supbiken in limburg

Supbiken in Limburg bij het witte stadje Thorn

De weersvoorspellingen voor onze paar dagen in Limburg waren niet al te best. Toch viel het alles mee: we hadden zelfs best veel zon tijdens de Maas Cleanup, tijdens onze wandeling langs de Roer en toen we in de hottub bij onze boomhut zaten. Tijdens het klimmen in Klimbos Weert begon het af en toe te druppelen, maar pas vlak voordat we weer naar huis zouden gaan, werden de wolken echt heel dreigend. Ons uurtje supbiken werd dan ook een beetje ingekort. Maar het was ontzettend leuk om eens te voelen hoe dat voelt, fietsen op zo’n supbike. En omdat de supbikes vlak bij het witte stadje Thorn liggen, konden we na afloop mooi daar schuilen met een laatste stukje Limburgse vlaai.

Voor het eerst op een SUP Bike

Bij aankomst staat Joep van SUP Bike Tours al op ons te wachten. Hij heeft het weer goed in de gaten gehouden en kan ons daarom goed adviseren over wat verstandig is om te doen. Supbiken is zeker niet iets dat je alleen met mooi weer kunt doen. De kans dat je omvalt is heel klein, dus je kunt er in je gewone kleren op gaan zitten. Ook met een trui of een regenjas dus, als dat nodig is. Handig hoor!

Maar nu wij er zijn, waait het best hard. Bovendien is de verwachting dat er over een half uurtje een enorme plensbui losbarst en voorlopig niet meer ophoudt. Nou kun je natuurlijk wel zeggen: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.” Maar deze buitenmens houdt het toch ook graag een beetje leuk. Onze minivakantie in Limburg moet geen afzien worden. Het is dan ook fijn dat Joep zo goed heeft meegedacht. Alles staat klaar en we kunnen meteen het water op om dat halve uurtje optimaal te benutten.

Nou hebben wij thuis supplanken en ik geeft meteen toe dat ik daarop meestal op mijn knieën zit. Rechtop staand vind ik het toch nog best lastig om mijn evenwicht te bewaren. Als ik het probeer, plons ik regelmatig in het water – wat natuurlijk niet erg is als het zomerweer is en ik daarop gekleed ben. Maar ik vroeg me af hoe dat met een supbike zou zijn. Hoe kwam het dat ik bijvoorbeeld de deelnemers van Wie is de Mol en André van Duin met droge kleren zag supbiken, alsof het geen enkele moeite kostte om in evenwicht te blijven?

Net als fietsen

Joep legde het uit. Een supbike (een combinatie van een SUP-plank en een fiets dus) is een aerodynamische en stabiele waterfiets. Net als bij gewoon fietsen ben je stabieler als je een beetje (of veel) vaart hebt. Het grootste risico om te vallen loop je dus als je stil ligt op het water, en zeker als je dan omkijkt. Maar dan nog is de kans dat de fiets echt omslaat minimaal.

Joep hield een van de supbikes die langs de steiger lag vast en wees me hoe ik er het beste op kon stappen. Eerst achter het zadel staan, dan erop gaan zitten. Het voelde inderdaad verbazingwekkend stabiel. Supbiken is echt makkelijker dan het eruitziet! Al snel fietste ik het kleine meertje op en binnen de kortste keren kwamen mijn man en kinderen erachteraan.

supbiken in limburg
Foto met dank aan Joep van SUP Bike Tours

Naarmate we langer op het water waren, durfden we steeds meer uit te proberen. Scherpere bochtjes bijvoorbeeld, of toch even stilliggen. Dit was leuk! En het grappige is: de supbikes kunnen ook achteruit. Toen de eerste druppels begonnen te vallen, hadden we een goed gevoel gekregen van hoe het is om op zo’n supbike te zitten. We hebben er helemaal zin in gekregen om dit – liefst met een zonnetje erbij – nog eens wat langer te komen doen.

Ook supbiken in Limburg?

Als je ook nieuwsgierig bent geworden, kun je bij SUP Bike Tours in Limburg heel makkelijk beginnen. Je huurt dan gewoon voor een uurtje één of meerdere supbikes en gaat daarmee SUP-fietsen op de Maasplassen (boeken kan hier online). Meerdere uurtjes kan natuurlijk ook. Omdat er altijd een kleine kans is dat je toch in het water terechtkomt, kun je een waterdichte ton of een kluisje huren voor spullen die echt niet nat mogen worden (of je laat ze gewoon thuis).

Thuishaven van SUP Bike Tours is Parc Maasresidence Thorn, dat midden tussen de mooie Maasplassen ligt. Je kunt er gratis parkeren op de parkeerplaats voor gasten. De ligplaats van de sup bikes vind je vlak bij de receptie. Na afloop kun je hier ook een hapje eten als je wilt, want het park heeft ook een restaurant.

Wil je langer op pad met een supfiets, dan kun je natuurlijk altijd meerdere uren boeken. Of kies voor een picknick-tour, dan krijg je een picknickmand mee. Op De Grote Hegge zijn volop mooie plekjes te vinden om je SUP bike aan te leggen, te picknicken en misschien wel een frisse duik te nemen.

Voor gezinnen met kinderen wier benen nog te kort zijn om zelf te fietsen, is er de mogelijkheid om ze als passagier op je supfiets mee te nemen. Je kunt namelijk tot 30 kg extra ballast meenemen op je supbike. Neem dan wel zelf een kinderzwemvest mee en geef bij het boeken even aan dat je een klein kind meeneemt.

Het witte stadje Thorn

Onze minivakantie in Limburg eindigde dus leuk, maar wel net iets eerder dan we gepland hadden vanwege de plensbui die losbarstte. Dit gaf ons de tijd om kort iets te gaan doen wat we ook met een paraplu in de hand konden doen: even door het witte stadje Thorn lopen. Ik had al zo vaak foto’s gezien van mensen die zeiden dat je dit plaatsje echt niet mag missen als je in Limburg bent! Dat wilde ik dus wel eens met eigen ogen zien – ook al ziet alles er altijd net wat minder stralend uit als de lucht grijs is.

We reden van Parc Maasresidence Thorn richting het stadje Thorn en parkeerden op de betaalde parkeerplaats die we langs de weg zagen liggen. Op die parkeerplaats staan bordjes die je de weg wijzen naar historisch Thorn. Eenmaal in de straten van Thorn volgden we de bordjes richting ‘panorama Thorn’. Zo kwamen we uit bij de abdijkerk en dit mooie plein.

thorn in limburg

Inderdaad, Thorn is mooi! Maar ook hiervoor geldt dat we er zeker nog eens terugkomen als de zon schijnt. Want de regen kwam nu echt met bakken uit de hemel. De ideale oplossing: een van de gezellige restaurants in Thorn in duiken voor nog één allerlaatste stukje vlaai. Daarna namen we afscheid van Limburg. Maar we hopen snel weer eens terug te komen!

Heb je ook plannen voor een minivakantie in Limburg? Je ziet meer van onze fijne dagen in Limburg in deze video.

Wij werden uitgenodigd om te gaan supbiken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.