wandelen Arcen

Rondje Arcen en andere wandelingen in Noord-Limburg

Een echt lenteweekend, dat was het toen wij half maart in Noord-Limburg waren. Zondagmiddag liep ik onder een strakblauwe lucht een rondje om en door Arcen. Het was nog fris, maar het zonnetje deed flink zijn best en zorgde ervoor dat ik mijn muts en handschoenen (net) niet nodig had. Wat ik wel regelmatig nodig had, was mijn camera. Want wat kwam ik een mooie plekjes tegen tijdens deze wandeling!

Vertrek bij De Schans

De wandeling Rondje Arcen had ik gevonden op de website Liefde voor Limburg. Hij begon bij de Schanstoren in Arcen, een ruïne van een verdedigingstoren die ooit deel uitmaakte van de vestingwerken van Arcen uit de 15e eeuw. Een geweldig punt om uit te kijken over de Maas – en je kunt er nog parkeren ook.

De Schans in Arcen

Graanbranderij de IJsvogel

Van de Schanstoren liep ik van de bebouwde kom af, door een hekje de dijk op die dit stukje Noord-Limburg moet beschermen tegen hoog water in de Maas. Dit is natuurgebied Barbara’s Weerd.

Wandelen langs de Maas in Arcen

Aan de andere kant ging ik weer door zo’n hekje. De route ging linksaf verder, maar ik ging eerst een klein stukje rechtsaf om graanbranderij de IJsvogel en het bijbehorende waterrad te bekijken.

Graanbranderij de IJsvogel in Arcen

Hoewel je nog maar net aan de wandeling bent begonnen als je hier bent, is er wel een fijn terras met een speeltuin bij de graanbranderij. Altijd handig als je met kinderen gaat wandelen. Gelukkig ligt de graanbranderij zo dicht bij het begin- en eindpunt van de wandeling dat je er ook prima na afloop naartoe kunt.

Boekentip: Lopen door landelijk Limburg

Kasteel Arcen

Maar goed, na het hekje links dus. Kasteel Arcen kwam in beeld, waar je ’s zomers de kasteeltuinen kunt bezoeken. Nu zat het poortgebouw nog (net) potdicht, dus ik wandelde verder. Daar moeten we maar een keer voor terug!

Kasteel Arcen

De Zwarte Berg

Via de rand van Arcen (mooie huizen!) kwam ik bij een tweede verleidelijk pauzepunt: De Bosrand, waar je pannenkoeken kunt eten en midgetgolf kunt spelen.

Ik liep door en belandde in een bosgebied met daarin de Zwarte Berg, een zandheuvel die is ontstaan door opgewaaid rivierzand.

Zwarte Berg bij Arcen

Een bruggetje bracht me weer even in de bebouwde kom en daarachter trof ik een ander gezicht van Noord-Limburg: weilanden. En een tipi!

Tipi in de weilanden bij Arcen

Brouwerij van Hertog Jan

Om de brouwerij van Hertog Jan kon ik niet heen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ik eronderdoor moest… Rechts van mijn route stond de brouwerij, en links de proeverij (waar je trouwens ook andere dingen dan bier kunt krijgen, mocht je op deze plek aan een pauze toe zijn). Voor het gemak is tussen die twee gebouwen een verbinding aangelegd die over de weg heen loopt en waarop staat: “Hier stroomt Hertog Jan bier.” Grappig.

Hertog Jan-brouwerij in Arcen

Pontje

Toen ik doorliep, kwam ik al snel weer uit bij de Maas. Het pontje legde net aan bij de kade aan de overkant.

Wandelen langs de Maas in Arcen

Het laatste stuk van de wandeling voert vlak langs de rivier: eerst door natuurgebied Eikenweerd in de winterbedding van de Maas, later over de Maaspromenade en de Burgemeester Linderspromenade. Je ziet het begin- en eindpunt van de wandeling al van verre liggen.

Wandelen langs de Maas bij Arcen

Lekkers in Arcen

Een beetje eigenwijs sloeg ik bij de parkeerplaats aan de achterkant van de Spar linksaf om een stukje door Arcen te lopen. Daar was het deze zonnige zondagmiddag een gezellige drukte. Er zaten mensen op de terrassen en ook het Arcener Backhuys, waar we de vorige dag Limburgse vlaai hadden gehaald, was open. Genoeg plekjes dus om iets te drinken of een ijsje te halen na de wandeling.

Terrasjes in Arcen

Met of zonder kinderen

Deze keer maakte ik de wandeling alleen. Mijn kinderen wilden liever blijven spelen in de binnen- en buitenspeeltuin van ons fijne vakantiepark Resort Arcen. Maar met een lengte van 5,5 kilometer en genoeg afwisseling en pauzepunten onderweg kun je deze wandeling zeker ook met kinderen maken. Liever een kortere wandeling? Bekijk dan deze blogpost over wandeling Het Boeiendste Bos in nationaal park De Maasduinen.

Andere wandelingen vanuit Arcen

Op Liefde voor Limburg vind je meer routes om te wandelen in en om Arcen. De volgende routes beginnen in Arcen of doen Arcen aan:

Mede dankzij deze wandeling, en dankzij ons ontspannende bezoek aan Thermaalbad Arcen eerder die dag, had ik toen we die zondagavond terug naar huis reden echt een vakantiegevoel. En we waren toch echt maar twee dagen weggeweest! Wat een beetje mooi weer, een mooie omgeving en wat lichaamsbeweging al niet met een mens kan doen…

Wij werden uitgenodigd om Noord-Limburg te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.