veluws zandsculpturenfestijn

Hollandse meesters en spreekwoorden op het Veluws Zandsculpturenfestijn

Voor ons was het voor het eerst, maar dit jaar is alweer de tiende editie van het Veluws Zandscuplturenfestijn. Hoogste tijd om eens een kijkje te gaan nemen! Dat deden we op weg naar ons midweekje Landal op de Veluwe in de meivakantie. Eerlijk gezegd wist ik niet goed wat ik ervan kon verwachten, maar het was veel uitgebreider dan ik had verwacht. Kijk je even mee?

Meer dan 100 zandsculpturen

Het Veluws Zandsculpturenfestijn wordt elk jaar opgebouwd in Garderen. Dit jaar staan de meer dan honderd zandsculpturen in het teken van bekende schilderijen, prenten en tekeningen van Hollandse meesters. Zo zie je er de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn (in zand 5½ meter breed en 5 meter hoog!) en het Melkmeisje en het Meisje met de parel van Johannes Vermeer, maar ook werken van Jan Steen en Frans Hals, en Michiel de Ruyter zoals hij werd geportretteerd door Ferdinand Bol.

Bij veel zandsculpturen hangt het bijbehorende schilderij, zodat je de gelijkenis kunt zien. Maar er is ook een aparte museumzaal met schilderijen, waaronder een replica van de Nachtwacht op ware grootte (4,37 bij 3,36 meter). Kunstenaar Jacob Tuijn uit Emmen deed ruim vijf jaar over ‘zijn’ Nachtwacht. Als je wilt, kun je je ook verkleden en zelf een schilderij uit de Gouden Eeuw in stappen om je zo te laten vastleggen – op de foto dan wel.

Veluws Zandsculpturenfestijn

Meer dan schilderijen

Maar er is meer dan schilderijen in de vorm van zand. Er zijn ook huiskamers, kroegen, werkplaatsen, etalages en complete landschappen nagemaakt. Zo vind je in het binnengedeelte van het Veluws Zandsculpturenfestijn een weverij, een etserij, een lijstenmaker en een schildersatelier.

Veluws Zandsculpturenfestijn

Om de zandsculpturen heen is een mooie tuin aangelegd, die je ook van boven kunt bekijken vanuit de monorail.

Veluws Zandsculpturenfestijn

Puzzeltocht langs spreekwoorden

Het leukste gedeelte vonden wij de ruimte waar 34 spreekwoorden zijn uitgebeeld in zand. Met een puzzelblad en een potlood in de hand deden we ons best om alle in zand uitgebeelde tegelwijsheden te herkennen. We bleven alle vijf tot aan het laatste spreekwoord geboeid. Uiteindelijk hadden we alle letters op de juiste plek staan en deden we de zin die de uitkomst vormde in de brievenbus. Onder de goede inzendingen worden leuke prijzen verloot, die variëren van een diner voor twee tot een legpuzzel van de nachtwacht. We hebben veel lol gehad bij de puzzeltocht en hij is ook bij slecht weer leuk, want het spreekwoordengedeelte is binnen.

Veluws Zandsculpturenfestijn

Over de makers

Helemaal aan het einde van de rondwandeling langs de zandsculpturen is een video te zien over hoe het Veluws Zandsculpturenfestijn wordt opgebouwd. Het opent zijn deuren in april, maar de planning begint al in november. In januari wordt begonnen met het stapelen van 80 vrachtwagens ‘hoekig’ rivierzand. Eerst wordt het natte zand stevig aangestampt in kisten. Daarna is het geheel zo compact dat de ‘carvers’ (dit jaar 25 zandkunstenaars van over de hele wereld) er vormen uit kunnen beeldhouwen.

Zandsculpturen die buiten staan, krijgen als ze klaar zijn een beschermingslaag. Regen en wind zijn zo geen probleem, maar vorst wel, want dan kunnen er scheuren ontstaan. De meeste schade ontstaat helaas doordat mensen de zandsculpturen aanraken. Speciaal voor hen is buiten één blok zand te vinden dat je wel mag aanraken.

Ook de aanleg van het terrein en het schilderen van de decors komen voorbij in de video. Wij vonden het erg interessant om te zien, de kinderen vermaakten zich intussen in de speeltuin.

Leuk ochtendje of middagje uit

Buiten het gedeelte met de zandsculpturen is ook nog een beeldentuin en een parkje met houtsnijwerk en een mooie boomhut.

Veluws Zandsculpturenfestijn

Hier aten we nog een lekker ijsje in de zon. Al met al vonden wij het Veluws Zandsculpturenfestijn een leuk uitstapje in combinatie met onze midweek kamperen op de Veluwe.

Hier vind je het Veluws Zandsculpturenfestijn

Het Veluws Zandsculpturenfestijn met de Hollandse meesters is nog open tot en met 27 oktober 2018. Dankzij het binnen- en buitengedeelte kun je er met elk soort weer naartoe. Je vindt het aan de Oude Barnevelderweg 5 in Garderen.

Wij werden uitgenodigd om het Veluws Zandsculpturenfestijn te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.