Mondriaan Winterswijk

Villa Mondriaan in Winterswijk: de andere Piet Mondriaan

Waarschijnlijk denk je bij Mondriaan meteen aan schilderijen met vierkante vlakken in primaire kleuren. Daarmee werd Piet Mondriaan dan ook wereldberoemd. Maar zulke krachtige werken, die maak je niet zomaar uit het niets. Daar moet je naartoe groeien en dat deed Mondriaan in Winterswijk. Op de plek waar hij opgroeide tot wereldberoemd schilder staat nu Villa Mondriaan, waar je kunt kennismaken met ‘de andere Mondriaan’.

Opgroeien in Villa Mondriaan

Mondriaan in Winterswijk
Villa Mondriaan met links de nieuwbouw en rechts de onderwijzerswoning. Foto: Luuk Kramer met dank aan Villa Mondriaan

Piet Mondriaan woonde hier in ieder geval van 1880 tot 1895. Daarna verbleef hij wisselend in Amsterdam en Winterswijk. Tijdens zijn jeugd in Winterswijk woonde hij in de onderwijswoning bij de school waar zijn vader schoolhoofd was. Tot hij ontslagen werd dan, want vader Mondriaan ging zondag liever wandelen met zijn gezin dan naar de kerk. Dat kon natuurlijk niet voor een onderwijzer die het goede voorbeeld moest geven!

Op diezelfde plek is Villa Mondriaan gevestigd, maar van het schoolgebouw is alleen de grijze gevel nog over. De grijze stenen in de nieuwbouw geven aan tot waar het schoolgebouw reikte. De onderwijzerswoning staat er nog wel. Daar kun je nog steeds de tuin en de Jacobskerk zien zoals Mondriaan die vanaf diezelfde plek schilderde.

Mondriaan in Winterswijk
Piet Mondriaan – Gezicht op Winterswijk (1898). Foto met dank aan Villa Mondriaan

Aan de overkant stond de HBS, waar Mondriaan contact had met een tekenleraar van wie hij modellen leende. Hoewel zijn ouders liever hadden dat hij een ander beroep zocht, was hij vastbesloten om kunstenaar te worden en werkte daar hard voor.

Frits Mondriaan en Mondrian

De landschappen en portretten die Mondriaan in die periode schilderde, zijn niet altijd makkelijk te herkennen als een echte Piet Mondriaan. Piets oom Frits schilderde ook en omdat zijn werken in het begin meer opbrachten dan die van Piet, zette Piet er ook wel eens Frits Mondriaan op. Ook gebruikte Piet Mondriaan een tijdje de naam Mondrian, in de hoop dat een internationaal klinkende naam meer indruk zou maken.

Kleurvlakken en vlakverdelingen

Als je langs de landschappen en portretten van de vroege Mondriaan loopt, zie je hier en daar al kleurvlakken en vlakverdelingen. Maar je ziet ook dat al die mensen die beweerden dat Mondriaan niet kon schilderen maar alleen lijnen kon trekken ongelijk hadden.

Mondriaan in Winterswijk
De enige moderne Mondriaan in Villa Mondriaan tijdens mijn bezoek

Het was pas in de jaren 20 dat Piet Mondriaan helemaal koos voor horizontale en verticale lijnen en vlakken in primaire kleuren. Ook experimenteerde hij met diagonale lijnen, maar dat werden toch weer horizontale en verticale lijnen door het doek te kantelen. Zelfs het atelier van Mondriaan was wit met kleurvlakken.

Mondriaan-wandeling en feestweekend

Als je uitgekeken bent in het museum, kun je de Mondriaan-wandeling door Winterswijk lopen.

Mondriaan in Winterswijk
Winterswijk door de ogen van Mondriaan tijdens de Mondriaan-wandeling

In het weekend van 4, 5 en 6 maart 2016 is er nog een extra reden om naar Winterswijk te komen. Piet Mondriaan zou dan 144 jaar zijn geworden en ter gelegenheid daarvan wordt een festivalweekend georganiseerd. Voor maar €4,- kun je het museum bezoeken – inclusief reizen met korting via Arriva, een kop koffie en een stuk verjaardagstaart! Ook kun je gratis rondleidingen, interessante minicolleges en creatieve workshops voor volwassenen en kinderen volgen.

Op deze verjaardag van Piet Mondriaan wordt bovendien een nieuwe tentoonstelling geopend: Vee in Beeld. Er is een speciale muzikale audiotour waarbij je zelf kunt kiezen welke muziek je het beste bij een schilderij vindt passen.

De rest van Winterswijk viert de verjaardag van Piet Mondriaan natuurlijk mee. De Jacobskerk wordt door middel van een lichtshow gehuld in de beroemde Mondriaan-kleuren en in de trein naar Winterswijk zorgt het Gelders Orkest voor een mini-Mondriaan-concert.

Ter gelegenheid van het feestweekend is het museum zaterdag 5 maart zelfs tot 22.00 uur open. Vanaf dit feestweekend is Villa Mondriaan weer zes dagen per week geopend.

Meer informatie over de feestelijkheden vind je op de website van Villa Mondriaan.

Ik werd uitgenodigd om Villa Mondriaan te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Nog geen reacties

  1. ik werd uitgenodigd…. maar deel op Schrijven altijd…. komt bij mij verdedigend over. Dit maakt de lezer uit, dus beter de verdediging al vooraf achterwege laten

    • Hierover is altijd flink wat discussie. Hoe ik er ook over denk (ik vind het ook overbodig, natuurlijk ben ik eerlijk), in de Reclamecode Social Media (waaronder bloggen valt) staat: “Indien een Verspreider een vergoeding in geld of in natura ontvangt van de Adverteerder, dient dat uitdrukkelijk te worden vermeld in de uiting.” Iets gratis mogen bezoeken in ruil voor een verslag op mijn blog is een vergoeding in natura. Vandaar dat ik het wel vermeld. Maar ik snap hoe het overkomt, helemaal mee eens!

  2. dat je bent uitgenodigd moet je natuurlijk melden, maar de toevoeging dat je niet voor een karretje laat spannen, dat je eerlijk je mening geeft kan achterwege blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.