Umfassungsweg Twickel

De Umfassungsweg bij Twickel: van kasteel tot vlonderpaden

Eerder schreef ik al eens over dit ommetje dat we graag lopen bij Delden, langs kasteel Twickel en restaurant (en speeltuin) ’t Hoogspel. Maar nu de kinderen groot genoeg zijn om alleen thuis te blijven, wandelen we steeds vaker met zijn tweeën en mogen de wandelingen best wat langer zijn. Een wandeling die we graag maken hier in Twente is de 9 km lange Umfassungsweg bij Delden en kasteel Twickel. Deze wandeling brengt je ook naar een stuk met misschien wel de mooiste vlonderpaden van Twente. Echt de moeite waard!

Startpunt: hotel De Zwaan

Toen we de Umfassungsweg voor het eerst gingen lopen, parkeerden we bij hotel De Zwaan in Delden. Via het tunneltje liepen we richting kasteel Twickel, waar we al zo vaak ons ommetje Delden hadden gelopen – in de hoop de route van de Umfassungsweg te kunnen vinden. En ja hoor: al snel zagen we paaltjes met daarop UW staan. We hadden de Umfassungsweg gevonden. (Hier vind je een kaart met de route.)

Umfassungsweg Twickel
Aan deze paaltjes herken je de Umfassungsweg

Het officiële startpunt van de route is trouwens Landgoedwinkel Twickel (Twickelerlaan 7, Delden). Vlak bij deze landgoedwinkel vind je ook kasteel Twickel en de bijbehorende tuinen van Twickel.

Waarom ‘Umfassungsweg’?

De Umfassungsweg is zo genoemd omdat hij het hart van landgoed Twickel omvat. De Duitse landschapsarchitect Petzold had rond 1890 een belangrijke hand in de vormgeving van het landgoed. De vorm van de paaltjes met UW erop is gebaseerd op de jachtpalen van het landgoed.

Twickelervaart en Twickelboerderijen

Wanneer je van kasteel Twickel af loopt en de UW-paaltjes volgt, kom je langs de Twickelervaart. Rond 1800 werd hierover met boten handelswaar zoals textiel vervoerd over de Regge naar bijvoorbeeld Zwolle en Amsterdam.

Let onderweg ook op de Twickelboerderijen met de zwart-witte luiken. Rond 1950 had Twickel zo’n 150 van deze verpachte boerderijen. Inmiddels zijn veel van deze boerderijen woonboerderijen geworden in plaats van actieve boerenbedrijven.

De koffiekar van Erve Bokdam

Voor ons was het een leuke verrassing: bij Erve Bokdam staat een koffiekar, waar je allerlei lekkers te eten en drinken kunt kopen (zelfbediening).

Umfassungsweg Twickel

Vlonderpad

Verderop kom je bij het vlonderpad van de Umfassungsweg. Ik vind het erg mooi – mooier nog eigenlijk dan die bij de Steenhaarplassen. Het pad komt mooi uit tussen de naaldbomen die ook in dit natte heidegebied (het Koematenveld) staan.

Umfassungsweg Twickel

Terug naar Delden

Via nog meer Twickelboerderijen kom je dan uiteindelijk weer uit op de route van ons ommetje Delden: langs uitspanning ’t Hoogspel en de 37,5 meter hoge watertoren die in 1894 gebouwd werd om de inwoners van Delden van drinkwater te voorzien.

Al snel ben je dan weer terug in het middeleeuwse centrum van Delden, met onder andere de Oude Blasiuskerk (waarvan de oudste delen uit de 12e eeuw stammen) en het zoutmuseum. Misschien wil je bij De Zwaan nog wel een kopje koffie drinken voordat je weer naar huis gaat?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.