canadian walk apeldoorn

Wandelen in Apeldoorn: de korte maar indrukwekkende Canadian Walk

Wat is dit toch een mooie tijd van het jaar om te wandelen! Zelf wandel ik veel in mijn eigen omgeving (Twente), maar soms wil ik wel eens heel iets anders. Laatst kwam ik een interessante wandeling tegen die zeker op mijn lijstje gaat: de Canadian Walk in Apeldoorn, de ‘hoofdstad van de Veluwe’. Hiermee leer je Apeldoorn kennen en kom je meer te weten over de bevrijding van de stad door de Canadezen op 17 april 1945.

Gratis wandel-app

Om de wandeling te maken, kun je gratis de Canadian Walk-app downloaden. Die wijst je de weg langs 26 speciale tegels met een ‘maple leaf’ erop. Dat ken je vast wel uit de Canadese vlag: het blad is hét nationale symbool van Canada.

De audiotour die je via de app krijgt, neemt je mee vanaf het moment dat de geallieerden de stranden van Normandië bestormden tot aan de bevrijding van Apeldoorn. Onderweg langs de tegels ontdek je bijzondere plekjes en luister en kijk je naar 26 persoonlijke verhalen van veteranen en burgers.

canadian walk apeldoorn
Foto met dank aan JPR Communicatie

Wandelen en luisteren

De Canadian Walk is niet zo lang: maar 2,1 kilometer. Je volgt hierbij voor een groot deel het parcours van de vroegere defilés in Apeldoorn. Maar omdat je onderweg steeds nieuwe verhalen over de bevrijding te horen en te zien krijgt, ben je toch wel zo’n twee uur op pad.

Je begint bij het Nationale Canadese monument: de ‘man met de twee hoeden’ aan de Loolaan, vlak bij Paleis Het Loo. De Canadian Walk leidt je door mooie straten en lanen, je bezoekt het Oranjepark en eindigt in hartje centrum bij de Boom der Vrijheid, een nieuw en blijvend gevelkunstwerk van levend groen. Tijdens het wandelen kom je regelmatig een buitenvitrine tegen, waarin objecten tentoongesteld zijn die met de bevrijding te maken hebben. Ook hangen er vlaggen van Canadese soldaten die in de verhalen voorkomen.

Nadat je alle 26 verhalen hebt gehoord, kun je als eerbetoon aan de Canadese soldaten virtueel een kaarsje aansteken op het ereveld.

Voor en na de wandeling

Wil jij deze wandeling ook maken? Installeer dan van tevoren al de app en neem oortjes mee zodat je de verhalen overal goed kunt horen. Na de wandeling kun je nog wat blijven plakken in de binnenstad van Apeldoorn met zijn terrassen, winkels, stadsparken en musea.

Maar je kunt natuurlijk ook de omgeving gaan bekijken. Rondom Apeldoorn vind je gezellige dorpjes en natuurlijk de uitgestrekte natuur van de Veluwe. Op deze website vind je volop tips en je kunt er ook gratis een fiets- en wandelkaart bestellen.

Tip: combineer de Canadian Walk met deze fietstocht van Apeldoorn naar nationaal park de Hoge Veluwe.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Merel
Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.