kaasmarkt gouda

Stedentrip Gouda: kaas, stroopwafels en nog veel meer

Waar denk jij aan als je aan Gouda denkt? Kaas misschien, of stroopwafels? Of het historische centrum met mooie, oude panden? Dat klopt allemaal – en er is nog veel meer te doen in en om Gouda. Omdat we zelf regelmatig een nieuw stukje Nederland proberen te ontdekken, ging ik op zoek naar ideeën voor een dagje of weekendje Gouda. Hieronder heb ik ze bij elkaar gezet.

Goudse kaas

Wie Gouda zegt, zegt kaas. Als je wilt, kun je hier je hele dag vullen met kaas:

  • Bezoek een van de kaasmarkten en kijk hoe de kaas traditioneel wordt verhandeld door middel van handjeklap. Kaasboeren uit de polders komen hier naartoe om hun kazen te laten wegen bij de monumentale Goudse Waag.
  • Je kunt de Goudse kaasmarkt zelfs bezoeken met de ‘kaasvaart’. Je vaart dan met een historische platbodem vanaf vakantiepark Landal de Reeuwijkse plassen naar het centrum van Gouda. In anderhalf uur vaar je door natuurgebied van de Reeuwijkse plassen via de Breevaart naar de Blekerssingel in Gouda.
  • Wil je meer weten over de Goudse kazen, dan kun je terecht in de Gouda Cheese Experience. In een monumentale gele kazerne in het historische hart van Gouda dwaal je door een wereld van kaas en stap je in een megakaas voor een interactieve kaasreis. Ontdekwanden en een 360-graden film vertellen je alles over de geschiedenis, het maken en verhandelen van kaas. Je kunt virtueel een koe melken en mascotte Ralfie leidt je op tot een echte Goudse kaasmeester. Natuurlijk kun je in het bijbehorende restaurant Goudse kaas proeven. Koop een ticket voor deze kaasattractie of een 3-in-1 combinatieticket. Met de laatste wandel je naar binnen bij de Gouda Cheese Experience, de Kamphuisen Siroopwafelfabriek en de Sint-Janskerk. De tickets zijn verkrijgbaar bij de locaties.
  • Kaas proeven in Gouda kan op meer plekken, bijvoorbeeld tijdens een High Cheese in Museumcafé Gouda. Of ga naar restaurant Gouds Glas voor een Club Gouda, salade met Goudse blauwaderkaas of Gouda-cheeseburger. Krijg je dorst van al die kaas? In museumhavencafé ’t IJsselhuis kun je de Bier-Wijn-Kaas Battle aangaan en ontdekken wat jij de lekkerste combinatie vindt.
kaasmarkt gouda
Foto: Welkom in Gouda

Goudse stroopwafels

Ook voor zoetekauwen heeft Gouda iets lekkers te bieden: Goudse stroopwafels. In Gouda worden ze siroopwafels genoemd en je kunt ze niet alleen proeven, maar ook zelf bakken. In het centrum van Gouda staat zelfs een heuse koekjesfabriek. Daar vertellen de koekenbakkers van de heerlijke Kamphuisen siroopwafels je tijdens de Siroopwafel Experience alles over het maken van deze Goudse lekkernij. Proeven hoort er natuurlijk bij.

Ben je gek op stroopwafels, dan moet je deze adresjes onthouden:

Bier uit Gouda

Kaas linkt iedereen direct aan Gouda. Maar bier? Toch was Gouda met maar liefst 200 brouwerijen en een productie van 15 miljoen liter bier in de Middeleeuwen de grootste bierstad van Europa. Het ambacht bracht de stad rijkdom en de gerstenathistorie is nog altijd springlevend. Dat is te zien aan de stadsbrouwerijen de Goudsche Leeuw, de Brouwloods, Bunnik’s Bierbrouwerij en de Nieuwe Brouwerij. Die laatste heeft in 2021 de deuren geopend en onlangs het Nieuw Blond bier gelanceerd. Maar Gouda heeft ook een stel fijne biercafés waaronder BarBier, de Tapperij en De Goudse Eend waar je speciaalbieren als het Goudse kuitbier met kaasbites combineert. Je wandelt er langs met de bierroute uit de xplre Gouda -app. De route vertelt meer over de geschiedenis van het bierbrouwen in Gouda.

Historisch centrum

Buikje vol? Dan is het tijd om een mooie stadswandeling te maken. De complete binnenstad van Gouda met de monumentale gebouwen uit de Middeleeuwen en de grachten zijn beschermd stadsgezicht. Het Stadhuis op de Markt, de Goudse Waag en de Sint-Janskerk zijn beeldbepalend. De kerk is overdag prachtig, maar ook als het ’s avonds donker is. Tijdens Goudse Glazen Uitgelicht zijn de 72 ramen van binnenuit verlicht.

Wandel ook eens langs de Goudse grachten om historische havenverhalen te ontdekken die achter grachtenpanden schuilen en bij de vele sluizen horen. Zonder water en de scheepvaart was Gouda niet zoals het nu is. Toen graaf Floris V op 19 juli 1272 aan Gouda stadsrechten verleende, was een van de belangrijkste privileges de vrijstelling van tolgeld voor eigen schepen en goederen.

In Gouda kun je verdwalen in maar liefst 120 steegjes. Ze dragen namen als het Messenmakerssteegje, de Looierspoort of de Vissteeg. Je kunt ze op eigen houtje ontdekken, of meelopen met een gids. Er is ook een stadsgids 25 Steegjeswandeling Gouda. Je komt dan ook vast wel de Sint-Janskerk (met zijn beroemde gebrandschilderde glazen), de Goudse Waag en het stadhuis van Gouda tegen net als de hofjes waar de tijd lijkt stil te staan en de oude molens en steegjes.

Tijdens je stadswandeling kom je trouwens ook meteen de vele originele boetieks, winkels met streekproducten en brocante shops tegen die Gouda rijk is. De Lange Groenendaal wordt zelfs de Fairtradestraat van Nederland genoemd. Je wilt vast wel wat kaas en stroopwafels mee naar huis nemen – en vergeet het Goudse Kuitbier niet.

Museum Gouda

Meer over historisch Gouda kom je te weten in Museum Gouda. Daar laat een interactieve stadsmaquette je de groei en bloei van Gouda door de eeuwen heen zien. Gouda ontwikkelde zich van bierstad en bolwerk van pottenbakkersnijverheid tot een plek van kaasmakers en keramiekkunstenaars. Kinderen kunnen het museum verkennen met schutter Hendrick, via filmpjes en opdrachten op de telefoon. In museumcafé Gouda kun je kiezen uit maar liefst acht verschillende High Tea’s, waaronder dus de High Cheese.

Urban Gouda

Hou je van urban en industrieel? Neem dan het pontje GEIN vanaf de Veerstal bij molen ’t Slot naar het GOUDasfalt-terrein. Hier vind je op een rauwe, industriële locatie aan de IJssel ambachtelijke ondernemers zoals wievanZoetHout (retro meubels), de Vuigmakers (upcycled modeaccessoires) en de BrouwLoods (overheerlijke biertjes). In het met zeecontainers gebouwde restaurant de Vrijheid kun je bij een knisperend kampvuur lunchen, borrelen of dineren.

Waterpret

Iedereen die behalve het pontje nog meer het water op wil, kan zijn hardt ophalen in en om Gouda. Vanaf het water ziet Gouda er schitterend uit Huur bijvoorbeeld een kano of ga suppen – dat kan vanaf restaurant de Kleischuur. Of maak een tocht door de Goudse grachten met Reederij de IJsel.

Voor een frisse duik kun je terecht bij de Reeuwijkse Plassen, direct bij Landal de Reeuwijkse Plassen en op 15 autominuten rijden van de historische binnenstad van Gouda. Liever wat warmer water? Ga dan naar Spa Gouda en geniet van een dompelbad, zwemmen in het Romeinse zwembad of een behandeling met knabbelende Gara Rufa-visjes. Spa Gouda is een voormalig badhuis in de stijl van de Amsterdamse School en deze stadsspa in hartje binnenstad heeft ook een heerlijke binnentuin inclusief whirlpool.

Gouda op de fiets

Als je wat langer blijft en ook iets van de omgeving wilt zien, is de nieuwe fietsroute Verborgen Schatten, sporen van het rampjaar 1672 misschien een idee. Je ontdekt dan de Oude Hollandse Waterlinie, een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. Daarbij volg je de weg die Willem III in juni 1672 aflegde vanuit het legerkamp via Reeuwijk naar Gouda. Je fietst door mooie dorpjes en oer-Hollandse landschappen, en langs kaasboerderijen en forten zoals Fort Wierickerschans.

Gouda met kinderen

Kaas, stroopwafels en Museum Gouda zijn ook voor kinderen leuk. Maar er is meer in Gouda voor kinderen. Bijvoorbeeld:

  • Laat de Freek Vonk in je los en ga op avontuur in het Dino Experience Park in Gouda. In deze unieke attractie sta je oog in oog met dinosaurussen die de aarde miljoenen jaren geleden bewoonden. Durfals gaan naar de Danger Zone voor de levensechte T-Rex en graven en passant een dinoskelet op.
  • Ga los in LEGO-walhalla de Playtoday Lego Shop in Gouda. Dit is een van de grootste LEGO-winkels van Nederland, met een blokjesmuur, 20 vitrines vol met bouwwerken, een LEGO-inspiratiekamer en een LEGO®-museumwand.

Eten en drinken in Gouda

Voor een pauze tijdens je wandeling zoek je een plekje op een van de vele terrassen of in zo’n leuke binnentuin. Deze adresjes zijn echte aanraders:

  • Keck tegenover station Gouda
  • IJsselhuis Museumhavencafé bij de Museumhaven met hun beroemde bitterballen.
  • Barista Café Gouda
  • De Koffiefabriek
  • Berg’s Bakery (ook voor de echte Van Vliet siroopwafels!)
  • Lunchcafé Curcuma
  • Kaasfondue van restaurant Belvedère of Lichtfabriek Gouda
  • Fine dining-restaurant LIZZ aan de middeleeuwse binnenplaats van boutique hotel Weeshuis Gouda. Chef-kok Martijn Kajuiter, die al eens een Michelinster in ontvangst nam, verrast hier met eigentijdse klassiekers en dynamische gerechten inclusief friandises om je vingers bij af te likken.
  • Coffee, cocktail & champagnebar COCO is dé plek voor een cappuccino in de ochtend en spannende cocktails en sprankelende champagne als de avond nadert. Hier geniet van je een aperitief of een glas champagne van bijvoorbeeld het kleine, exclusieve champagnehuis De Venoge waar WSHS als enige in Nederland mee samenwerkt. Leuk weetje: LIZZ en COCO zijn vernoemd naar powervrouwen uit het verleden, als ode aan de vrouwen die ooit het weeshuis bestierden.

Overnachten in Gouda

Wil je extra lang genieten van Gouda? Blijf dan slapen in de historische stad of in de omgeving. Een paar ideeën:

  • Overnacht in de ruime familiekamers van het Western Plus City Hotel Gouda, dat ook een Spa Gouda-arrangement. aanbiedt
  • Verblijf in de waterwoningen en kinderwoningen van Landal de Reeuwijkse Plassen, op een slechts een kwartiertje rijden van Gouda
  • In een van de mooiste monumenten van Gouda kun je verblijven in boutique hotel Relais & Chateaux Weeshuis Gouda. Het hotel staat in het hart van Gouda’s cultuurhistorisch kwartier, het oudste stukje binnenstad met beeldbepalende gebouwen zoals de Sint-Janskerk waar het hotel op uit kijkt. Je slaapt er onder de historische balken van het voormalige weeshuis uit 1599 in luxueuze kamers en suites. Achter de kenmerkende rode luiken van WSHS zitten 25 luxueuze kamers en suites verstopt: van Tiny & Comfy rooms en Luxury rooms tot exclusieve suites. Het interieur is geïnspireerd op Gouds plateel, het beroemde aardewerk dat rond 1900 in de stad werd gemaakt. Alle hotelkamers zijn anders, sfeervol en hebben een uitgesproken karakter. De COCO-MAT-bedden en designmeubels, geselecteerd door interieurontwerpster Judith van Mourik, maken de beleving compleet. ’s Ochtends staat een uitgebreid ontbijt klaar in de Regentenkamer, een indrukwekkende ruimte met een schouw die wordt ondersteund door twee wezen en engelengezichten op het plafond. De regenten van het toenmalige weeshuis kijken met je mee vanaf een groot schilderij van Jan Verzijl.
  • Of wat te denken van slapen in de monumentale fabriekswatertoren (1920) die ooit toebehoorde aan de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland? Deze Goudse watertoren is de smalste B&B van Nederland en trakteert op een bijzonder verblijf op 10 meter hoogte.
  • Nog een tip is het zoete Suikerpandje, een historische B&B in een ex-opslagplaats voor suiker, verstopt in een typisch Gouds steegje.
  • De charmante Betty Blue Bed & Breakfast ziet er ook gezellig uit.

2022: 750 jaar Gouda

Op 19 juli 1272 kreeg Gouda zijn stadsrechten van Graaf Floris V van Holland. Dat betekent dat de stad in 2022 750 jaar bestaat. Dat wordt gevierd met een groot feest van april tot en met september – een extra reden voor een stedentrip Gouda dus. Het jubileumprogramma draait om geschiedenis, Goudse ambachten, de mensen die Gouda maken en de toekomst van de stad.

Een van de hoogtepunten is de expositie ‘Beleef het Wonder van Gouda’ van de Sint-Janskerk en Museum Gouda. Bij deze reis langs zestiende-eeuwse kunstschatten en de beroemde ‘Goudse Glazen’ komt het jaar 1570 met behulp van augmented reality weer tot leven. Bovendien mag je speciaal voor Gouda750 het 123 meter lange dak van de kerk op. Daar kun je onder andere de Goudse kaasmarkt bewonderen die tot half september iedere donderdag zal plaatsvinden. Maar ook de geplande Goudse Iconenroute wordt zeker de moeite waard. Deze route rijgt 50 menshoge betonnen variaties op het Goudse beeld van de kaasboerin aaneen. Ze zijn beschilderd door Gouwenaren met verschillende achtergronden en kunstenaars.

Kortom: in 2022 moet het er echt maar eens van komen, van zo’n stedentrip Gouda. Ik heb er zin in!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.