Belvedere Oranjewoud

Vier mooie uitkijktorens in Zuidoost-Friesland + meer bezienswaardigheden

Tijdens ons weekendje Zuidoost-Friesland kwamen we eigenlijk tijd tekort. Hoe langer we er waren, hoe meer plekken we vonden waar je iets leuks kon doen, zoals wandelen of een uitkijktoren beklimmen. Om in de ene dag die we nog hadden toch zoveel mogelijk van die leuke plekjes te zien, maakten we een rondje langs vier uitkijktorens in Zuidoost-Friesland. Dat leverde mooie plaatjes op – en plannen om nog een keer terug te komen om te wandelen.

Onder aan deze blogpost vind je een kaart met alle locaties erop. Let op: uitkijktorens en andere toeristische plekken kunnen afgesloten zijn om drukte te voorkomen. Wij waren hier op zondag 7 juni 2020 en toen waren alle vier de torens gesloten. Toch hadden we een heerlijke middag!

Uitkijktoren in Bakkeveen

Meteen toen we Bakkeveen in reden, kreeg ik al het gevoel dat we hier eigenlijk wel de hele dag zouden kunnen doorbrengen. Bij De Wâldsang kun je kano’s huren of suppen en bij De Slotplaats lekker wandelen en thee drinken bij het theehuis.

Slotplaats Bakkeveen
De Slotplaats

Daar moeten we dan maar eens voor terugkomen, want nu reden we meteen door naar de uitkijktoren van Bakkeveen, de eerste van de vier uitkijktorens in Zuidoost-Friesland die we vandaag wilden gaan bekijken.

Uitkijktoren Bakkeveen

Deze grenst direct aan een grote parkeerplaats en tot onze grote verbazing stonden we vanaf daar na maar een heel klein stukje lopen opeens in natuurgebied ’t Mandefjild met duinen, heide en bos. Hier willen we zeker nog eens terugkomen om te wandelen.

wandelen Bakkeveen

Toren Zeven bij het Fochteloërveen

Maar nu reden we verder, want er was één uitkijktoren die ik in ieder geval nog wilde zien: Toren Zeven. Deze Friese uitkijktoren heeft de vorm van een zeven en architect Dick de Haan heeft er meerdere architectuurprijzen mee gewonnen. De Zeven wordt ook wel de Periscoop genoemd.

Toren Zeven

Boven kijk je uit over het Fochteloërveen. Op deze ‘savanne van Friesland’ kun je ’s zomers kraanvogels, boomvalken en soms zelfs een slangenarend zien.

Fochteloerveen

Op weg naar de Zeven liepen we door een landschap dat ik tot nu toe helemaal niet zou associëren met Friesland: volop bos! Ik begreep steeds beter waarom Zuidoost-Friesland ook wel ‘het andere Friesland’ wordt genoemd.

wandelen Fochteloerveen

Bosbergtoren in Appelscha

Het werd steeds mooier weer en dat kwam goed uit, want bij de volgende uitkijktoren in Friesland die we op ons lijstje hadden staan (die in Appelscha), was een terras en een kraampje met Italiaans ijs. Lekker!

Vanaf daar was het maar een heel klein stukje lopen naar de Bosbergtoren. Deze uitkijktoren staat op het hoogste punt van het Friese vasteland en architect Frans Beune liet zich voor de vorm inspireren door de stam van een enorme dennenboom. Om zoveel mogelijk mensen van het uitzicht te laten genieten, heeft deze toren een lift.

Bosbergtoren Appelscha

Kaartjes voor de toren zijn onder andere verkrijgbaar bij het toeristische informatiepunt in Appelscha. Als je daarnaartoe gaat, kun je meteen dit kunstwerk van Hein Mader bekijken.

Wokkel Appelscha

Deze ‘wokkel’ staat op de rotonde tussen het TIP Appelscha en de Bosbergtoren.

Kronkel Appelscha

Ook ben je hier vlak bij nationaal park het Drents-Friese Wold, een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Nog een plek om terug te komen voor een mooie wandeling dus.

Belvedere Oranjewoud

Tijd voor de laatste stop alweer: de Belvedère-toren in Oranjewoud. Tijdens de korte wandeling naar deze toren werden we getrakteerd op een mooi schouwspel: een hele groep hertjes! Omdat ze in een omheind weiland stonden, dacht ik eerst dat het een hertenkamp was. Bovendien had ik er nog nooit zoveel bij elkaar in het wild gezien. Maar opeens kwam de hele groep in beweging, zo onder de lijnen rondom het weiland door en hup, het bos in. Kijk dus goed om je heen op weg naar de toren, wie weet wat je ziet.

De Belvedère-toren is een rijksmonument: hij werd zo’n 100 jaar geleden gebouwd en dit is een van de oudste grote bouwwerken van beton in Nederland. Je kijkt er uit over Tjaarda’s bos, een parkbosje waar aan het begin van de 20e eeuw ook een klein attractiepark gevestigd was. Bij helder weer kun je helemaal tot aan de Waddeneilanden kijken!

Belvedere Oranjewoud

Als je toch in Oranjewoud bent, moet je zeker ook even een kijkje nemen bij de Ecokathedraal van Louis le Roi. Hier zijn met klinkers, trottoirbanden, tegels en restafval van stratenmakers bouwwerken neergezet die doen denken aan ruïnes van kerken, tombes of tempels. Er wordt nog elke week gewerkt aan de bouwwerken, die door vrijwilligers worden neergezet zonder dat ze daarbij een bouwplan gebruiken. Ze leggen de stenen los op elkaar (zonder te metselen), zodat tussen de stenen ruimte overblijft waar kleine dieren en insecten zich kunnen vestigen.

Ecokathedraal Oranjewoud

Hier vind je deze bezienswaardigheden in Zuidoost-Friesland

Wil je één of meerdere van deze uitkijktorens in Zuidoost-Friesland en de andere bezienswaardigheden die we in Friesland tegenkwamen met eigen ogen komen bekijken? Hier vind je alle leuke plekjes hierboven op de kaart:

Had je de video van ons weekendje in Zuidoost-Friesland al gezien?

Wij werden uitgenodigd om deze bestemming te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.