railfiets groesbeek

Met een railfiets van Groesbeek (Berg en Dal) naar Kranenburg (Duitsland)

Ik dacht altijd wel dat we ooit op een railfiets zouden stappen. Maar dan wel in Zweden, want daar ken ik ze van. Daar heet zo’n railfiets trouwens dressin, naar het Franse woord draisine. Toch stapten we afgelopen zaterdag op een railfiets in het Nederlandse Berg en Dal voor een ritje van Groesbeek naar Kranenburg (in Duitsland).

Van nieuwe spoorweg tot toeristisch spoor

Oorspronkelijk werd dit spoortraject in 1865 in gebruik genomen. Boeren konden zo makkelijker op de markt in Nijmegen komen. In juni was het extra druk vanwege de bosbessen die dan via het spoor worden vervoerd. Vanaf de industriële revolutie (rond 1900) waren het vooral de fabrieksarbeiders die van Groesbeek naar Nijmegen reisden. Maar in 1934 werd station Groesbeek gesloten. Het spoorhuisje (Blokpost T) bleef wel staan en er raasde elk half uur een trein voorbij. In 1991 stopte dat ook: het hele traject raakte buiten gebruik. Het spoor werd overwoekerd, maar in 2008 weer in gebruik genomen als toeristische attractie: een spoor voor de fietslorrie.

Railfiets Groesbeek Kranenburg

Samen heen, samen terug

Bij het reserveren hebben we een starttijd opgekregen en om één uur verzamelen zich steeds meer mensen bij het oude stationshuisje van Groesbeek. Omdat er maar één spoor is en tegenliggers elkaar niet kunnen passeren, zijn er vaste vertrektijden. Aan de andere kant van het traject wordt dan gewacht tot iedereen er is. Dan worden de fietsen gekeerd en kan iedereen weer terug.

Om te voorkomen dat je op elkaars lip zit, wordt er tijd tussen de vertrekkende railfietsen gehouden. Zo is er mooi gelegenheid voor de uitleg over het verstellen van de zadels, de verkeersregels en de spoorbomen. Het belangrijkste dat de Duitse meneer bij het startpunt ons meegeeft, is dat we op de railfiets NOOIT voorrang hebben. Bij sommige kruispunten staat een slagboom, die je zelf open en dicht doet. Sommige kruispunten hebben daarbij ook nog een stoplicht, dat je activeert door op een knop te drukken. Niet vergeten de slagboom ook weer achter je dicht te doen natuurlijk!

Railfiets Groesbeek Kranenburg

De mensen voor ons zijn we op die manier eigenlijk al meteen uit het oog verloren. Zelf vertrekken we als laatsten, dus er rijdt ook niemand achter ons. Zo kunnen we rustig af en toe stoppen om bijvoorbeeld een foto te maken of elkaar af te wisselen op de twee fietsen aan weerszijden van de fietslorrie. Niet dat er hard gewerkt moet worden trouwens: op de heenweg gaan grote stukken van het spoor lichtjes bergafwaarts. Het is eerder een kwestie van op tijd beginnen met remmen voor de kruispunten.

De sport van de spoorbomen

De kinderen mogen omstebeurt fietsen en de spoorbomen open doen, want dat vinden ze allebei erg leuk. Eén keer zijn voorbijgangers ons te snel af en drukken de knop van het stoplicht al voor ons in. We zijn namelijk best een bezienswaardigheid op onze fietslorrie, ook voor de fietsers die op het fietspad langs het spoor rijden. Sommigen blijven even stilstaan om ons te zien passeren. Zouden we moeten zwaaien?

Railfiets Groesbeek Kranenburg

Dan passeren we de grens met Duitsland. Eén ding is zeker: op deze manier zijn we nog nooit een grens overgestoken!

Railfiets Groesbeek Kranenburg

Aankomst in Kranenburg

Al best snel zien we het station van Kranenburg in zicht komen.

Railfiets Groesbeek Kranenburg

Het is iets voor twee en om drie uur mogen we weer vertrekken voor de terugreis. Kranenburg blijkt best een leuk plaatsje om even doorheen te lopen.

Railfiets Groesbeek Kranenburg

We hebben iets lekkers te eten en drinken mee, maar de ijssalon trekt ook veel mensen die op de railfiets zijn gekomen. Wij liepen gewoon wat rond in Kranenburg, maar er is ook een informatiepunt voor toeristen gevestigd op het station.

Railfiets Groesbeek Kranenburg

Op de terugweg

Op het station van Kranenburg kijken we rustig hoe alle fietsen, die inmiddels al gekeerd zijn, voor de verschillende groepjes railfietsers op het spoor worden gezet. Er zijn verschillende soorten: kleintjes met twee fietsen en daartussen een bankje, en grote met vier fietsen en een lange tafel. Die laatste lijken wel erg op een ‘bierfiets’.

We vertrekken als een-na-laatsten en tijdens de terugrit naar Berg en Dal hebben we wel af en toe onze voorgangers en achtervolgers in beeld. Maar storend is het zeker niet. Ook het (licht) heuvelopwaarts fietsen valt mee. We zijn zelfs verbaasd over hoe snel we weer in Berg en Dal zijn.

Ook fietsen op een fietslorrie?

Wil je ook wel eens fietsen op een railfiets? Alle actuele informatie (zoals vertrektijden) vind je op de website van Grenzland Draisine. Er zijn twee tochten mogelijk: wij deden De Grenzeloze tussen Groesbeek en Kranenburg, maar er is ook nog De Uitgebreide tussen Kleef en Kranenburg. Veel plezier alvast 🙂

Heb je de video van ons weekendje Berg en Dal al gezien? 

Wij probeerden de railfiets in Berg en Dal in samenwerking met Regio Arnhem-Nijmegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Wat ontzettend leuk dat jullie een weekend in mijn dorp/regio hebben doorgebracht! Ik lees altijd graag je tips en volg ze zelfs op (camping Pod Lasem, de overtocht vanuit Kiel, Säfsenresort, etc)! En om dan zomaar opeens die voor mij zo “normale” plekken waar ik soms wel dagelijks kangsrijd op je blog voorbij te zien komen is heel erg leuk en complimenteus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.