In het voorjaar van 2020 besloten wij – net als zoveel mensen – een vakantie in Nederland te plannen. Op zoek naar de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Nederland stuitte ik op deze reisgidsen over Nederland, die me behoorlijk nieuwsgierig maken. Er staan genoeg leuke ideeën in voor wel 10 vakanties in Nederland. Ken jij ze al?

Overnachten in de natuur in Nederland

Nederland (en meer landen in Europa) met kinderen

Langeafstandswandeling langs de Nederlandse kust

Wegen met Zegen (11 pelgrimswandelingen)

Billydishes

Ken je Billydishes al? Deze oogstrelende VW-camper neemt je op Instagram virtueel mee op reis naar de mooiste plekjes. Maar er moet onderweg ook gegeten worden natuurlijk. Daarom is er nu het boek Billydishes met handige gerechten voor als je met de camper op pad bent. En het boek neemt je tegelijkertijd mee op een culinaire roadtrip door alle 12 provincies van Nederland – inclusief leuke fiets- en wandelroutes.

Amsterdam door!

Amsterdam door! laat je wandelend (beter) kennismaken met de hoofdstad van Nederland. Er staan 9 wandelingen van elk 4 uur in, allemaal vanaf de Dam. Ze lopen door noord, oost, zuid, west, volgen twee routes door de haven, een over de Herengracht, er is een wandeling voor 4 mei en eentje voor de donkere decemberdagen. Samen bevatten ze 380 anekdotes, 383 foto’s en 7 grote Jan Rothuizen-tekeningen. In 174.00 stappen maak je kennis met het Amsterdam van Gijs en Floor, hun vrienden, liefhebbers van kunst en gekke, bijzondere verhalen. Ook nemen Gijs en Floor je mee naar de mooiste parken en begraafplaatsen, langs bijzondere architectuur, kunstwerken, ambachtslieden, moord- & misdaadplekken en veel details die je anders waarschijnlijk nooit had opgemerkt.

ANWB Motorboek Nederland

In dit boek staan 30 motortochten over wegen van de Romeinen en Napoleon, over de allerstilste wegen, in het spoor van de wolf, langs kastelen, kloosters en plaatsen-delict.

Bucketlist Eropuit Nederland

Ik ben een groot fan van Marleen Brekelmans, haar website Bijzonder Plekje én haar reisgidsen over Nederland. In ‘Bucketlist eropuit in Nederland’ neemt ze je mee naar de mooiste onontdekte plekjes van Nederland en – misschien wel belangrijker – de mooiste belevenissen die je trip onvergetelijk maken. Ga sloepvaren, loopfietsen, wijn proeven of wildplukken en rust uit de leukste thee- en pluktuinen of blijf slapen op de meest bijzondere plekjes.

Buitengeluk

Ook van Marleen Brekelmans komt het boek. Buitengeluk is een praktische gids voor wie een bijzondere camping in Nederland zoekt. Het boek bevat 30 campings in Nederland: natuurcampings, charmecampings, kleine campings, idyllische campings… Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal net even anders. Behalve in je eigen tent of caravan kun je er slapen in bijvoorbeeld een safaritent, boomhut of yurt.

En vergeet Marleens boeken Koud, Fris, Zwoel en Guur niet. Hiervan krijg je enorm veel zin om eropuit te gaan in de winter, lente, zomer en herfst.

Reisboeken over Nederland van REisREPORT

Reisplatform REiSREPORT heeft tot nu toe twee reisgidsen over Nederland uitgebracht. Er staan mooie foto’s in, maar ook tips voor wandel- en fietsboeken. In het ene boek vind je vooral rust en ruimte, in het andere leuke stadjes en dorpen. De boeken worden gratis verzonden. Je vindt ze hier.

Wandelgids Nederland

Wandelgids Nederland is een boek van de ANWB met 52 wandelingen tussen de 12 en 25 kilometer. Er zitten spannende wandelingen voor kinderen bij, meerdaagse tochten en dagwandelingen, rondwandelingen en wandelingen van A naar B. Daarbij zijn ook de leukste restaurants en cafés, de mooiste landschappen en bezienswaardigheden aangegeven.

1000 dingen doen in Nederland

Dit boek is de oplossing voor iedereen die altijd al graag in eigen land blijft, maar nog wel wat ideeën kan gebruiken. Maar hij is ook handig voor iedereen die eigenlijk graag weg had gewild, maar dat nu even niet kan. In 1000 dingen doen in Nederland beschrijft schrijver Jeroen van der Spek allerlei leuke dingen die je in eigen land kunt doen. Er zitten musea bij, maar ook winkeltips en dingen om te doen met het hele gezin. Dezelfde schrijver publiceerde nog meer gidsen voor een vakantie in Nederland.

1000 dingen doen in Nederland met kinderen

Er is namelijk ook een gids met 1000 dingen doen in Nederland met kinderen. Wat denk je van zwemmen tussen haaien, luchtfietsen over een monorail of gamen in een wapenkluis? Naast deze uitstapjes per provincie bevat het boek ook leuke top 10-lijstjes met bijvoorbeeld bijzondere bioscopen en pannenkoekenhuizen. (Controleer wel altijd even of de openingstijden etc. nog actueel zijn.)

Verliefd op Nederland

Roëll de Ram ken je misschien wel van de reisblog WeAreTravellers.nl. Haar nieuwe boek Verliefd op Nederland staat vol wereldberoemde highlights, culturele hotspots, toffe steden, mooie boottochten, goede restaurants en heerlijke stranden in Nederland. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke natuur of naar een bijzondere accommodatie, van dit boek krijg je zin om vaker op vakantie te gaan in Nederland.

Alle(r) gekste plekken van Nederland

In dit boek, dat ook geschreven is door Jeroen van der Spek, vind je wel 222 bizarre locaties in Nederland die een uniek verhaal te vertellen hebben. Een paar voorbeelden: een Hobbitsauna en een landingsbaan voor buitenaardse wezens!

Hidden Nederland

Guido en Saskia gingen voor hun boek Hidden Nederland op zoek naar de mooiste verstopte, onbekende Nederlandse plekken. Hun vondsten organiseerden ze in lijstjes met bijvoorbeeld indrukwekkende waterwerken, authentieke kroegen en streekproducten die je geproefd moet hebben.

Onverwacht Nederland

Onverwacht Nederland bevat ruim 500 minder bekende toeristische attracties, activiteiten en plekken in Nederland. Hierbij kun je denken aan Sonsbeek, Prinsentuin, Clingendael of het Kronenburgerpark in plaats van het Vondelpark, of varen op de Linge, de Kagerplassen of de Binnendieze in plaats van op de Oosterschelde. De tips zijn verdeeld in 9 hoofdstukken:

  • Natuur & Groen
  • Water
  • Sport & Activiteiten
  • Steden & Dorpen
  • Kust
  • Festivals & Tradities
  • Architectuur & Monumenten
  • Kunst & Cultuur
  • Historische bezienswaardigheden

Onverwacht dichtbij

De Capitool reisgids Onverwacht dichtbij laat je kennismaken met allerlei nieuwe plekken die gewoon in Nederland te vinden zijn, maar die doen denken aan beroemde plekken in het buitenland. Zo vind je in dit boek dubbelgangers voor de Sahara, de toren van Pisa en de Sagrada Família.

Onverwacht verleden

Onverwacht verleden is ook een Capitool reisgids, deze keer met een focus op geschiedenis. Deze gids laat je 400 plekken in Nederland zien die iets met onze geschiedenis te maken hebben, ingedeeld op tijdperk. Bij Ermelo heeft een Romeins marskamp gelegen, je komt meer te weten over de tulpenmanie én over het verhaal van Mata Hari.

Wandelparadijs Nederland

Er zijn zoveel mooie wandelroutes in Nederland! En er komen er steeds meer bij naarmate er meer uiterwaarden en landgoederen worden geopend voor publiek. In dit boek vind je meer dan 500 routes in alle provincies om ons kikkerlandje te verkennen.

Tip: zou je wel wat meer willen wandelen? Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

Mini-expedities

Als je van actieve vakanties en buitenleven houdt, is dit inspiratieboek iets voor jou. Het bevat 30 stoere tochten, van avontuurlijk wandelen en fietsen tot kanoën en kamperen. Allemaal in Nederland en allemaal in een weekendje te doen. Het boek bevat veel foto’s, routesuggesties en tips voor jong en oud.

Ken jij nog leuke reisgidsen over Nederland?

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.