2021 brengt Ode aan het Landschap in Nederland

Written by Sandra van Bijsterveld

Als je iets positiefs zou moeten benoemen aan het jaar 2020, dan is het dat veel mensen hebben (her)ontdekt hoe mooi Nederland eigenlijk is. Mensen die anders naar het buitenland op vakantie gaan, gingen nu wandelen in bossen, langs rivieren en door andere mooie Nederlandse landschappen. Want er is zoveel moois te ontdekken in Nederland! Mooi dus dat 2021 het themajaar Ode aan het Landschap wordt.

Over het themajaar

Het themajaar Ode aan het Landschap geeft een nieuwe draai aan de themajaren zoals die al langer worden georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), in samenwerking met wisselende partners. Tot nu toe was het doel vooral het aantrekken en spreiden van zoveel mogelijk toeristen uit binnen- en buitenland. Vanaf 2021 ligt de nadruk naast spreiding ook op het genereren van meer kennis, aandacht en waardering voor het Nederlandse landschap. Precies zoals dat in 2020 dus al in gang is gezet vanwege de reisbeperkingen.

In Nederland vind je op korte afstand veel verschillende landschappen bij elkaar. Wat je steeds terugziet, is de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Het Nederlandse landschap stelt ons voor uitdagingen, vormt een inspiratiebron voor schrijvers en kunstenaars en houdt ons een spiegel voor, want keuzes uit het verleden hebben invloed op het landschap van
de toekomst.

De activiteiten in het kader van het themajaar gaan uit van het gemeenschappelijke belang van toerisme voor bezoekers, bedrijven én bewoners. De hoofdrol is weggegeld voor het Nederlandse landschap in al zijn facetten: van historische verhalen, de diversiteit en de schoonheid van het landschap tot de kwetsbaarheid daarvan en de invloed van de mens op de natuur.

Projecten per regio

In heel 2021 vinden allerlei kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies plaats in de zeven partnerregio’s:

Limburg

Het startschot voor het themajaar is al gegeven met de opening van de tentoonstelling Machtige Maas – muze, monster, moeder en moordenaar in het Limburgs Museum in Venlo. Op 27 en 28 maart organiseert Limburg een grote Maas-clean up: met 5.000 vrijwilligers wordt dan al het zwerfafval in en rond de rivier opgeruimd. In Itteren werken kunstenaars, componisten en regisseurs samen aan de Grensmaasopera: een enorm lichtspektakel met als decor de werkhaven, de verwerkingsinstallaties en de indrukwekkende depots van zand en grind.

fietsen vanuit stein
De Maas tijdens ons weekend in Stein

De Achterhoek

In het afwisselende coulisselandschap van de Achterhoek zullen kunstenaars op meerdere locaties street art aanbrengen op opvallende agrarische locaties zoals silo’s. Tussen 18 juni en 19 september verbindt de internationale kunstroute IJsselbiënnale 26 kunstenaars uit binnen- en buitenland langs de rivier de IJssel vanaf Doesburg via Zutphen naar Zwolle. Ze laten zich inspireren door de impact van klimaatverandering op het landschap.

Flevoland

In Flevoland zijn veel landschapskunstwerken te vinden, zoals Observatorium van Robert Morris, De Groene Kathedraal van Marinus Boezem en Riff, PD#18245 van Bob Gramsma. Er verschijnt nu ook een boek over: Land Art Live, De Flevoland Collectie. Tussen 20 juni en 19 september vindt op het voormalige eiland Schokland de ‘Zomer op Schokland’ plaats, met als thema’s poëzie en een internationale kunstroute.

Friesland

In september 2021 vormt de Waddenzee het decor voor operavoorstelling Peter Grimes. Achter de dijk bij Paesens-Moddergat spelen dan 150 figuranten, acteurs en zangers het verhaal van visser Peter Grimes. In het noorden van Friesland en op Terschelling liggen de enige twee Dark Sky-parken (gebieden met minimale lichtvervuiling) van Nederland. De provincie Friesland organiseert verschillende activiteiten om de nevel van de Melkweg of zelfs het noorderlicht te kunnen zien.

Hollandse Waterlinies

In de avond en nacht van 10-11 september wordt de werking en betekenis van veel waterwerken over de totale lengte van de Hollandse Waterlinies getoond. In samenwerking met de waterschappen en Rijkswaterstaat brengen vertellers en lichtprojecties het verhaal van het water en de waterwerken in verleden en toekomst tot leven. Op veel van de bijna 100 forten van de Hollandse Waterlinies wordt dat hele weekend een bijpassend publieksprogramma aangeboden. Of ga met de boswachter op fortensafari en ontdek bijzondere flora en fauna. De 19de -eeuwse forten waren jarenlang afgesloten, verscholen eilandjes, waardoor op sommige plekken een grote biodiversiteit is ontstaan.

fort beemster laag holland
Fort Beemster tijdens mijn bezoek aan Laag Holland

Nationale Parken

De Nationale Parken zijn de ‘Rembrandts van de Nederlandse natuur’. Er zijn er 21, verdeeld over het hele land. In 2021 worden er vijf in de spotlight gezet:

Het hele jaar door vinden hier bijzondere excursies en belevenistochten plaats.

fietsen sallandse heuvelrug
Fietsen op de Sallandse Heuvelrug

Daarnaast neemt Meesterwerk Nederlands landschap je mee naar zes Nationale Parken waar de natuurlijke kenmerken van het deltalandschap nog goed te zien zijn en waar de mens de natuur weer meer de vrije loop laat. In Kasteel Groeneveld (NP Utrechtse Heuvelrug) wordt een centrale tentoonstelling ingericht met werk van hedendaagse landschapsfotografen. In de zes Nationale Parken zijn tentoonstellingen te zien met telkens één kunstwerk in de hoofdrol. Ook vinden op deze plekken speciale excursies, debatten en muziek- en kunstactiviteiten plaats.

Noord-Holland

In het Noord-Hollandse landschap staan 160 historische molens, die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het ontstaan van dat landschap. Het Genootschap van 21 fluisterende molens vertelt in 2021 de verhalen over dat veranderende landschap. Dit project begint in maart en de molens zijn bij de opening verlicht en brengen een speciale muzikale ode.

Tijdens Door het Oog van de Meester kun je het gerestaureerde Kunstpark de Nollen bezoeken (met schilderingen, beelden en bouwsels in samenhang met het duinlandschap), maar ook een overzichtstentoonstelling over de oprichter van dit kunstpark bekijken in het Alkmaars Museum. Ook is er een verhalende route over de kunstwerken in het Noord-Hollandse landschap.

Ik hoop dat deze mooie plannen in 2021 allemaal door kunnen gaan en ben erg benieuwd!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

5% korting 728x90

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *