Kameleoneiland Friesland

Van alles te doen bij Kameleon Terherne

Bijna iedereen in Nederland kent de boeken van de Kameleon wel. Gek genoeg heb ik ze als kind nooit gelezen, hoewel ik een echte boekenwurm was. Het leken me ‘jongensboeken’ en stiekem baalde ik dat in de schoolbibliotheek, die ik verder wel zo’n beetje uit had, een hele plank in beslag werd genomen door de Kameleon. Nogal wiedes, weet ik nu. Hotze de Roos schreef maar liefst zestig boeken over de avonturen van Sietse en Hielke, en na zijn dood namen anderen het stokje over. Nu mijn eigen kinderen op de basisschool zitten en ik hoorde dat er in Friesland een echt Kameleondorp bestaat, werd ik alsnog nieuwsgierig. Als voorbereiding bekeken we de twee films over de schippers van de Kameleon en toen reden we naar het Friese dorpje Terherne voor een bezoek aan Kameleon Terherne.

Speuren naar letters

We stapten eerst de Kameleonboerderij binnen. Daar is het dorpje Lenten uit de boeken nagebouwd. We begonnen in de smederij van de vader van Sietse en Hielke: Evert Klinkhamer. Daar bleek dat er iets raars aan de hand was in Lenten: de tijd was kwijt. Gelukkig konden de melkbussen, die door de storm die we kenden uit de eerste film overal in het dorp terecht waren gekomen, ons op weg helpen. Met een draai aan de hendel en een druk op de knop vertelden ze ons wat we moesten doen. In en om het dorp zijn namelijk letters en cijfers verstopt. De melkbussen sturen de kinderen in de juiste richting, bijvoorbeeld naar de boomhutten op het erf of het huis van de Klinkhamertjes (op nummer 2). Als ze de letter gevonden hebben, mogen ze terugkomen voor een volgende aanwijzing. Zo kom je vanzelf op alle leuke plekjes in het dorpje Lenten.

Kameleon Terherne melkbussen

Rondvaart met rebus

Maar we moesten onze speurtocht naar letters onderbreken, want het was tijd voor onze rondvaart. We liepen naar het botenstation en stapten daar in een boerenpraam die vroeger werd gebruikt om mest te vervoeren. Door de Kameleon werden we van de kant geduwd, eerst onder een lage brug door en daarna zo langs de huizen van de Klinkhamers, de dokter en Gerben Zonderland. Over elke plek waar we langs voeren, was wel een leuk verhaal te vertellen dat te maken had met de boeken van de Kameleon.

ameleon Terherne rondvaart

Intussen konden we zelf ook weer aan de slag, want langs het water waren nummers en plaatjes verstopt. Als je een plaatje zag, kon je daarmee de rebus bij het bijbehorende nummer oplossen. Voor we het wisten, hadden we het laatste plaatje bereikt en daarmee ook het avontureneiland.

Kameleon Terherne windmolen

Zelfgebakken pannenkoek

Vanuit de boot zagen we al allerlei kinderen over het eiland rennen die het prima naar hun zin hadden – en letterlijk zwart van de modder waren. Het beste kun je, zodra je op het eiland aankomt, je kleren uitdoen en in zwemkleding alle spannende paadjes door het moeras gaan verkennen. Als je vies wordt, duik je gewoon het meer in om weer schoon te worden en na afloop trek je gewoon je droog gebleven kleren weer aan. Vergeet ook niet je schoenen uit te doen, want als je diep in het moeras zakt, zou het zomaar kunnen dat je schoen daar achterblijft, zoals die van een van onze kinderen. Maar het treuren om de verloren schoen was gauw weer vergeten toen we aanschoven rond het vuur om daar onze eigen pannenkoeken en wentelteefjes te bakken.

Kameleon Terherne moeraspad

Weer min of meer schoon en droog stapten we in een boot vol vrolijke gezichten met zwarte vegen om terug te varen naar Terherne. Een paar Friese slippers loste het probleem van de verdwenen schoen definitief op en we gingen nog even terug naar de Kameleonboerderij om de speurtocht af te maken, filmpjes over de Kameleon te bekijken en buiten te spelen op het erf. De dag was omgevlogen en ik weet nu eindelijk dat die plank in de schoolbibliotheek toch goed besteed was aan de boeken van de Kameleon.

Wij werden uitgenodigd om Kameleon Terherne te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Eén reactie

  1. Ik heb de boeken van de kameleon ook nooit gelezen. De films wel gezien toen de kinderen klein waren. Het plan was om ooit eens het kameleon dorp te bezoeken toen ze klein waren. Het is er nooit van gekomen :-(.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.