overnachten efteling

Overnachten bij de Efteling: Eftelinghotel, huisje bij de Efteling of bij Landal

Opstaan gaat een stuk makkelijker als het voor de Efteling is! Tot nu toe kozen we twee keer niet voor een dagje Efteling, maar voor slapen bij de Efteling en dat beviel beide keren uitstekend! Je hebt op die manier echt nog meer plezier en het is ideaal als gezins- of familie-uitje. We testten het Eftelinghotel en een huisje van het Loonsche Land. Voor een volgende keer maakt Landal Kaatsheuvel een goede kans. Hieronder vind je onze ervaringen met overnachten bij de Efteling tot nu toe.

Slapen in het Eftelinghotel

Toen we de eerste keer bleven slapen bij de Efteling, verbleven we één nacht in het Eftelinghotel. Rond half tien parkeerden we daar. Onze kamers waren zo vroeg op de dag natuurlijk nog niet klaar, maar onze toegangskaarten voor de Efteling lagen wel al voor ons klaar bij de receptie. Bij het ophalen kregen we alvast een voorproefje van de sfeer in het hotel: sprookjesachtig natuurlijk!

Dagje Efteling met Efteling Hotel

Een extra voordeel van het Eftelinghotel is dat het een eigen ingang heeft èn dat je een half uur eerder naar binnen mag. We volgden dus snel de voetstappen tussen de hagen en voordat we het weten, liepen we via de ‘achterdeur’ de Efteling in.

Dagje Efteling met Efteling Hotel

Optimaal profiteren

Het resultaat van dit tussendoorweggetje is dat we zonder wachttijd kunnen instappen in Vogel Rok. Daarna kunnen we zo door naar nog wat andere attracties, want de meeste mensen zijn nog onderweg van de ingang naar dit achterste gedeelte van het park.

Dan willen we verder naar een ander stuk van de Efteling. De app helpt ons door de weg te wijzen en de wachttijden aan te geven.

Efteling app

Alle tijd voor het Sprookjesbos en Raveleijn

Het fijne van twee dagen in de Efteling zijn, is dat we niet zo hoeven haasten om alles te kunnen doen wat de verschillende gezinsleden willen. Zo hebben we ook tijd om tussen de spannende attracties door rustig door het Sprookjesbos en het nostalgische gedeelte van de Efteling te lopen.

Dagje Efteling met Efteling Hotel

Ook nemen we de tijd om naar de voorstelling van Raveleijn te gaan, een show vol vogels en paarden, zwaardgevechten en vuurspuwende draken.

Dagje Efteling met Efteling Hotel

Daarna schuiven we aan bij het Wapen van Raveleijn, het restaurant direct naast het showterrein. Het wordt een diner aan zware, houten tafels met veel kaarsen om ons heen.

Dagje Efteling met Efteling Hotel

De Efteling in het donker

Na het eten is het al donker geworden in de Efteling. En dat ziet er dan zo uit. Van mijn grote favoriet Villa Volta…

BrabantNacht in de Efteling

… tot de Baron.

BrabantNacht in de Efteling

Het sprookjesbos is nog sprookjesachtiger…

BrabantNacht in de Efteling

en wat denk je van deze Fata Morgana?

BrabantNacht in de Efteling

Het heeft bijna iets spookachtigs, zo stil.

BrabantNacht in de Efteling

Afsluiten met Aquanura

Eigenlijk veel te snel was het tijd voor de afsluiting van onze dag in de Efteling. Gelukkig mochten we de volgende dag gewoon nog een keer. Maar eerst hadden we nog een mooi toetje tegoed: Aquanura.

BrabantNacht in de Efteling

In het donker ziet deze show van fonteinen en vuur er nog mooier uit dan bij daglicht.

Kamer en ontbijt in het Eftelinghotel

Wat was het heerlijk om na zo’n lange dag niet og aan de rit naar huis te hoeven beginnen! Binnen een mum van tijd stapten we onze kamer in het Eftelinghotel binnen. We ploften meteen in bed: onze kamer zouden we morgenochtend wel uitgebreid bekijken.

De volgende ochtend werden we lekker langzaam wakker. Terwijl ik een bad nam, speelden de kinderen het Eftelingspel dat op de kamer stond. We ontdekten steeds meer leuke details in de kamer, zoals de rode schoentjes in de kast, een tekst die je alleen met een spiegel kunt lezen en de nieuwe kleren van de keizer, die ook op onze kamer bleken te hangen.

Ook het ontbijt was sprookjesachtig. Wat denk je van deze tafel met een echte troon?

Dagje Efteling met Efteling Hotel

We zijn dol op hotelontbijtjes – de kinderen nog wel het meest. En dit hotelontbijt was wel een van de bijzonderste die we hebben mogen proeven.

Dagje Efteling met Efteling Hotel

Het was alweer ruim 24 uur geleden dat we met kriebels in onze buiken uit bed waren gesprongen om naar de Efteling te gaan, maar nog steeds waren we helemaal in de Eftelingsfeer. Dat is, behalve de eigen, extra vroege toegang en het niet naar huis hoeven rijden na een volle dag Efteling, nog een groot voordeel van het Eftelinghotel als je het mij vraagt. En nu gingen we gewoon nog een keer!

Dagje Efteling met Efteling Hotel

Huisje van Efteling Loonsche Land

Een paar jaar later vatten we het idee op van een familiedag in de Efteling. Dat was nog best een uitdaging: de leeftijden varieerden van 3 tot 73 en de verschillende gezinnen woonden verspreid over Nederland. Al gauw kwamen we tot de conclusie dat het wel heel handig zou zijn om een huisje te huren bij de Efteling. Dan zou elke leeftijdsgroep alle favoriete attracties kunnen doen en niemand zou na zo’n vermoeiende dag nog naar huis hoeven rijden. Ook vonden we het een voordeel om in het huisje te kunnen koken en eten – zo konden de jongste familieleden alvast naar bed terwijl de rest nog aan tafel zat. Sowieso bood een vakantiewoning bij de Efteling de ideale gelegenheid om iedereen zijn of haar eigen plan te laten trekken. Even naar het huisje voor een middagdutje? Meteen bij openingstijd of pas wat later het park in? Blijven tot de laatste show of al wat eerder naar ‘huis’? Het kon allemaal. En toch waren we gezellig samen.

Wat kost dat?

Natuurlijk kost zon huisje bij de Efteling best wat geld. Ik ga hier geen prijzen noemen, daarvoor kun je beter bij het actuele aanbod van het Loonsche Land kijken. Bovendien hangt het er natuurlijk helemaal vanaf met hoeveel personen je bent en welke accommodatie je kiest. Je kunt ook nog allerlei extra’s bijboeken, zoals shows en maaltijden.

Zelf kwam ik tot de conclusie dat het verhoudingsgewijs helemaal niet zo gek duur is om een huisje van de Efteling te huren. We hadden nu namelijk niet meer voor alle aanwezigen een toegangsbewijs voor de Efteling nodig – die waren inbegrepen bij de huur van het huisje. Ook hadden we geen parkeerkosten, omdat we lopend of met het treintje naar de Efteling konden. En we weten allemaal dat parkeren bij een attractiepark ook niet goedkoop is. Verder konden we nu makkelijk voor onze eigen maaltijden zorgen (voor de lunch maakten we bij het ontbijt in onze vakantiewoning broodjes klaar), terwijl we anders uit eten zouden zijn gegaan.

Nog een tip: wij boekten in het najaar alvast voor april en profiteerden daardoor van vroegboekkorting.

Onze vakantiewoning bij Efteling Loonsche land

Wij waren erg enthousiast over het huisje bij de dat we hadden gehuurd. In het midden van de vakantiewoning was een lange woonkamer met een zithoek en een keuken met een eettafel waaraan we met zijn allen konden zitten. Het was heel gezellig om daar samen te zingen voor de jarige, taart te eten en samen te ontbijten.

Aan weerszijden van het woongedeelte waren twee vleugels met daarin per vleugel twee slaapkamers, een badkamer en een apart toilet. De twee aparte vleugels zorgden voor genoeg privacy voor de verschillende gezinnen.

huisje Efteling Loonsche Land

Ook de service was trouwens super. Wij kwamen een parkeerkaart tekort en later ontbraken de vaatwastabletten in ons huisje – beide werden razendsnel en supervriendelijk voor ons opgelost. Voor de jarige lag een felicitatie klaar.

Kortom: ik was echt razend enthousiast over deze vakantiewoning bij de Efteling. We bleven er twee nachten en hebben drie heerlijke dagen in de Efteling gehad. Je mag namelijk ook op de dag van aankomst en op de dag van vertrek de hele dag de Efteling in. De auto kan bij het Loonsche Land blijven staan.

Slapen bij Landal Kaatsheuvel

Niet zo lang nadat we bij Efteling Loonsche Land waren geweest, kwamen we erachter dat je binnenkort ook bij Landal kunt slapen als je naar de Efteling gaat. Landal Kaatsheuvel ligt namelijk maar 2 kilometer van de Efteling. Nou zijn wij grote fans van de parken van Landal, dus we kregen meteen alweer zin in ons volgende Efteling-tripje. Ik ben in ieder geval heel benieuwd hoe dit park zich verhoudt tot de huisjes van de Efteling zelf.

Ben jij er geweest? Laat dan even weten hoe je het vond!

Tip: je kunt ook overnachten op twee boerencampings vlak bij de Efteling.

Wij werden uitgenodigd om het Eftelinghotel te bezoeken voor Stralend Nederland.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.