streekproducten texel

Texelse streekproducten: de leukste souvenirs van Texel

Zoals je al hebt kunnen lezen, konden we tijdens ons weekendje Texel op heel veel plekken lekker eten en drinken. Maar twee dagen is maar kort, dus we konden niet alle Texelse streekgerechten proeven. Daarom besloten we om ook maar wat lekkers van Texel mee te nemen als souvenir. Zo kwamen we onder andere thuis met koek, kruidenbitter en Texels bier, maar ook met enkele niet-eetbare streekproducten. Hieronder vind je onze tips.

Ga je ook souvenirs shoppen op Texel? Let dan op het ‘Echt Texels Produkt’-keurmerk, waarbij productie, verwerking en bereiding voor minstens 75 procent moeten plaatsvinden op Texel. Er is ook een Texelse Producten Fietsroute langs bedrijven die aan deze eis voldoen.

texelse streekrproducten

Texels bier

Tijdens ons weekendje Texel bezochten we de Texelse bierbrouwerij, de bekendste en grootste brouwerij op het eiland. Daar proefde ik verschillende soorten bier, maar niet het bekendste en bekroonde bier van Texel: de Skuumkoppe. Daarvan ging dus een flesje mee naar huis – ja, een grote bierdrinker ben ik niet, dus één flesje was wel genoeg. Of zou ik het zo lekker vinden dat we alleen daarvoor al teruggaan naar Texel?

Sterkedrank van Texel

In een foldertje over Texelse streekgerechten las ik dat ik bij slijterij De Wit in Den Burg moest zijn voor hét drankje van Texel: het Juttertje. Zo gezegd, zo gedaan. Er ging een Juttertje mee naar huis en hoewel de hele gin tonic-rage tot nu toe compleet aan mij voorbij is gegaan, nam ik ook een beetje en TX gin mee. Ik benieuwd!

likeur van texel

Koek van Texel

Waar ik echt geen idee van had, is dat boterkoek zo populair is op Texel. Tijdens onze lunch bij Wezenspyck bleek de boterkoek daar zelfs al op te zijn. Gelukkig waren we die ochtend al langs geweest bij Bakker Timmer in Den Burg. Daar namen we Texelse boterkoekjes mee, maar ook een Hoornderring met amandelspijs. De Texelse boterkoekjes liggen nog in de kast te wachten op een mooi moment om ze op te eten, maar de Hoornderring is al gesneuveld – heel erg lekker!

bakker timmer op texel

Texelse kaas

Kaas is een perfect souvenir van Texel en kaasboerderij Wezenspyck is een mooie plek om kaas in te slaan. Texelse schapenkaas is het bekendst, maar er wordt ook kaas gemaakt met het zilte plantje lamsoor (Orekéés). In de winkel van kaasboerderij Wezenspyck is trouwens niet alleen kaas te koop: je kunt er ook honing, jam (bijvoorbeeld van duindoorn of cranberry) en het beroemde Texelse lamsvlees kopen. Zelfs de kaasfondue die wij in het Kaascafé van Wezenspyck proefden, kun je meenemen naar huis.

kaasboerderij wezenspyck op texel

Texelse schapenwol

De Texelse schapen leveren niet alleen melk voor de Texelse kazen, maar natuurlijk ook wol. Op verschillende plaatsen op Texel kun je dan ook schapenwollen mutsen, dekens en dekbedden kopen. Wij hielden het bij dit schattige schaapje, dat nu thuis op de bank woont en waarmee regelmatig even geknuffeld wordt. Het is ook zo zacht!

texels schaap

Dat is trouwens niet helemaal waar, want we namen ook nog twee natuurlijke verzorgingsproducten mee die te maken hebben met wol: een heerlijke crème met wolvet (ideaal voor als ik met guur weer ga wandelen) en een zeepje met wolvet.

Thee met iets lekkers

Tot slot namen we nog een zakje ‘Texel Liefde’-thee mee en wat ‘Texelse schapenkeutels’ – dropjes die meteen favoriet waren bij de kinderen.

De perfecte souvenirs van Texel

Ik ben heel blij met de Texelse streekproducten die we hebben meegenomen. Ten eerste smaken ze lekker (of voelen ze lekker aan op de huid) en ten tweede is elke keer dat we ze gebruiken weer een mooi moment om even terug te denken aan hoe fijn we het in januari hadden op Texel.

Deze video geeft een korte indruk van hoe fijn we het hadden tijdens ons winterse weekendje Texel.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.