museum Valkhof Nijmegen

Veelzijdig Museum Het Valkhof in Nijmegen

Museum Het Valkhof is bijna niet te missen in Nijmegen. Tussen de oude panden in de binnenstad en het Valkhofpark staat ineens een modern gebouw met veel glas. Tijdens ons weekendje Nijmegen gingen we er vooral naartoe voor de tentoonstelling High Tech Romeinen (let op, deze tentoonstelling is inmiddels afgelopen), maar er bleek nog veel meer te zien – ook voor kinderen!

High Tech Romeinen

De tentoonstelling High Tech Romeinen draait om de uitvindingen van de Romeinen. Want wat konden die al veel! Ze bouwden aquaducten en badhuizen, gebruikten katrollen en kruisbogen en maakten de mooiste sculpturen en mozaïeken.

Het leuke aan de tentoonstelling High Tech Romeinen is dat je lekker veel zelf kunt doen. Nadat we samen de introductievideo hadden bekeken, schoten onze kinderen (8, 9 en 13) alle kanten op om op eigen houtje de technische snufjes van de Romeinen te ontdekken. Ik struinde er een beetje achteraan en genoot ervan om te zien hoe ze zich vermaakten.

Onze jongste klom eerst in een wachttoren om met vlaggen een boodschap over te seinen naar zijn papa.

Katrollen in Museum Het Valkhof

Daarna tilde hij met behulp van verschillende katrollen stenen zuilenblokken op en bouwde hij aquaducten.

Waterbouw in Museum Het Valkhof

Toen verloor ik hem even uit het oog omdat ik ging kijken wat de dames uitspookten.

Katapult in Museum Het Valkhof

Na een potje katapultschieten waren zij een Romeinse stad aan het inrichten.

Romeinse stedenbouw in Museum Het Valkhof

Vervolgens staken ze heel wat tijd in het maken van een mozaïek.

Mozaiek in Museum Het Valkhof

Toen we elkaar allemaal weer hadden gevonden, stapten we nog in een Romeinse boot in een poging om samen in de maat van de trommel te roeien.

Roeien in Museum Het Valkhof

Vaste collectie van museum Het Valkhof

Het viel niet mee om de kinderen mee te krijgen van deze tentoonstelling waar zoveel te doen was. Maar het begon al donker te worden en we wilden de rest van Museum het Valkhof ook zien – ook al was het dan heel vluchtig.

Ook leuk: boek een huurfiets of fietstour Nijmegen

De vaste collectie van Museum Het Valkhof liet ons kennismaken met de geschiedenis van Nijmegen en archeologische vondsten uit deze regio. Daar zijn objecten bij uit de oude steentijd, de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en latere tijden. Vooral zwaarden en skeletten spreken altijd erg tot de verbeelding van onze jongste. Hij ging er maar eens goed voor zitten.

Archeologie in Museum Het Valkhof

Maar ook de rest van Nijmegen bleef lonken. Door het vele glas in het gebouw van Museum Het Valkhof kun je mooi uitkijken over de Waal. Maar je kunt ook plaatjes kijken met deze kijkers.

Verrekijker in Museum Het Valkhof

Fascinerende kunst

Behalve geschiedenis vind je in museum Het Valkhof ook een verzameling oude en moderne kunst. Wij werden alle vijf vooral geboeid door twee exposities: die van Paolo Ventura (Un mondo unfinito!) en die over pop art.

Fotograaf Paolo Ventura maakt van zijn geënsceneerde foto’s een soort stripverhalen, waarin realiteit en fantasie, fotografie en schilderkunst in elkaar overlopen. Een voorbeeld hiervan is een reeks werken waarin op het eerste beeld een foto te zien is van de kunstenaar die zijn zoontje optilt en laat ‘vliegen’ door de lucht. Op de volgende beelden wordt de fotografische weergave van het jongetje stapsgewijs vervangen door een geschilderde en zien we hem steeds kleiner worden en verdwijnen tussen de geschilderde wolken op de achtergrond.

We keken gefascineerd rond. Extra leuk was dat er ook een video was waarop we de kunstenaar aan het werk zagen. Ook de kleding die hij voor de foto’s gebruikte, was in vitrines te zien, net als andere objecten die hij voor zijn kunstwerken gebruikt.

Paolo Ventura in Museum Het Valkhof

Nog even gauw naar beneden dan. Daar werden we overspoeld door soms bizarre pop art. Felle kleuren, rare combinaties, glimmend, wollig… We kwamen ogen tekort.

Pop art in Museum Het Valkhof

En toen… Toen was de sluitingstijd van het museum helaas aangebroken.

Afscheid met Maanstraal

We hadden onze jassen al aan toen mijn oog viel op iets dat ik echt nog even wilde zien: Maanstraal. Deze lichtgevende installatie is in 2015 door beeldend kunstenaar Rob Sweere speciaal voor deze ruimte in Museum Het Valkhof gemaakt. Hij hangt aan staalkabels in een vrij donkere ruimte. Op het cirkelvormige gedeelte mag je gaan zitten of liggen en dan voel je het kunstwerk trillen. Eigenlijk worden al je zintuigen door dit kunstwerk geprikkeld. Sweere zelf noemde die beleving van de bezoeker het eigenlijke kunstwerk.

Maanstraal in Museum Het Valkhof

Jammer dat die beleving in ons geval zo kort was. We moesten echt gaan: de deuren van het museum gingen sluiten. Ik heb het gevoel dat we wel twee keer zo lang in Museum Het Valkhof hadden kunnen rondlopen zonder ons te vervelen. Het is een veelzijdig museum dat alle leeftijden kan boeien.

Ook naar Museum Het Valkhof?

  • Je vindt Museum Het Valkhof op Kelfkensbos 59 in Nijmegen.
  • De tentoonstelling High Tech Romeinen is nog tot 24 januari 2016 te zien.
  • Op zondagen worden tussen 12.00 – 16.30 uur speciale workshops voor kinderen aangeboden, zoals mozaïek maken. De extra kosten voor deze workshop bedragen € 3,50.
  • In het lab Valkhof Junior, dat elke zondag en in de kerstvakantie van 13.00-17.00 uur gratis toegankelijk is, kun je zelfs aan de slag met echte museumobjecten!
  • Vanaf oktober 2016 kun je een tentoonstelling over Romeinse gladiatoren en het Colosseum in Rome verwachten in Museum Het Valkhof.

Wil je weten wat er nog meer voor leuks te doen is in Nijmegen? Lees deze blogpost met een overzicht van alles wat we deden tijdens ons weekendje Nijmegen.

Wij werden uitgenodigd om Nijmegen te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.