zuiderzeemuseum enkhuizen

Oren en ogen tekort in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Al jaren wilde ik er naartoe: het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Maar ik vond het zo ver weg en kwam nooit eens door omstandigheden in de buurt. Tot we met het hele gezin een midweek verbleven in Landal Beach Resort Ooghduyne, helemaal boven in Noord-Holland. Ik greep mijn kans: op naar het Zuiderzeemuseum!

Met de boot naar het Zuiderzeemuseum

Dat ‘ver weg’ viel dankzij de Afsluitdijk trouwens alles mee. Nadat we onze toegangsbewijzen en een parkeerkaart hadden gekocht, werden we naar het einde van een gang gewezen. Veel meer dan die gang was er ook niet achter de kassa. Om van de parkeerplaats (of het treinstation) naar het Zuidermuseum te komen, moet je namelijk eerst met de boot. Die vaart de hele dag regelmatig heen en weer, dus we hoefden niet lang te wachten. Varend langs Enkhuizen aan de ene kant en het IJsselmeer aan de andere kant kwamen we steeds dichter bij het Zuiderzeemuseum. Spannend!

In de boot naar het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Eenmaal daar aangekomen keken we eerst maar eens op de plattegrond wat we allemaal konden verwachten. We zagen al gauw dat in de verschillende onderdelen van het Zuiderzeemuseum genoeg te zien en te doen is voor meer dan één dag.

Het vissersdorp

Eerst liepen we langs de drie schelpkalkovens het vissersdorp in, dat is opgebouwd zoals het vissersdorp Zoutkamp aan het Lauwersmeer in Groningen. Maar er staan ook vissershuisjes uit Urk, Paessens, Moddergat, Vollenhove, Kampen en Monnickendam.

Vissersdorp in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Er was volop leven in de brouwerij in het Zuiderzeemuseum: een vrouw hing haar was dwars over straat te drogen, de touwslager was aan het werk en kinderen deden Oudhollandse spelletjes. Binnen vertelde elk huisje wel een verhaal, zoals het verhaal van de vader en twee zoons die op een ijsschots de Zuiderzee in dreven en twee weken lang zonder proviand moesten overleven in de ijzige kou. Of het verhaal over hoe een pakhuis in z’n geheel naar het Zuiderzeemuseum werd vervoerd.

In het vissersdorp kwamen we ook de eerste expositie van de designroute tegen, waarbij Nederlandse designers de geschiedenis in een nieuw jasje hebben gestoken. Het leukste voorbeeld vond ik Klompen Anna Maria van Viktor en Rolf.

Viktor en Rolf in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

De polder

Aan de andere kant van het vissersdorp kwamen we uit in de lage polder, die is opgebouwd zoals de polders bij Stavoren – met een molen om het water weg te pompen als het te hoog komt te staan.

Molen in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

In de polder werd ook vis gerookt en daar kreeg ik wel trek van. Daarom maakten we na de lage polder een tussenstop in restaurant Amsterdams Huis, waar buitenlandse toeristen mij vroegen wat een frikandel eigenlijk is. Tja, leg dat maar eens uit… Zelf koos ik toch maar voor een broodje palingsalade – lekker toepasselijk.

Stadsgracht en kerkbuurt

Na de lunch liepen we via de stadsgracht de kerkbuurt in. De stadsgracht is aan de ene kant bebouwd naar Fries voorbeeld en aan de andere kant op een Noord-Hollandse en stedelijkere manier, met een prachtige apotheek, een bakkerij, een slagerij, een kaaswinkel en een filmhuis. In de polder kun je op een veldschuit stappen voor een rondvaart over de stadsgracht.

Apotheek en bakker in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

De kerkbuurt is gebaseerd op het Friese Hindeloopen. In dit soort dorpen zijn alle huizen rondom de kerk gebouwd en komen alle straatjes uit bij de kerk – in dit geval de kapel uit Den Oever, waarin natuurlijk ook een prachtig schip hing. Rondom de kapel kun je binnenlopen bij een mandenmakerij, snoepwinkel, smederij, postkantoor en school.

Dijkbuurt, havenbuurt en binnenmuseum

Via de dijkbuurt (naar de voormalige vissershaven Kolhorn langs de West-Friese Zeedijk in Noord-Holland) en de havenbuurt (een kleinere versie van de Marker Buurterhaven met huizen uit Marken, Volendam en Monnickendam) liepen we richting het binnenmuseum.

Haven van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Inmiddels begonnen onze voeten aardig vermoeid te raken en naderde de sluitingstijd van het museum alweer. Het binnenmuseum hebben we daarom vluchtig doorlopen. Hier vind je onder andere meubels, klederdrachten en een hal vol historische schepen. Maar je kunt er ook karaoke doen en meezingen met nummers van Nick en Simon, Annie Schilder of Jan Smit.

Binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum met kinderen

Behalve alles wat er te zien was, was er in het Zuiderzeemuseum ook nog van alles te doen. Touwtje springen (of touw slaan), hoepelen, kegelen, sjoelen of je verkleden bijvoorbeeld. In de school kun je leren schrijven zoals dat vroeger gebeurde, maar je kunt in het Zuiderzeemuseum ook een klompbootje maken of met visnetten aan de slag. In de zomer kunnen kinderen, voordat je weer met ze terugvaart, nog lekker met en in het water spelen bij Waterwerken.

Speurtocht in het Zuiderzeemuseum
Zo herken je de stempelplaatsen van de speurtocht

Bij onze kinderen was het stempels verzamelen met de speurtocht Reis je rijk een succes. Daarbij moesten ze op acht plekken in het Zuiderzeemuseum een stempel halen, die ook nog eens het antwoord gaf op een vraag in het ‘paspoort’ dat bij de speurtocht hoorde. Ze werden er aardig fanatiek van en met hun volle paspoort mochten ze een aardigheidje ophalen bij de kassa.

In de boot naar het Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Een laatste blik op Enkhuizen op weg met de boot naar de uitgang

Het Zuiderzeemuseum in de winter

Eind oktober wordt het buitenseizoen van het Zuiderzeemuseum traditioneel afgesloten met een avond waarop het hele buitenmuseum verlicht wordt met meer dan duizend stormlantaarns. Daarna is het buitenmuseum gesloten, behalve tijdens het nationale Pietendorp (in 2015 is dit op 22, 28 en 29 november) en tijdens de kerstvakantie, als je door het buitenmuseum kunt wandelen (in 2015 is dit van 19 december tot en met 3 januari).

Het binnenmuseum blijft wel het hele jaar geopend (behalve eerste kerstdag). Op zondag en in de kerst- en voorjaarsvakantie  zijn er knutselactiviteiten in het binnenmuseum.

Je kunt een bezoek aan het Zuiderzeemuseum ook combineren met een ritje met de historische museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik. Maar onze ervaring is dat je met een volle dag in het Zuiderzeemuseum eigenlijk al oren en ogen te kort komt.

Kijk voor actuele informatie voor je bezoek nog even op de website van het Zuiderzeemuseum.

Wil je meer weten over het vakantiepark waar we verbleven in Noord-Holland? Lees dan deze blogpost over Landal Beach Resort Ooghduyne.

Ons bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kwam tot stand in samenwerking met het museum.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Nederland deel ik mijn persoonlijke tips in Nederland met je, zoals mooie fiets- en wandeltochten en fijne vakantiewoningen. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Noord- en Oost-Europa, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.