Kiekkaaste Groningen

Roadtrip Groningen: zeehonden zien, Knuppelpad en Kiekkaaste

Hoewel we gek zijn op Drenthe, brachten we twee van de dagen die we verbleven op Landal Orveltermarke door in de provincie Groningen. De ene dag gingen we wandelen bij Ter Apel (met een geinige kabelbaan onderweg), de andere maakten we een roadtrip langs enkele bezienswaardigheden in de natuur. Het was een ideale invulling voor een nogal regenachtige dag!

Stop 1: de Kiekkaaste

Als eerste reden we naar vogelkijkhut de Kiekkaaste bij Nieuw Statenzijl, op ruim een uur van Landal Orveltermarke. Vanaf de parkeerplaats aan de dijk is het een kwartiertje lopen over een plankenpad naar de vogelkijkhut. Toen wij er waren, was het pad goed begaanbaar, maar ik had gelezen dat het nogal drassig kan zijn.

Kiekkaaste Groningen

De Kiekkaaste is de enige buitendijkse vogelkijkhut in Nederland. Hier komen het zoete water uit de Eems en het zoute water van de Waddenzee bij elkaar. Dat zorgt voor een uniek landschap en een unieke combinatie van planten, vogels, vissen en andere dieren die hier leven. Met een beetje mazzel kun je hier niet alleen allerlei vogels, maar ook zeehonden zien. Dat lukte ons niet, maar verderop op de route zouden we nog een tweede kans krijgen.

Kiekkaaste Groningen

Je kunt hier soms ook bruinvissen zien zwemmen. Neem dus zeker je verrekijker mee.

Stop 2: Zeehonden bij Bezoekerscentrum Dollard

Onze volgende stop op deze mini-roadtrip Groningen was bij Bezoekerscentrum Dollard. Onderweg naar het bezoekerscentrum kwamen we (na onze eerdere rit langs de tulpenvelden in Drenthe) nog een paar tulpenvelden tegen.

Bezoekerscentrum Dollard is gevestigd in een oude boerderij aan de dijk (Dallingerweersterweg 30 in Termunten). Boven in het bezoekerscentrum is een uitkijkpunt met zicht op de vogelrijke Polder Breebaart. Zelf zijn we niet in het bezoekerscentrum geweest – we waren hier vooral voor de zeehondenkijkwand op de zeedijk vlak bij de Punt van Reide. Het pad naar de zeehondenkijkwand begint tegenover het bezoekerscentrum. Je loopt dan door het hekje, de dijk over en dan verder richting de zeedijk.

zeehonden zien in Groningen

Een korte wandeling (ongeveer 10 minuten) door de Breebaartpolder brengt je naar een houten schot met daarin op verschillende hoogtes gaten, zodat iedereen naar de zeehonden kan kijken.

Zeehondenkijkwand Groningen

Dankzij de wand kun je de zeehonden bekijken zonder ze te storen, want ze kunnen je niet zien. Je moet dan natuurlijk wel een beetje stil zijn als je de zeehondenkijkwand bezoekt, anders schrikken ze alsnog van het geluid.

zeehonden spotten in Groningen

Ik had gelezen dat het beste moment om de zeehonden te spotten 1,5 uur voor hoog water was. Maar ik had geen idee of het op het moment van ons bezoek hoog of laag water was. We rekenden dus nergens op. Maar er waren er wel een paar!

Zeehonden kijken in Groningen

De zeehonden komen eind mei/begin juni en blijven tot in augustus. De zeehondenkijkwand staat er daarom alleen van het voorjaar tot het najaar. Wij waren al blij met deze twee zeehonden, maar het schijnt dat er soms echt heel veel te zien zijn hier, ook moeders met jongen.

Batterij Fiemel

Toen we wegreden bij het bezoekerscentrum, kwamen we nog langs Batterij Fiemel. Deze maakte deel uit van de ruim 6.000 km lange Atlantikwall, die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog aanlegden langs de westkust van Europa. De Atlantikwall liep van Spanje tot Noorwegen en ook in Denemarken zijn we al vaak bunkers tegengekomen die er deel van uitmaakten. Nu overnachten er vleermuizen in een van de bunkers van Batterij Fiemel. Boven op de andere bunker, die te bezichtigen is, staat een replica van het Duitse luchtafweergeschut.

Stop 3: Wandelen over het Knuppelpad

Vanaf hier was het ongeveer drie kwartier rijden naar het Knuppelpad. Daarvan had ik zulke mooie foto’s gezien op Instragram, dat ik er zelf ook wel eens naartoe wilde.

Knuppelpad Groningen

In totaal is een rondje over het Knuppelpad zo’n 2 kilometer lang, maar het vlonderpad is ongeveer 750 meter lang. Het loopt door het moeras van natuurgebied ‘t Roegwold. Halverwege het vlonderpad is een soort eilandje aangelegd met een bankje erop.

Knuppelpad Groningen

Let op: het is de bedoeling dat je het Knuppelpad met de klok mee loopt. Omdat het pad nogal smal is, is er eenrichtingsverkeer ingesteld.

Knuppelpad Groningen

Na het Knuppelpad was het voor ons nog een klein uurtje terugrijden naar het vakantiepark in Drenthe waar we verbleven. Wij vonden deze roadtrip door Groningen een mooie invulling voor deze grijze dag!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.