fluisterboot theetuin overleek

Varen met een fluisterboot vanuit Theetuin Overleek in Laag Holland

Tijdens mijn weekend in Laag Holland viel ik van de ene verbazing in de andere. Vrijdag stond ik na een korte busrit vanaf Amsterdam Centraal opeens in een soort openluchtmuseum en maakte ik een culinaire fietstocht door de Beemster, zaterdag bracht een prachtig schip me van Monnickendam naar Marken en Volendam en zondag kwam ik terecht op een enorm idyllisch plekje: Theetuin Overleek. Daar zou ik gaan varen met een fluisterboot – al wilde ik bij het zien van de taartjes en het terras in eerste instantie helemaal niet weg.

Taartjes bij Theetuin Overleek

Theetuin Overleek is het paradijsje van de familie Deun. Moeder bakt de taarten (zo veel mogelijk met lokaal geproduceerde, biologische en seizoensgebonden producten), vader heeft de theetuin gebouwd en beheert de vloot fluisterboten en dochters Eveline, Marlies en Marjolein ontvangen de gasten op dit landelijke plekje aan het water.

Varen met een fluisterboot in Laag Holland

Eerst loop ik even wat rond. Wat ziet het er allemaal leuk uit! Er scharrelen kippen rond bij het speeltuintje en aan het water liggen de kano’s en fluisterboten al klaar voor iedereen die het water op wil. Als het nog eens streng gaat vriezen en er geschaatst kan worden, verandert Theetuin Overleek van een aanlegplaats voor bootjes in een koek-en-zopie voor schaatsers.

Wat bij elk weertype kan, is genieten van al het lekkers bij Theetuin Overleek. Zelf kies ik voor muntthee met een stuk aardbeien-cheesecake, maar is ook worteltaart, appeltaart en nog veel meer. De scones op het tafeltje naast me zien er ook heel verleidelijk uit. De high tea die je hier kunt reserveren moet geweldig zijn, stel ik me zo voor.

Varen met een fluisterboot in Laag Holland

Varen met een fluisterboot

Zeg nou zelf: hier zou je toch wel eindeloos willen blijven zitten? Toch ben ik hier niet gekomen om in de theetuin te blijven. Ik ga voor het eerst varen met een fluisterboot – daar heb ik al zoveel mensen enthousiast over horen vertellen!

Theetuin Overleek verhuurt boten voor maximaal 5 personen (waarvoor je geen vaarervaring nodig hebt) en een boot voor maximaal 10 personen (hiervoor is wel vaarervaring nodig). Verder kun je met de schipper meevaren in de groepsboot voor maximaal 25 personen en dat is wat ik ga doen. De boot, met een landelijke picknick van de theetuin aan boord, ligt al klaar.

Varen met een fluisterboot bij Theetuin Overleek

Met de fluisterboten van Theetuin Overleek kun je boottochtjes maken naar Broek in Waterland, Holysloot, Monnickendam of Zuiderwoude. Als je zelf vaart, krijg je een routekaart mee van vader Deun.

Welke route je ook kiest, je vaart in ieder geval tussen de weilanden van het vlakke Laag Holland. Ik hou van het platteland, dus ik geniet. Ook laat de schipper me nog even uitstappen op een stuk veengrond dat meeveert als een waterbed als je erop gaat staan springen (of als er toevallig net een kudde koeien langs banjert). Een heel apart gevoel.

Varen met een fluisterboot in Laag Holland

Terug in Broek in Waterland

Even later ben ik terug in Broek in Waterland, waar ik al een nachtje heb mogen doorbrengen. Nu krijg ik de kans om dit schilderachtige dorp van de andere kant te bekijken: niet vanaf de straat, maar vanaf het water. En oh oh oh, wat is het hier toch mooi.

Varen met een fluisterboot in Laag Holland

Je zou zo in een van die schattige huisjes willen wonen. De huizenprijzen schijnen hier dan ook de pan uit te rijzen. Maar hé, dromen mag altijd, toch?

Varen met een fluisterboot in Laag Holland

Mijn hart maakte opnieuw een sprongetje toen ik de naam Prijs weer tegenkwam, deze keer op een vrachtauto. Zo leuk om te weten dat mijn voorouders uit Broek in Waterland kwamen!

Varen met een fluisterboot in Laag Holland

Om het helemaal af te maken, varen we ook nog achter B&B De Schaapskooi langs, waar ik een nachtje had mogen slapen. Kijk, achter dat raam op de eerste verdieping heb ik zitten ontbijten, met uitzicht op de weilanden.

Varen met een fluisterboot in Laag Holland

Over eten gesproken: ik ben intussen aan de picknick begonnen en het smaakt allemaal prima. Links en rechts van me blijven de mooie plekjes voorbij glijden.

Varen met een fluisterboot in Laag Holland


Veel te snel is het tijd om terug te varen. En dan verschijnt Theetuin Overleek weer aan de horizon.

Theetuin Overleek

Ook fluistervaren bij Theetuin Overleek?

Zie jij zo’n tochtje in een boot met een stille, elektrische motor ook wel zitten? Dan is het wel verstandig om te reserveren. Theetuin Overleek is een populaire plek 🙂 Wil je lekker actief bezig zijn, dan kun je er ook voor kiezen om vanuit de theetuin te gaan kanovaren.

Je ziet Theetuin Overleek ook terug in deze video, samen met de andere dingen die ik deed in Laag Holland.

Ik werd uitgenodigd om Laag Holland te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.