ver van af woon. Ik stap regelmatig even op de fiets naar het Buursermeertje, al is het alleen maar om daar even te zitten en dan weer terug te fietsen. Of ik fiets een rondje Buurserzand-Haaksbergen-Buurserzand. Maar sinds wij elk weekend samen wandelen en dan wel eens een andere route willen lopen dan de rondjes vanuit huis die we doordeweeks al lopen, kom ik ook steeds vaker wandelen op het Buurserzand. Ook mooi natuurlijk! En onderstaande route brengt je ook nog langs de restanten van een vesting uit de Tachtigjarige oorlog.

Oranje route

Op dit bord op parkeerplaats Molenbelt (bij De Wakel) staan meerdere mooie routes. Deze keer volgden we de oranje route (met de klok mee). Deze loopt zoals je op de kaart kunt zien eerst een stuk langs de rand van natuurgebied het Buurserzand.

wandelen buurserzand en steenhaarplassen

Langs de Buurser Beek

Verderop loop je een stuk langs de Buurser Beek. Deze beek werd vroeger veel gebruikt om goederen over te vervoeren met de zogenaamde Buurserpot. Als je wilt, kun je (op een ander deel van de Buurser Beek, bij het Lankheet) een stukje varen in een replica van de Buurserpot.

De Harrevelderschans

De grootste verrassing voor ons op deze route was de Harrevelderschans. Ik was dus al best vaak op het Buurserzand geweest, maar ik had geen idee dat hier de overblijfselen van een vesting uit de Tachtigjarige Oorlog (1569-1648) te vinden waren!

Op deze website is veel informatie over de Harrevelderschans te vinden. Het is een eenvoudige veldschans die deel uitmaakte van een verdedigingslinie met meerdere schansen. Toevallig heb ik laatst nog mijn zoon overhoord voor een proefwerk over de Tachtigjarige Oorlog. Hij moest onder andere leren dat de Tachtigjarige Oorlog (waarin de de Nederlanden in opstand kwamen tegen de katholieke Spaanse overheersers) een vestingenoorlog was, waarin vestingsteden en dit soort schansen een cruciale rol speelden.

buurserzand harrevelderschans

De Harrevelderschans stond aan de belangrijke handelsweg tussen Deventer en Munsterland, die langs de Buurserbeek liep. Om het handelsverkeer te controleren, lieten de Staten-Generaal in 1590 de schans bouwen. Twente en Salland waren toen in Spaanse handen, dus de schans stond midden in vijandelijk gebied. Hij is vierkant met op elke hoek een puntig halfbastion. Vanaf die punten konden mensen in de vesting controleren of er zich geen vijandige soldaten schuil hielden tegen de buitenkant van de schans.

buurserzand harrevelderschans

Er zijn hier ook vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog aangetroffen, zoals musketkogels en munten, maar ook resten uit de Tweede Wereldoorlog, toen hier Duits luchtafweergeschut stond. In 1976 is de Harrevelderschans gedeeltelijk gereconstrueerd: de gracht (die wordt gevoed door de Buurserbeek) werd toen uitgediept en de binnenplaats van de schans werd grotendeels vrijgemaakt van begroeiing. Je kunt niet alleen langs de Harrevelderschans lopen en de gracht en de halfbastions herkennen in het landschap, maar ook op de schans zelf lopen.

buurserzand harrevelderschans

Terug over het Buurserzand

Na de Harrevelderschans gaat de oranje route verder over mijn favoriete stuk van het Buurserzand. Je komt eerst langs het Buursermeertje.

fietsen buurserzand haaksbergen

Daarna passeer je ‘los hoes’ de Bommelas.

fietsen buurserzand haaksbergen

Je kunt hier ook de loslopende runderen van het Buurserzand tegenkomen die hier tussen april en november rondlopen.

fietsen buurserzand haaksbergen

Ten slotte kun je vlak bij de parkeerplaats een bezoekje brengen aan De Wakel, waar je tijdens de openingstijden koffie met appeltaart kunt drinken of een ijsje kunt halen.

fietsen buurserzand haaksbergen

Extra tip: de Steenhaarplassen

De oranje route is niet de enige route die je vanaf parkeerplaats Molenbelt en informatiepaneel Buurserzand kunt lopen. De blauwe route, over de vlonderpaden van de Steenhaarplassen, is ook mooi. Foto’s daarvan kun je hier bekijken. Doe de ene wandeling ’s morgens, houd pauze bij De Wakel of neem je lunch mee en wandel ’s middags de andere wandeling. Of boek een overnachting in een natuurhuisje in Twente en maak er een minivakantie van. Het is hier echt schitterend!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.