koesafari Vechtdal

De leukste uitstapjes in het Vechtdal voor buitenmensen

Wat hebben we al veel leuks beleefd in het Vechtdal! We gingen kanovaren en bushcraften, klimmen in een hooiberg en op koesafari… En dat is nog niet alles. Hoogste tijd dus voor een overzicht van onze leukste uitstapjes in het Vechtdal – als je tenminste houdt van lekker buiten zijn.

1. Op koesafari

“Wow, deze boerin heeft serieuze ‘swag’!” Dat is wel het grootste compliment dat onze tiener in huis heeft. Simone Jansen van de Vechtdal Hoeve heeft het dubbel en dwars verdiend. Met haar kaplaarzen met hakken en felrode regenjas stapt ze op een ‘vintage’ trekker uit 1959 die geen dak heeft, maar wel een houder met een schattig parapluutje. En dan heb ik het nog niet eens over haar stralende lach en sprekende verhalen.

Vechtdal Hoeve koesafari huifkar

Starten maar

Als iedereen in de huifkar zit, start ze de trekker. Hij moet even op gang komen, maar dan gaan we richting het natuurgebied waar de brandrode Vechtdalrunderen het hele jaar door dag en nacht leven. In de winter kunnen ze dankzij de stroming nog steeds drinken bij hun drinkplek aan de Vecht. Bij regen schuilen ze onder de bomen. In de lente brengen ze zelfstandig hun kalfjes ter wereld, die vervolgens gewoon bij hun moeders in de wei blijven om ongeveer een half jaar bij ze te drinken.

We rijden het weiland in, waar een spoor aangeeft waar de koeien het vaakst lopen. Een stel ‘jongedames’ komt nieuwsgierig aanrennen. Terwijl alle kinderen in de huifkar ombeurten op de trekker mogen plaatsnemen, vertelt Simone de mooiste verhalen.

Girlpower

Op de Vechtdal Hoeve leven zestig koeien. Dames zijn hier de baas – daar verandert die ene stier niks aan. Wie van de dames de baas is, hangt af van hun horens. Die horens gebruiken de koeien namelijk om te bepalen wie de sterkste is. Een koe die een hoorn kwijtraakt, krijgt wel een nieuwe hoorn, maar de andere koeien weten altijd dat de eerste hoorn verloren is gegaan. Zo’n koe zal nooit de grote baas worden. Bij koeien in stallen worden de horens altijd verwijderd, omdat ze anders elkaar gaan verwonden. Toen de Vechtdal Hoeve ooit eens zo’n stalkoe kocht en bij de kudde zette, had die het maar wat moeilijk – ze werd gewoon gepest omdat ze geen horens had!

Vechtdal Hoeve koesafari runderen

Het oude besje

De meeste koeien op rundveebedrijf de Vechtdal Hoeve bereiken een leeftijd van vijf jaar voordat ze richting BBQ gaan. Maar eentje is al 17 en heeft vorig jaar nog gekalverd – weer een ring op haar horens erbij. Simone is erg benieuwd of ze dit jaar weer gaat kalveren en hoe oud ze zal worden. De oudste koe in Nederland is 22 jaar geworden. Het oude besje van de Vechtdal Hoeve moet wel een beetje geholpen worden: haar kromme horens zouden zo haar schedel in groeien als ze niet zouden worden ingekort, met als gevolg een langzame, pijnlijke dood.

De stier die op reis ging

Jongere runderen krijgen het nog wel eens in hun bol. Zo was op een dag Remco de stier verdwenen. Hij was verliefd geworden op een zwartbonte koe aan de overkant van de Vecht. De liefde was zo sterk dat hij ervoor naar de overkant was gezwommen. Simone haalde hem terug naar zijn eigen wei en sindsdien is Remco nooit meer op reis gegaan. Maar… negen maanden later kwam er een geboortekaartje van de overkant. Remco’s avontuur had geresulteerd in een liefdesbaby. Gelukkig was de boer van het melkveebedrijf aan de overkant er blij mee, want hij had Remco’s liefje nooit op de kunstmatige manier drachtig kunnen krijgen. Nu kon ze toch nog melk gaan geven.

Het Superman-kalfje

Normaal gesproken wordt de geboorte van kalfjes helemaal aan de natuur overgelaten. Maar op een dag was er een kalfje dat als Superman geboren wilde worden. Het lag met één poot vooruit en één achteruit in de baarmoeder. Zo kon het echt niet geboren worden. Een verdovingsgeweer moest eraan te pas komen om de koe te kunnen bijstaan. Door al dat gedoe was de moeder na de geboorte helemaal in de war en wilde niets van haar kalfje weten. Het kalfje ging mee naar de boerderij en de volgende dag besloten Simone en haar man René nog één keer te proberen om het kalfje bij de moeder te laten opgroeien. Dat lukte. Op de een of andere manier herkende ze het kalfje nu wel als haar jong. Het leeft nu bij zijn moeder in de wei en is nog wel herkenbaar aan een krom pootje, maar loopt steeds beter.

De reddingskoe

Een ander moederkoe die op het punt stond om te gaan kalveren, was de volgende ochtend opeens spoorloos verdwenen. Na lang zoeken bleek ze tot aan haar buik in de Vecht te staan. Waarom, dat was een raadsel – tot er iets voor haar poten bleek te liggen. Het was een kalfje. Blijkbaar was het naar het water gerold. Door ervoor te gaan staan, had de moeder voorkomen dat het zou verdrinken. En zo kwam het helemaal goed met moeder en kind.

Vechtdal Hoeve Bas op de trekker

De ‘Big 5’ van de Vechtdal Hoeve

Simone combineert op de Vechtdal Hoeve haar eigen ‘Big 5’: natuur, landbouw, recreatie, educatie en ‘koelinair’. Omdat ze het zonde vindt dat het vlees van de runderen wordt gebruikt, maar de huiden worden weggegooid, maakt ze inmiddels ook riemen, tassen en armbanden van haar kudde. ‘Rood koeture’ noemt ze dat. Aan gevoel voor humor heeft ze geen gebrek. Dat blijkt ook op de toiletten, waar een foto van een spetterend plassende koe hangt. Loeigoed!

Vechtdal Hoeve winkel

2. Op bushcraft

Met Martin gaan bushcraften in het Vechtdal vonden we zelfs zo leuk, dat we het later nog eens zijn gaan doen met vrienden en hun kinderen. Wat bushcraft precies is, lees je in deze blogpost over ons bushcraft-avontuur in het Vechtdal.

Vechtdal bushcraft Lapse mok

3. Activiteiten van rederij Peters

Rederij Peters organiseert van alles in het Vechtdal. Wij moesten met onze liefde voor Scandinavië natuurlijk wel kiezen voor de BBQ in een Finse kota. Erg lekker en wat een sfeervolle plek om dit te doen – zeker toen het buiten flink begon te regenen. Ideaal!

4. Kanovaren met Hiawatha Actief

Ook met Hiawatha Actief kun je van alles beleven. Wij maakten een kano-afzaktocht, maar je kunt ook een motorboot huren en verschillende rondvaarten maken. Ze hebben trouwens ook leuke activiteiten aan wal, zoals een rit met een lelijke eend of een kickbike.

5. Hooiberg en theeschenkerij RozemArrie

Zoals je aan de foto’s van het kanovaren wel kunt zien, hadden we niet echt geluk met het weer. Even opwarmen dan maar! dat deden we bij aardbeienboerderij RozemArrie. Bij mooi weer kun je hier een kruiwagenpicknick doen, maar met al die regen vermaakten de kinderen zich prima in de hooiberg. Zelf zaten we in de tegenovergelegen theeschenkerij die zo leuk was ingericht dat ik wel foto’s wilde blijven maken.

6. Speelbos het Hol van de leeuw

Helaas, ook toen we naar speelbos het Hol van de Leeuw gingen, regende wel heel hard. Toch bleek het een onweerstaanbare speelplek. Gauw maar eens terug als het iets minder nat is…

Vechtdal Hol van de Leeuw

Voor deze keer verhuisden we naar het Giga Konijnenhol, een grote binnenspeeltuin.

Dat we het toch ontzettend naar ons zin hebben gehad, kun je goed zien in deze video:

Overnachten in het Vechtdal

Wil je blijven slapen in het Vechtdal? Lees dan ook onze ervaringen met deze overnachtingsplekken:

  • Zoek je vermaak voor kinderen, kies dan voor de Sprookjescamping. Ook het kinderbuffet in het restaurant vonden wij erg handig (de kinderen waren toen nog vrij jong). Je kunt hier ook slapen in een Finse kota.
  • Het Stoetenslagh heeft een compleet binnenstrand, zodat het eigenlijk altijd strandweer is.
  • Ga je liever back to basics, dan kunnen we natuurcamping de Klashorst van harte aanbevelen. Wij stonden hier toen we een Landrover met daktent hadden gehuurd en we lieten toen de mobiele sauna op onze kampeerplek parkeren. Genieten!
  • Buitenplaats Gerner is een bungalowpark met wellness op het park. Wij gingen hier 2x naar de sauna en maakten een fijne wandeling. Een perfect weekend toch?

Wij werden uitgenodigd om het Vechtdal te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.