bakkerij in Burgh-Haamstede

Zeeuws lekkers proeven op Schouwen-Duiveland: hier kan het

Tijdens onze voorjaarsvakantie op Schouwen-Duiveland proefden we Zeeuwse bolussen en at ik een heerlijke portie kibbeling op het terras van een strandpaviljoen. Maar er valt nog veel meer lekkers te proeven op dit Zeeuwse eiland. Dankzij de nabijheid van de zee zit Schouwen-Duiveland vol met zilte, culinaire troeven: van mosselen tot zachte Oosterscheldekreeft en van lamsoor en zeekraal tot businessclasswaardige witte wijn. Het eiland staat dan ook bekend om z’n verrukkelijke zeevruchten en andere streekproducten met een variëteit aan smaken en geuren die je doen watertanden. Bovendien is Schouwen-Duiveland de thuisbasis van het enige echte Nederlandse zeezout. Hieronder vind je een paar echte aanraders voor liefhebbers van lekker eten en drinken op Schouwen-Duiveland.

Zoete, zachte Oosterscheldekreeft

Wist je dat de Oosterschelde een van de weinige plekken is in Nederland waar op kreeft wordt gevist? Tussen eind maart en midden juli kun je op Schouwen-Duiveland genieten van de Oosterscheldekreeft, die zoeter en zachter van smaak is dan gewone kreeft. In de vele restaurants op het eiland kun je tijdens het kreeftseizoen verschillende bereidingen van dit heerlijke gerecht proeven. Na het seizoen is de Oosterscheldekreeft (zolang de voorraad strekt) alleen nog te verkrijgen bij enkele restaurants waar de gevangen kreeften in een homarium bewaard worden.

Zeeuwse mosselen, oesters en verse vis

Verder vormen de Oosterschelde en het Grevelingenmeer de ideale voedingsbodem voor mosselen, oesters en verse vis. Onder andere in Bruinisse, hét mosseldorp bij uitstek, kun je genieten van dagverse vis en Zeeuwse mosselen. Die mosselen worden op Schouwen-Duiveland zowel door middel van bodem- en hangcultuur gekweekt en zijn van de hoogste kwaliteit. Verder worden er op Schouwen-Duiveland op speciale oesterbanken twee soorten oesters gekweekt: de platte oester en de Zeeuwse bolle oester. Tot 10 kilogram mag je zelf oesters rapen voor eigen gebruik. Het oesterseizoen loopt van september tot en met april.

Nederlandse wijnen, gin en rum

Vis moet zwemmen! En wist je dat er sinds 2001 Nederlandse wijnen worden gemaakt in het Zeeuwse dorpje Dreischor? De wijngaarden van de Kleine Schorre profiteren van het zonnige klimaat en de zilte lucht van de Oosterschelde. De traditionele druivenrassen die er geteeld worden, leveren een lokale witte wijn op die uitstekend past bij de Zeeuwse streekproducten. Deze wijnen worden inmiddels zelfs geschonken in de businessclass van KLM!

Behalve wijn worden op Schouwen-Duiveland ook gin en rum gemaakt met lokale ingrediënten. Zout uit de Oosterschelde zorgt voor een unieke zilte smaak, die perfect past bij de Schouwen-Duivelandse keuken. Maar ook duindoorn, dennentopjes en peer leveren een frisse, eigen smaakbeleving op. De SchoDu-gin die hier wordt gemaakt, werd op het Gin Festival in Londen door maar liefst 30 fijnproevers beloond met een score van 8,9 en een aanbeveling.

Zilte zeegroenten

Hou je het liever vegetarisch? Dat is geen enkel probleem, want op en om het eiland groeien ook allerlei zeegroenten zoals lamsoor, zeekraal en verschillende soorten wieren. De smaak van deze planten wordt bepaald door de zilte omgeving en geeft elk gerecht een uniek karakter. Ze worden dan ook steeds vaker gebruikt door chef-koks van gerenomeerde restaurants. Het seizoen voor deze zeegroenten loopt van april tot midden augustus. Hou er wel rekening mee dat zeegroenten oogsten alleen mag met een vergunning. Heb je zin om er zelf mee te gaan koken? Koop je zeegroenten dan rechtstreeks bij een groenteboer of kweker.

Culinaire activiteiten

Of ga op pad met een boswachter door de Koudekerkse inlaag om de Zeeuwse zaligheden te proeven. Je kunt op Schouwen-Duiveland namelijk niet alleen genieten van een ruim aanbod aan restaurants, strandpaviljoens en cafés, maar er worden ook allerlei activiteiten georganiseerd rondom eten en drinken. Zoals een wandeling met een boswachter dus, of een rondleiding bij een wijnboerderij, een kookworkshop of een proeverij. Of maak er een complete culinaire fiets- of wandeltocht van, die je via diverse routes meevoert langs lokale boeren, kaasmakerijen, wijngaarden en andere streekproducenten.

bakkerij in Burgh-Haamstede

Van Zeeuwse Bolus tot Zeeuwsche Zoute

Zo scharrel je als vanzelf het lekkerste van Schouwen-Duiveland bij elkaar. Wat behalve mosselen, oesters en zeegroenten valt er nog veel meer te proeven. Wat denk je van Zeeuws speculaas, Zeeuwse boerenkaas of Zeeuws bier? Ik had het al even over de Zeeuwse bolussen die wij bij de bakker in Burgh-Haamstede haalden, maar ook de Zeeuwse boterbabbalaars zijn voor zoetekauwen zoals ik onweerstaanbaar. Hou je meer van zout dan van zoet, dan ben je vast geïnteresseerd in Zeeuwsche Zoute uit het vissersdorpje Bruinisse. Van dit Nederlandse zeezout zijn verschillende smaakvarianten ontwikkeld, van puur tot gerookt of met wakame.

Kortom: welke smaak je voorkeur ook heeft, een ontdekkingstocht door de Schouwen-Duivelandse keuken is voor elke fijnproever de moeite waard. Meer informatie over de streekproducten en culinaire mogelijkheden op Schouwen-Duiveland vind je op OpSchouwenDuiveland.nl.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.