kamperen bij de boer in Drenthe

Kamperen bij de boer in Drenthe: Hoeve Sonneclaer

In de meivakantie zijn we gaan kamperen op een biologische veeboerderij in Drenthe: Hoeve Sonneclaer. We hebben een heerlijke week gehad! De kinderen bleven ’s morgens lekker lang liggen (en wij dus ook). Als je je neus boven de deken stak, kreeg je ook wel heel veel zin om er gauw weer onder te kruipen (soms zelfs nachtvorst). Maar dankzij onze veelzijdige en makkelijk op te zetten voortent konden we ontbijten in een soort broeikasje. Na het ontbijt was het alweer lekker opgewarmd en rolden we de voortent op tot een luifel. Als de kinderen dan de zandbak en speeltuin in doken, hadden we er geen omkijken naar. De zon scheen bijna de hele week en we hebben dan ook een aardige kleur gekregen.

Helpen op de boerderij

Aan het einde van de dag mochten alle kinderen met de boer mee de wei in (laarzen aan!) om de koeien te halen. In de week dat we er waren, zijn meerdere kalfjes geboren en het melken van de koeien is ook machtig interessant om eens te zien natuurlijk. In het winkeltje werd zelfgemaakt biologisch ijs verkocht, maar daarvoor was het mij toch nog niet warm genoeg.

Een kalfje!

Op een dag bleek er, toen we van een uitstapje terugkwamen, een kalfje te zijn geboren in de wei. Helemaal zelfstandig dus, de boer moest nog zoeken om te kijken van welke koe het was. Natuurlijk gingen we nog even kijken bij de nieuwste aanwinst, en in de stal waar alle jonge kalfjes stonden. Zo schattig, je zou er spontaan vegetariër van worden. Want zelfs op een biologische boerderij worden kalfjes blijkbaar vrijwel direct bij de moeder weggehaald. Ze drinken uit een emmer waaraan een speen is gemaakt en staan in boxen. De kalfjes waren schattig, maar dat was toch een beetje pijnlijk om te zien.

En nog één

Aan het einde van onze laatste middag op de camping werd zoals altijd gevraagd wie er mee wilde de koeien uit de wei halen. En wat bleek: een van de koeien in de wei was gaan kalveren. De pootjes staken al naar buiten! Maar de boer wilde haar graag in de stal hebben, dus ze moest opstaan. Het kalfje zakte terug en met een stuk vlies met vruchtwater achter zich aan hobbelde de koe met de rest mee naar ‘huis’. Daar mochten we op een afstandje en muisstil afwachten tot ze weer zou gaan liggen, zodat de weeën weer op gang zouden komen. Spannend! Extra spannend omdat de dag ervoor een kalfje dood geboren was. Ons oudste meisje kon het niet aanzien, die bloederigheid en de gedachte dat de koe pijn had. Na een zenuwslopend wachten werd gelukkig een levend kalfje geboren. Een bijzondere belevenis.

Kalfje geboren

Wandelen vanaf de camping

Behalve het veilige veldje met speeldingen en een heleboel andere kinderen was er nog meer te doen. Zo maakten we nog een mooie wandeling vanaf de camping. We liepen zo vanaf het weiland naar het nabijgelegen bos en kwamen zelfs nog een ree tegen.

Verder gingen we naar het boomkroonpad, het dorpje Orvelte en een koepel vol vlinders. Meer informatie over uitstapjes in Drenthe vind je hier:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.