vis a vis theater flevoland

Voorstelling Mare van theatergezelschap Vis à Vis: festival in één avond

Volgens mij heb ik nog nooit iets geschreven over theater. Ik moet toegeven: ik hou ook niet zo van theater. Toch maak ik een keer een uitzondering. Want een avond bij Vis à Vis in Almere is echt een bijzondere belevenis die ik je niet wil onthouden. Kijk je even mee – ook al hou je misschien net als ik niet zo van theater? Vis à Vis zou je zomaar kunnen verrassen. 

Het gevoel van een festival

Even voor de duidelijkheid: de voorstelling van theatergezelschap Vis à Vis vindt niet plaats in een ‘gewoon’ theater. In plaats daarvan loop ik een soort festivalterrein op, met verschillende gebouwen, kraampjes, plekken om te zitten en opvallende elementen.  

Theatergezelschap Vis a Vis
Spoiler: die hijskraan staat daar niet voor niets…

Jarenlang was Vis à Vis dan ook een reizend theatergezelschap, dat optrad op festivals in Nederland en de rest van de wereld. Tien jaar geleden begonnen ze hun eigen ‘festival’, op een terrein dat vorm kreeg door middel van crowdfunding.  Hier spelen ze elke twee jaar een nieuwe voorstelling. 

Klik hier voor meer tips in Flevoland

Klimaatneutraal restaurant

Als je er echt een complete avond uit van wilt maken, kun je een diner bijboeken in restaurant De Rode Haring. Je mag dan naar hartenlust gebruikmaken van het buffet en met al dat lekkers plaatsnemen in een van de zitjes op het ‘festivalterrein’ of aan de tafels met bankjes in het restaurant. Het thema is vis, maar dan wel met een knipoog. Hierdoor kun je er zeker ook komen eten als je geen vis eet. Zo heeft een dessert met vruchtjes de naam fruits de mer meegekregen.  

Theatergezelschap Vis a Vis

Ik heb echt heerlijk gegeten bij De Rode Haring. Met verschillende de soorten salade en soep met lekker stevig brood als voorgerecht was ik eigenlijk al helemaal blij, maar daarna waren er ook nog verschillende keuzes voor het hoofdgerecht en drie verschillende soorten desserts, die gelukkig in kleine glaasjes zaten zodat je ze ook alle drie kunt proberen. Een aanrader dus, dat diner. Maar ik wist nog steeds niet wat ik me moest voorstellen van de voorstelling. 

Naar het theater

De tijd vloog om en al gauw was het tijd om plaats te nemen in het openluchttheater, dat trouwens wel deels is overkapt. Het was grappig om te zien dat er blijkbaar best veel terugkerende gasten in het publiek zaten: die hadden een kussentje meegenomen om comfortabeler te kunnen zitten op de houten banken van de tribunes. Zelf pakte ik een van de dekentjes die in het theater klaarliggen. 

Technische hoogstandjes

De voorstelling Mare begon en al gauw was ik gefascineerd. Niet zozeer door het verhaal, maar wel door hoe knap alles in elkaar zit. Mare wordt namelijk niet op een gewoon toneel gespeeld, maar in een enorme bak met water. De acteurs verdwijnen regelmatig onder water, om vervolgens een tijdje uit het zicht te verdwijnen of ergens anders weer boven te komen. Ik zat me voortdurend af te vragen hoe ze dat deden met hun ademhaling, de weg vinden in het troebele water en of het niet koud was, ruim een uur in het water.

Theatergezelschap Vis a Vis

Ook verschillende decorstukken komen boven en gaan weer onder. Pas na een tijdje had ik door dat aan de zijkant van het ’toneel’ de band te zien was die voor de muzikale begeleiding zorgt. Daarvoor werd al mijn aandacht getrokken door de verschillende vaartuigen die het toneel op en af varen, van een roeiboot tot een boekenkast en een camper.

Theatergezelschap Vis a Vis

Ik bleef mijn ogen uitkijken, want steeds kwamen er weer nieuwe verrassingen langs en over. Een hijskraan die over zwaait, enorme vlammen waarvan je de warmte in je gezicht voelt… Je moet het echt beleven om je iets bij deze vorm van theater te kunnen voorstellen.

Theatergezelschap Vis a Vis

Al met al heb ik vooral zitten genieten van de technische kant van de voorstelling. Het is misschien niet de bedoeling dat dat meer mijn aandacht trok dan het verhaal: hoe mensen overleven als de wereld door het stijgen van de zeespiegel helemaal onder water staat. Maar ik heb er niet minder plezier om gehad. En ik vertrok na afloop met een diep respect voor de acteurs, die niet alleen tijdens de voorstelling een topprestatie neerzetten, maar ook meeschrijven aan het script en meebouwen aan het decor. Lid zijn van theatergezelschap Vis à Vis is echt een way of life, dat blijkt uit alles.

Theatergezelschap Vis a Vis

Afsluiten met hapje, drankje, liedje

Toen het afgelopen was, verzamelde het publiek zich weer op het festivalterrein. Daar was nog alle gelegenheid voor een hapje (bijvoorbeeld uit de pizza-oven) en een drankje. Het zag er allemaal erg sfeervol uit en een singer-songwriter zong zoete liedjes. Nogmaals: dit is echt een complete avond uit.

Theatergezelschap Vis a Vis

Grijp je kans: het kan nog tot 15 juli

Als je de voorstelling Mare van Vis à Vis nog wilt zien, moet je er snel bij zijn. De allerlaatste voorstelling vindt namelijk plaats op 15 juli. Daarna zal er weer een nieuwe voorstelling worden gemaakt, die ongetwijfeld ook spectaculair zal zijn. Maar theater in en op het water vond ik wel heel speciaal. Gauw inplannen dus 🙂 

Er komen ook beelden van de theatervoorstelling voorbij in deze video.

Ik werd uitgenodigd om Flevoland te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.