bunker op texel

Mooiste uitkijkpunten op Texel: 8 x uitkijken over het eiland en de zee

Tijdens ons winterse weekendje Texel zagen we al wandelend en fietsend heel wat van het eiland. De mooiste plekjes waren misschien wel de uitkijkpunten op Texel die we tegenkwamen. Ik zet ze even voor je op een rij. Veel ervan zijn ook goed bereikbaar per auto (denk wel aan het e-vignet voor parkeren op Texel).

Uitkijkpunt Horsmeertjes

Toen we met de boot aankwamen op Texel, was het nogal grijs. Dat zie je wel aan deze foto van het eerste uitkijkpunt, waar we meteen vanaf de boot naartoe reden. De Horsmeertjes zijn twee meertjes in De Hors, een zandplaat aan de zuidkant van het eiland. Hier groeit het eiland in een vrij rap tempo aan en je kijkt dus uit over een heel jong stukje Texel. Dit gebied is erg populair bij vogels, dus als je daarvan houdt is dit een mooie plek om verschillende vogelsoorten te spotten.

Bertusnol

Gelukkig knapte het weer heel snel op. Na een lunch in een gezellig strandpaviljoen begonnen we aan onze wandeling door De Muy. Na even verkeerd gelopen te zijn, kwamen we uiteindelijk toch aan bij het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze wandeling: de Bertusnol. Nol betekent duin en de Bertusnol is een van de hoogste duinen op Texel. Het beklimmen van de trappen wordt beloond met een schitterend uitzicht over de duinen, de zee, kweldergebied De Slufter en in de verte de vuurtoren van Texel.

wandelen in De Muy op Texel

Uitzicht De Slufter

Om De Slufter nog wat beter te bekijken, reden we na onze wandeling nog naar dit uitkijkpunt, dat in Google Maps te vinden is als De Slufter Viewpoint. Hier kun je goed zien waar de zee dit gebied in en uit kan stromen als de wind hard genoeg is en uit de juiste hoek waait.

de slufter op texel

Vuurtoren

Dit is het enige uitkijkpunt op Texel in dit lijstje dat we zelf niet hebben beklommen – helaas was de vuurtoren gesloten toen we er waren. Hier vind je de openingstijden.

IJzeren Zeekaap

De volgende dag pakten we de fiets om Texel verder te verkennen. Op onze fietsroute kwamen we weer meerdere mooie uitzichtpunten tegen. Wat denk je bijvoorbeeld van deze IJzeren Zeekaap?

ijzeren kaap op texel

Vanaf de Waddendijk kijk je aan de ene kant uit op de Waddenzee. Aan de andere kant ligt de Texelse polder.

fietsen op texel

Bunker Den Hoorn/Uitkijkpunt Loodsmansduin

Aan de kant van de Noordzee staat Bunker Den Hoorn, ook wel bekend als Uitkijkpunt Loodsmansduin. Dit is samen met de Bertusnol toch wel mijn favoriet, denk ik.

bunker den hoorn op texel

Je kunt hier heel ver kijken over de duinen en de zee.

mooiste uitzichten op texel

Aan de andere kant zie je het kerktorentje van Den Hoorn.

den hoorn op texel

Batterij Den Hoorn

Even verderop staat Batterij Den Hoorn, hier neergezet om een aanval vanaf zee op de marinehaven van Den Helder te voorkomen.

uitkijkpunt batterij Den Hoorn

Je bevindt je hier in natuurgebied Bollekamer, waar je ook grote grazers kunt tegenkomen.

grote grazer in de Bollenkamer op Texel

Uitkijktoren Fonteinsnol

Het laatste uitkijkpunt dat we bezochten, was zelfs een echte uitkijktoren. Deze staat op de Fonteinsnol, die is genoemd naar een bron die hier vroeger was maar helaas is opgedroogd.

uitkijktoren fonteinsnol texel

Eenmaal boven kijk je uit over de boomtoppen, met helemaal in de verte weer de zee.

uitzicht fonteinsnol texel

Hebben we nog uitzichten op Texel gemist? Laat het dan even weten in een reactie, want we hopen zeker nog een keer terug te gaan.

Deze video geeft een indruk van ons winterse weekendje Texel.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.